tisdag 13 maj 2014

"Alla har rätt att få höra min åsikt" ...


 .. är ett tidigt citat från Madonna. Jag gillar det eftersom det förutsätter att det finns en valmöjlighet. Alla har rätt att höra min åsikt, alla har rätt att höra din åsikt ..  men alla har också sitt fria val att låta bli.

Min åsikt är att jag kan ta avstånd från en åsikt som jag ogillar .. men att jag trots det bör visa respekt för människan som har den. Dvs .. jag kan välja att inte lyssna, gå därifrån, argumentera mot den .. men om jag förhindrar någon från att uttala sin åsikt .. fysiskt eller socialt skadar en oliktänkande så tar jag samtidigt avstånd från allt som är grunden för en fungerande demokrati.

Alla har rätt att läsa det jag skriver här .. men bara av fri vilja. Ingen måste .. och det är ju väldigt skönt både för er och för mig.

Alla har rätt att ha en åsikt och alla har rätt att uttrycka den .. det är en av grunderna i demokratin, eller hur?

Tillsammans med människors lika värde! En del tror att människors lika värde är beroende av vilken åsikt de har? Det är ju lika fel som att peka på sexuell läggning, hudfärg eller religiös övertygelse.

Mänskligt beteende kan däremot vara väldigt ovärdigt. Särskilt när det går ut på att förneka andra rättigheter du anser att du själv har rätt till.

Det betyder inte att alla åsikter passar alla eller att alla åsikter är av samma värde för alla .. och eftersom demokratibegreppet bygger på majoritetsbeslut så måste en åsikt bejakas av majoriteten för att vara genomförbar. Därför är det så väldigt viktigt att vi inser vad det är vi väljer, varför vi väljer det och att vi inte låter oss påverkas av grundlösa påståenden eller rena lögner.

Skilj på sak och person och se till att du är säker på att din åsikt verkligen är DIN åsikt.

Vi har rätt att få uttrycka vilka åsikter som helst, lyssna på vilka åsikter vi vill eller ta avstånd från de åsikter som vi ogillar ... men ingen är skyldig att lyssna, följa eller applådera.

Men att hindra någon från att uttrycka sin åsikt är att montera ner en av de viktigaste hörnstenarna .. yttrandefriheten .. i demokratin. Nästa steg är det lika värdet.

Har den som har en åsikt som avviker från majoritetens eller inte respekterar synen på allas lika värde .. samma värde som alla andra? Samma rättigheter? Samma rätt till respekt?


Rätten till mänsklighet ...?


DN, SvD, SvDExpr., Expr.,

6 kommentarer:

 1. Lite själviskt så där så är jag förtjust i när det är valtider, för då rasslar det in underfundiga artiklar på min favvisbogg :-)

  SvaraRadera
 2. Du vet väl att den intetsägande floskeln "Allas lika värde" är en felöversättning?
  Det skall vara samma värdighet (dignity) inte värde (value).
  Anser du själv eller tror du att alla dessa människor (politiker, kändisar m fl), som ständigt rabblar allas lika värde, anser att ex Hitler hade samma värde, enligt "allas lika värde", som Moder Teresa eller för den delen alla dessa som dog i gaskamrarna?
  Eller, handen på hjärtat, vilken har mest värde för dig, dina egna barn eller en pedofil? Eller anser du dem ha lika värde?
  Vad menas egentligen med "allas lika värde och rätt"? Vilken rätt har alla?
  Såsom uttrycket idag används betyder det att alla i hela världen har "rätt" att bo i Sverige med allt vad det innebär samt att bli försörjda av svenska skattebetalare. Finns det även en allas lika värde och skyldighet? Om inte, varför då?
  Man gör ju annars en människas rätt till en annans skyldighet och därmed har ju hela devisen om allas lika värde och rätt bevisats vara osann.

  SvaraRadera
 3. Ja, jag har också reflekterat över detta. Att man tycker att man "vinner" för att man överöstar vad de säger. Den enda demonstration jag faktiskt gillade var de som vände ryggen till. Det är en ok markering som jag ser det. Men det här överöstandet och "markeringarna" de gör det svårt för andra som faktiskt vill lyssna för att själv bilda sig en uppfattning. Ärligt talat, skulle jag våga vara den enda som inte vänder ryggen till? Skulle jag våga stanna och lyssna samt ställa kritiska frågor om jag kommer på ett möte? Det är pinsamt, men svaret är nog idag nej, jag skulle inte våga. Jag vet inte vem som skulle se - och vilka slutsatser de skulle dra och vilka konsekvenser det skulle få. Kanske är jag inte rädd för att någon skulle slå ner mig för att jag hade fräckheten att lyssna på SD politiker. Men jag vill heller inte riskera att få min bil repad av någon som tycker jag borde lära mig veta hut.

  Hörde på radion (reklamfinansierad)någon som skämtade om att Åkesson fått mjöl på sig, och ägg så att han snart kunde baka en egen kaka. Kände plötsligt en oemotståndlig lust att börja baka tårtor för att trycka i nyllet på alla som tycker att kasta mat på någon är kul. Istället valde jag att byta kanal för att jag inte var intresserad av denne persons åsikter.

  Kan förövrigt bara hålla med Hmm om fördelarna med valtider. Tänk om man kunde få så här många klokheter frå våra politiker också i dessa tider :)

  SvaraRadera
 4. Att alla människor har samma värde/värdighet innebär väl en grundad rättighet att få finnas till, att leva under grundvillkor som gör det möjligt att skapa ett bra liv, att inta egna ståndpunkter och få uttrycka sina åsikter.

  Inte att bryta mot juridiska lagar eller kräva helt andra spelregler än samhället kommit överens om på demokratisk väg.

  Självklart ska man kunna hålla ett offentligt möte oavsett vilka motbjudande åsikter andra kan anse att man står för, så länge det inte handlar om uttalanden eller aktiviteter som bryter mot lagen.
  Andra, med motsatta åsikter har samma möjlighet och just nu borde de ta den istället för att dra ner allt till en nivå där flest visselpipor eller flest gatstenar vinner matchen.

  Gunnie

  SvaraRadera
 5. Alla har inte samma värde.

  Läser om KROG, och att McDonalds inte be höger den sänkta momsen men att det finns 60 000 andra företag som är berörda "glöms" passande bort!!

  Som småföretagare ser jag att det är lika bra att fly landet om socialisterna kommer tillbaka till makten. De kommer göra allt de kan för att slakta de mindre och skicka dem till bidragskön!

  Henrico

  SvaraRadera
 6. Inte behöver skall det stå.

  Henrico

  SvaraRadera