onsdag 28 maj 2014

Vi som är "dom" ..


 I dagens Expressen försöker Marcus Birro .. som är en av mina favoriter .. förstå vilka det är som röstar på Sverigedemokraterna, och varför, och kommer fram till samma slutsats som diverse statsvetare och annat löst folk gjorde på seminarierna i Almedalen förra året.

Det är outbildade, arbetslösa unga män på landsbygden som känner igen sig i Sverigedemokraternas torftiga språk!!

Det är förmodligen en förklaring som ligger nära till hands för Marcus Birro som beskriver sin verklighet på Södermalm som .. "vi lever i skyddade enklaver och kan därför solidarisera oss med människor, stadsdelar, kvarter och rörelser som vi aldrig på allvar behöver bli en del av. Vi definierar oss själva efter hur progressiva vi är och gör alla som tycker olika till fiender. Vi kokar ner människovärdet till en fråga om politisk hemvist. Om du tycker fel i politiska frågor är du min fiende. Alla dina tusen förtjänster betyder ingenting om du envisas med att rösta på fel parti".

När de goda solidariska människorna på Södermalm påstås solidarisera sig med människor, stadsdelar, kvarter och rörelser som de aldrig på allvar behöver bli en del av, säger uttrycket .. "stadsdelar, kvarter" .. en hel del om begränsningarna i innerstadselitens verklighetsbild.

Marcus Birro försöker förstå men mäktar inte se längre än till innerstadens tullar och ett obestämt "landsbygden" där en underklass bestående av särskilt obegåvade, testosteronstinna, unga män lallar omkring.

Markus Birro ser diket .. men inte vilka som är på andra sidan.

Där finns till exempel Trollan som beskriver det så här .. 

"När man pratar om SD så klagar man mycket på att man delar upp människor i ”vi” och ”dom” och att det är något fel, (SD då alltid varande ”dom” till skillnad från ”vi” som inte gör detta då…). Själv har jag mer och mer insett att jag hör till ”dom”.

- ”Dom” som inte bor i Stockholms områden, utan har sitt liv utanför tullarna.
- ”Dom” som inte köper den världsbild som presenteras av media och politiker.
- ”Dom” som föredrar media utan det filter som svensk media känner sig tvingad att lägga på för att folk inte ska bli rasister.
- ”Dom” som anser vad som sägs är viktigare än vem som säger det.
- ”Dom” som tycker att alla människor har rätt att få tycka till – även saker som inte är genomtänkta eller faktiskt otrevligt. Nyckeln är att kunna bemöta det som sägs, inte bemöta personen som person.
- ”Dom” som inte anser att våld är accepterad väg för att få igenom sin åsikt.

Det märkliga är att ”vi” i detta läge anser sig vara de Goda. De fostrande, de som vet sina medborgares bästa. Och jag känner mig mer och mer distanserad från dessa människor".

... och efter att ha läst det så inser jag att jag också tillhör dem som de som är "vi" kallar för "dom"?

Jag ingår inte längre i begreppet "vi" .. utan har hamnat på dikets andra sida i ett kollektivt "dom" som ska bildas, fostras och föras in på rätta vägar av ett "vi" som frossar i "solidarisk omtanke", "värnar lite extra om" och "applåderar sig själva som den nya goda kraften i svensk politik".

Jag är landsbygdens medelklass. Kanske inte den skarpaste kniven i lådan, men inte heller en lallande hillbilly som behöver stöd från rödvinspimplande idealister från Södermalm. Jag tillhör den enorma gruppen väljare som föddes på 40/50-talet .. de som har Villa, Volvo och Vovve, räkningarna betalda, goda pensionsvillkor och ofta egna små företag eller anställningar med god lön. Vi som kallas "dom" har också full koll på de ekonomiska konsekvenserna av de Godas visioner, till skillnad från dem som kallar sig "vi".

Vi, som kallas "dom", är föräldrar eller mor/far-föräldrar till de arbetslösa unga, barnen som far illa i skolan och barn till dem som behöver den äldreomsorg som inte finns. Vi är de som drog vinstlotten som unga och som nu ser hur de stora elefanterna dansar en dödsdans runt sin egen axel och trampar ner de värden som vi trodde på då.

Vi som kallas "dom" ser svaga ledare som inte står upp för varken medborgarna eller för rätten att framföra en åsikt.

Vi som kallas "dom" är en stor grupp som slött valde Miljöpartiet utan att ta reda på vad det innebar eller stödröstade på Centern och Kd i EU-valet eftersom vi .. som varande "dom" .. aldrig i livet skulle rösta på Vänstern. Men bakom stängda dörrar talar vi om att det inte längre finns något politiskt alternativ värt namnet.

Vi som är "dom" är tillräckligt många för att göra en enorm skillnad för vi är ...

.. svenskar med invandrarbakgrund som inte vill bli särbehandlade som särskilt hjälplösa, behövande stackare,

.. pensionärer som anser att en röst är värd mer än 50 kr i månaden,

.. småföretagare med en, eller ingen anställd, som säger .. får vi en röd regering så är det bara att lägga ner.

.. landsbygdens folk som inser att ett Miljöparti med makt kommer att lägga en död hand över jordbruket och samhällsservicen utanför storstäderna.

.. den äldre medelklassen som ser skillnaden mellan nu och då och har ledsnat på att hänvisas till som en grupp som ska fostras, föraktas och kallas för -ister eller -fober så fort någon uttalar en fullt berättigad fråga om framtiden.

De som Marcus Birro och hans grannar kallar "marginaliserad underklass", har gett upp sossarna, hoppas på vänsterpolitiken .. och lockas av "revolutionsarméerna" Afa och RF, som legitimeras av både media och oppositionen.

Det är en farlig lek de Goda som kallar sig "vi" leker. Bara i min bekantskapskrets blir det fler och fler som öppet lämnar Sossar och Moderater till förmån för Sverigedemokraterna.

"Det kan i alla fall inte bli sämre än Miljöpartiet, Vänstern eller F!".

En enda avslöjad lögn, en enda brutal våldshandling, ett enda snedvridet journalistiskt övertramp eller ytterligare ett enda steg till vänster i SVT kan rita om den politiska kartan över en natt.

Så ser Sverige ut sett från min synvinkel och jag inser att Marcus Birro har rätt. Det är ett allt djupare och brantare dike mellan oss som är "dom" och dem som kallar sig "vi"!


DN, DN, DN, Expr., SvD, SvD,

14 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson28/5/14 11:21

  Men jag tycker faktiskt Marcus Birro skriver INKLUDERANDE och försvarar SD:s väljare som rationella och logiska utifrån sina livsvillkor.
  Måhända lite stereotypiskt om vem han tror är den typiska SD-väljaren. Men med den annars så ensidiga demoniseringen av oss som röstar "fel", den häxjakt på de av oss som öppet vågar stå för vad vi röstat på, osv så välkomnar jag Birros text.
  Han är ju dessutom fullt medveten om att han skriver detta i sitt glashus - jag gillar honom skarpt.

  Här är en ganska rolig sammanfattning av SVT:s (eeeeh) oberoende valvaka i söndags https://www.youtube.com/watch?v=htsD_dfaThQ

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att det var en välskriven krönika med en välkommen text och vänder mig inte mot Marcus Birro utan mot den typen av "solidaritet" som han beskriver.

  Om jag misslyckats med det så välkomnar jag förändringsförslag för jag "gillar också honom skarpt"! :-)

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson28/5/14 12:02

  Nej Any, din egen bloggtext gillar jag också skarpt :)
  Fast du kanske kritiserar stereotypen Marcus Birro som poeten lika hemma i Majorna som på Södermalm lite väl hårt?
  Jag tror han (och kanske även du) är en tänkbar SD-väljare. En som (liksom jag själv) inte på något sätt är övertygad om att SD har rätt, men som är övertygad om att alla de övriga partierna har så in i helvete FEL.
  Det är inget ideologiskt val, det är ett pragmatiskt val. Det innebär att "jag inte är rasist, men..." solidarisk med de svagaste i vårt land.
  Att försvara massinvandringen är inte att vara solidarisk. De allt större utanförskapsområdena är kvittot på det, de som redan är här får ju inte en chans när det ständigt fylls på med fler.

  SvaraRadera
 4. Djupt smickrad över att citeras hos min idol. Har saknat dina inlägg några dagar nu :)

  Tycker du har gjort en bra fortsättning på listan med. Vrider mig dock lite när jag läser vad jag själv skrivit "Nyckeln är att kunna bemöta det som sägs, inte bemöta personen som person." Blev liite fel där. Självklart ska man bemöta personer som personer och med respekt i den mån det går - det är personangrepp man ska hålla sig undan :)

  SvaraRadera
 5. Trollan .. om du vill kan jag ändra citatet till "bemöta det som sägs, inte bemöta personen med personangrepp"? Men då måste du göra motsvarande ändring i orginaltexten.

  SvaraRadera
 6. Det är lugnt, har jag skrivit det så får det vara så. Brukar försöka undvika ändra i mina publicerade texter. Ska bli bättre att korrekturläsa i framtiden :)

  SvaraRadera
 7. Otroligt bra igen, och Trolleriet=)

  SvaraRadera
 8. Jag hörde någonstans (minns inte var) att SD hade fått många röster från just Söder. Något som tydligen var oerhört förvånande.

  I min facebookstatus idag skrev jag så här: "Jag blir brydd när Timbuktu säger till Lotta Bromé att det är helt OK att hota och hata med ord i en sångtext. En stund innan hade Beatrice Ask och Robert Aschberg pratat om lagförslag mot de som hotar och hatar med ord i sociala medier. Vad är skillnaden? Är det mer legalt att hota och hata för att man är en kändis än en frustrerad näthatare? Jag kanske är dum, men jag fattar inte skillnaden? Hat och hot måste alltid vara förbjudet oavsett i vilken form det framförs. Så tycker jag iaf."

  Det är mycket som skrämmer mig just nu. Bruna vindar i Europa, Putin som vapenskramlar, vänsterextremister som anser att de har rätt att stå för våld eftersom det är bra våld (enligt dem).

  Vad händer om det blir ett regeringsskifte? Vilka partier kommer i så fall att ingå i en kommande regering? Kommer "förbifart Stockholm" att skrotas? Kommer alla privata skolor, barnomsorg, äldreomsorg, vårdcentraler att skrotas. Kommer en massa beslut att rivas upp för att göras om? Kommer det bli kaos i vårt samhälle?

  Tankarna snurrar. Samtidigt hittar jag en länk om FI:s partiprogram. När jag läser det så fattar jag ännu mindre. Men det är väl för att man tillhör den där lågutbildade, lilla människan i en småstad någonstans i Sverige!

  SvaraRadera
 9. Klockrent Any!

  Men, jag begriper inte att de som går till SD inte kan gå tillbaka till något Alliansparti.

  Jag menar, en vänsterregering med S+MP+V+F! Är ett mycket större hot för Sverige än Invandringsfrågan.

  Tycker jag. :-)

  /Henr.ico

  SvaraRadera
 10. Helt klart tillhör vi "dom", vi som bor utanför storstan. men man blir ju trött på den där generaliseringen - att vi på landsbygden är outbildade, arbetslösa loosers. Landsbygden är större än storstan och snart måtte väl nåt parti komma på det.
  Vi är inte trendkänsliga surdegsbakare. Vi har stoppat korv i alla tider och tycker det är lite löjligt att göra eget smör. Vi sträcker ut en hjälpande hand vid behov men vi tycker att folk ska ta ansvar och förstå att de i alla lägen har ett eget val.
  Vi vet vad vill och vi behöver inte få oss skrivet på näsan vad vi ska och inte ska göra.

  SvaraRadera
 11. I min lilla by bor 280 personer.Här finns inga arbetslösa loosers.Tvärtom har alla jobb och utbildning och många pendlar till Norge.Här anstränger man sig för att få ett bra liv och skriker inte på hjälp
  av staten så fort det går en emot, och inte bakar vi surdeg vi heller eller håller på med olika trender.Vi har nog att göra ändå.
  Ofta går vi samman för att själva ordna saker som ska göras och vi hjälper varandra.Så jag håller verkligen med dig Epilison.Vi vet vad vi vill och kan och ingen ska skriva oss på näsan vad vi ska tycka eller göra.Det klarar vi själva.

  SvaraRadera
 12. Ni som säger er ha råd att vara liberal med fler invandrare som ej kan dra sitt eget strå, är ni säkra på att ni har det?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/varm-mat-kan-vara-historia-for-jokkmokks-aldringar/

  SvaraRadera
 13. Helt jävla bedrövligt,inte ens varm mat ska dom gamla få.Jag finner inte ord.

  SvaraRadera
 14. och jag som tillhör "dom" trots att jag är KVINNA, VÄLUTBILDAD, VÄLBETALD och relativt UNG. Undrar i mitt stilla sinne varför Birro är så säker på vilka vi som är "dom" är!!

  Jag känner fler UNGA och VÄLUTBILDADE och HÖGAVLÖNADE som röstade på SD. Birros stereotyp missar målet!

  Mvh Anna

  SvaraRadera