måndag 23 december 2013

Julen är här, kärleken, gemenskapen, toleransen och ..

.. julefriden ska ta plats i vardagsrummet.

Förmodligen så kommer svenska folket att lyckas med det lika bra som alla andra år. En majoritet kommer att känna gemenskap, tillhörighet och julefrid, andra känna ensamhet och utanförskap, ytterligare en del kommer att få ta del av julens avigsidor med familjebråk och fylleri och andra kommer helt att ta avstånd från det de upplever som hyckleri och ett kommersiellt jippo.

Vi är alla olika ... och när jag läser rapporteringen från demonstrationen i Kärrtorp så är det mer än tydligt att det var av olika skäl människorna samlades där.

En majoritet gick dit för att visa sin avsky för rasism och våld i alla former, andra för att visa upp sig själva och sälja ett budskap eller för att få mer makt, ytterligare en del ville bara fördöma hälften av våldet för att kunna fortsätta att hata och angripa dem som hävdade fel åsikter och andra ville bara visa upp sig för att främja sin karriär.

Vi är som sagt alla olika och upplever skeendena omkring oss olika .. på mer eller mindre toleranta sätt.

Stefan Löfven som hoppas på att bli vår nästa statsminister var den som, genom sitt deltagande, höjde Kärrtorpsdemonstrationen till något större än en "vanlig" demonstration. Det är något som förpliktigar och jag kan inte låta bli att reagera när han i Aktuellt kommenterade dagens evenemang med att det "var bra artister på plats".

Då hade han bland andra lyssnat på Silvana Imam som rappade ..

"Vet vad du tänker nu men du vet hur det går för dom
Som kommer hit och låter som Jimmie Åkesson
Dom som skiter i blatten, vill ha svinen vid makten
Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten"

Andra som var där var Britta Svensson från Expressen som var "Räddare och ledsnare" när hon åkte hem än när hon åkte dit och Mattias Lundbäck, den hälsosamme ekonomisten, som upplevde demonstrationen som "riktad mer mot Moderaterna och regeringen än på rasisterna" och undrade om "särskilt många i publiken tyckte det var lämpligt att kritisera privat äldreomsorg och nazism i en och samma mening".

En annan demonstrant uttryckte besvikelse då h*n "var där för att markera mot nazism och rasism, men hamnade i något som stundtals kändes som kommunistmöte. Den allmänna känslan bland folket var trevlig, men talare och vissa banderoller/flaggor/plakat drog ner helhetsbetyget ordentligt."

En statsminister ska verka för HELA folket och inte bara ställa upp för dem som har "rätt" åsikt eller legitimera dem som uttrycker "rätt" hat och "rätt" sorts våld .. det hoppas jag Stefan Löfven kommer till insikt om innan valet 2014. Det går inte att söka jobbet som representant för hela svenska folket och samtidigt tro att det går att demonstrera "privat" tillsammans med våldsromantiker .. oavsett hur lovvärt syftet är och hur bra artisterna upplevs vara.

Särskilt med tanke på att LO nu talar om att utesluta alla som använder rätten till föreningsfrihet till att bli medlemmar i Sverigedemokraterna. LO är inget politiskt parti och ska inte försöka hålla en svensk statsminister i ledband utan bör i stället hålla ett öga på arbetsmarknaden och medlemmarnas rättigheter i stället för att skapa större skillnader och mer hat och hot.

Antingen så är Socialdemokraternas nuvarande ledare otroligt naiv och lättledd eller ett under av velighet som springer som en förgiftad iller mellan LO, extremvänstern och näringslivet eller så är han den mest maktlystne och ruggigaste statsministerkandidat vi någonsin har haft.

Men det är MIN fundering. Vi är alla olika .. och en del av oss är i klar minoritet. Den tid som återstår till valet 2014 får utvisa om jag till hör dem eller majoriteten?

Fram till dess så nöjer jag mig med att ta fullt och helhjärtat avstånd från ALLT hat och våld, både i stort och smått, och jag hoppas lika helhjärtat att alla använder julhelgen till det den är avsedd till ... frid, kärlek, gemenskap och tolerans.

6 kommentarer:

 1. Det är DIN fundering, och det är nåt av det vettigaste jag sett i frågan. Tack.

  SvaraRadera
 2. Den här länkar jag till kära syster i anden.
  God Jul till dig och de dina

  SvaraRadera
 3. Kära vänner i kommentarsfältet, kära Any! En riktigt God Jul till din body, familj osv =)

  Kram MajaBerta Rosensnärta


  SvaraRadera
 4. God Jul till dig med Maja!

  SvaraRadera
 5. Okay...
  Är ni med nu?

  Hej tomtegummor slå i glasen och låt oss lustiga vara
  Hej tomtegummor slå i glasen och låt oss lustiga vara
  En liten tid vi blogga här
  med mycket blogghat och stort...rönnbär
  hej tomtehensen slå i glasen och låt oss lustiga vara

  Tack Fnord för textraden om rönnbäret!
  GOD JUL på er allihopa!

  SvaraRadera
 6. Malin .. jag ligger steget före i en ny bloggpost :-)

  God Jul allihop!!!

  SvaraRadera