onsdag 20 april 2016

Vad hände med Miljöpartiet?

Det verkar som om Mehmet Kaplan var proppen i det miljöpartistiska badkaret och nu rinner det gröna, grumliga badvattnet fritt ut till allmän beskådan?

Det är nästan svårt att fatta vad som sker? Och när jag börjar ana hur det har sett ut bakom kulisserna hos de präktiga maskrosorna så hoppas jag att det här är slutet på något som längre inte har det minsta gemensamt med hur det började.

De båda språkrören sörjer och beskriver den avgångne bostadsministern som en nära anhörig som tagits ifrån dem. Han var så snäll, populär, trevlig, mild och klok .. bästaste, finaste, demokratifeministvännen .. det är rent ofattbart att han inte längre finns bland oss!

Men är inte alla de här fina egenskaperna själva förutsättningen för den som vill lyckas i förtroendebranschen? Vem väljer eller köper något av någon som är elak, impopulär, otrevlig, hård och korkad? Är inte detta precis vad alla säger när de blivit lurade av en skicklig bedragare eller försäljare .. h*n var ju så snäll, populär, trevlig, mild och verkade så ärlig. Inte kunde jag väl tro!

Samma sorgesång kommer från de tidigare språkrören och Peter Eriksson uttrycker lika tvärsäkert sin uppfattning att Mehmet Kaplan attackerats i sin egenskap av muslim .. detta hade inte hänt om han varit etniskt svensk! .. som Gustav Fridolin var när han hävdade att Sverige absolut behövde en muslim i politiken.

Per Garthon är precis lika säker på att bostadsministern fallit offer för en israelisk konspiration och Åsa Romson trampar i klaveret rejält när hon försöker beskriva vilket helvete Mehmet Kaplan och Sveriges Unga Muslimer hade efter händelserna den 9/11 2001. Men om det var en "olycka" för muslimer så vet jag inte vad man ska kalla det för de tusentals människorna som miste en anhörig i terrorattacken .. och inte vet jag varför hon drog upp det som någon slags ursäkt, i stället för att försöka förklara "ministerns syn på Israel och Nazityskland, ISIS-krigare och Finlandsfrivilliga och oförmågan att hålla avstånd till Grå vargarna med mera".


En miljöpartist tar avgången så hårt att hon önskar att Mehmet Kaplan var hennes pappa så hon fick behålla honom alltid .. alldeles för sig själv, medan en företrädare för partiet försökte köpslå med SVT för att mildra kritiken mot partiets stöttepelare.

En hel del Kaplan-fans uttrycker sitt missnöje med media som spridit "lögn och propaganda" och då går Gustav Fridolin genast ut och uppmanar .. vi får absolut inte skylla på media. Miljöpartiet sluter upp bakom den avsatte .. men ingen vill beröra de faktiska omständigheterna som ledde till hans avgång. För han visste inte, såg inte, försökte bara vara snäll/samarbeta/förstå ..?

Men mister du en står dig tusende åter och i kulisserna fanns en yngre kopia av Mehmet Kaplan beredd att bli invald i styrelsen för att axla hans fallna mantel som partiets egen islamist .. Yasri Kahn .. som kanske är mest känd för sina sympatier för det turkiska AKP-partiet och president Erdogan.

När sedan en kvinnlig journalist från TV4 kommer till Miljöpartiets högkvarter valde man naturligtvis att låta styrelsekandidaten Yasri Kahn, svara på hennes frågor, eftersom alla vant sig vid och tyckte det var helt naturligt att han ansåg det vara "för intimt" att hälsa genom att ta kvinnor i hand.

Vilket naturligtvis skapade större rubriker än hans svar på journalistens frågor och skapade upprördhet bland medlemmar som tydligen varit helt ovetande eller lidit i det tysta.

Vilket gjorde att vän av ordning undrade hur det ens var möjligt att göra karriär i ett parti som hade jämställdhet som huvudfråga, utan att ta en enda kvinna i hand .. utan att någon reagerade?

Vilket i sin tur medförde att han drog tillbaka sin kandidatur till styrelsen, vilket i sin tur landade i att han lämnade partiet och alla sina politiska uppdrag eftersom han "vägrade låta sina sociala vanor försvenskas". Vilket i sin tur väcker frågan om varför han överhuvudtaget gav sig i svensk politik?

Mehmet Kaplan lämnade sin ministerpost och det verkar banne mig som om han tog hela partiet med sig? Eller åtminstone gav M:et i MP en helt ny betydelse som avskedspresent.


Det här är garanterat det snurrigaste jag någonsin upplevt i något svenskt parti.



SvD, Expr.,

17 kommentarer:

 1. Två tankar i denna soppa.

  Håller med helt om nödvändiga egenskaper i förtroendebranchen och tänker på vad en lärare sa nån gång på 80-talet när social kompetens var ett modeord; -Den mest socialt kompetente är soloch våraren.

  Angående Kahn uppskattar jag en politiker som står för sin åsikt. Mycket lättare att ha med en sådan att göra än alla andra vindflöjlar i 7-klövern.

  SvaraRadera
 2. Kognitiv dissonans brukar det kallas...

  Wikipedia:
  "Kognitiv dissonans är en (obehaglig) känsla som uppstår när man har flera motsägelsefulla idéer samtidigt. Teorin om kognitiv dissonans är att människan har en drift att minska sin dissonans genom att ändra sina attityder, åsikter och handlingar. Dissonansen minskar genom att människan motiverar, klandrar och förnekar saker. Kognitiv dissonans är ett av de mest inflytelserika och omfattat undersökta områdena inom socialpsykologi."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Den neurotypiska människohjärnan har en stor förmåga att rationalisera sina beslut, även retroaktivt. Kombinerat med dess redigering av minnen (även i realtid) och intryck är kognitiv dissonans något som en neurotypisk person alltid undviker, även om det innebär brott mot principer och värderingar (det är här rationaliseringen kommer in).

   Det är troligen så att det är störningar i den här processen som bidrar till, eller orsakar psykiska störningar: oförmågan att rationalisera samt oförmågan att konstruktivt hantera och lösa konflikter orsakade av kognitiv dissonans sliter sönder psyket.

   Personligheten, integriteten och identiteten behöver en viss grad av flexibilitet men denna måste härdas och regleras av självinsikt och metakognition. Annars kommer den personliga moralen och principen att fungera som ett elastiskt band; du kliver aldrig över eftersom det flyttar sig när du gör det.

   Vad det har med Miljöpartiet att göra lämnar jag öppet.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 3. Den gröna dokusåpan är förvisso underhållande. Jag kan tänka mig den totala förvirringen hos de pressansvariga som tidigare kallt kunnat räkna med att vara du och bror med alla journalister, och nu stöter på rena Janne Josefsson-takter överallt. Det är tungt att behöva jobba för lönen.

  Undrar när media minns att språkröret Fridolin varit med på Ship to Gaza, och där lär ha delat middagsbord med rätt många extremister.

  SvaraRadera
 4. Svenska muslimer för fred och rättvisa - är det ett rättvisande namn eller ett bidragsmaximerande namn?

  SvaraRadera
 5. Ändå bättre blev det igår i både Aktuellt och TV4 nyheterna när MPs Jabar Amin tvålade till Romson och Fridolin och sa att det varit problem länge med Kaplan. Han var väldigt frispråkig och rak. Den första MP politiker som jag känner att jag gillar.

  SvaraRadera
 6. Man börjar ju misstänka att detta är tipsat från insidan av någon som vill ha bort MP, de har ju haft frikort på allt i media tidigare!
  När har MP partikongress? Är det så att man vill ha bort Humle o Dumle som språkrör eftersom de har böjt sig fram för att r*vk*****s av S, bara de får sitta kvar vid makten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mp partikongres i Karlstad 13-15 maj 2016.
   Då skall maskrosrötterna få ordet. Mp är ju en gräsrotsorganisation!?

   Radera
  2. Med tanke på ledarskapet börja man undra om det inte är ogräs vi talar om?!

   Radera
  3. Maskrosor är ogräs! De drar jag upp ur min trädgård.
   Jag går ut och tittar på de vackra och fridlysta blåsipporna i skogen här intill.

   Radera
 7. Svar
  1. Hej.

   Den är åtminstone ätlig, och kan precis som maskrosor göras välsmakande, bara beståndet hålls väl tuktat och rensat, så att det inte sprider sig och kväver andra nyttiga och sköna växter.

   Själv tycker jag att jättebjörnloka vore passande. Oätlig, onyttig och giftig vid hudkontakt (saften).

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare
   Ps Kanske man skulle ha någon sorts tävling i att likna Miljöpartiet vid en växt annan än maskros? Ds

   Radera
  2. Varför inte Sprängört som "är en av våra allra giftigaste växter, på grund av sitt innehåll av cicutoxin och cicutol som har starkt narkotisk effekt. Hela plantan är giftig, men i synnerhet roten, nedre delen av stammen och unga skott är särskilt giftiga. Giftverkan minskar ej vid torkning".

   Jag tycker den verkar vara perfekt. Roten och de unga skotten är fullständigt livsfarliga och risken för sprängverkan är stor .. särskilt vid kränkning. ;-)

   Radera
  3. Hej.

   Gah! Overkill!

   Gullregn kanske? Vacker att se på, men oduglig till allt annat, och dessutom giftig. förresten, är det bara där jag bott runt om i landet som kommuner roat sig med att plantera gullregn vid dagis?

   Symtom: Kan komma inom en halvtimme till ett par timmar. Illamående, kräkningar, yrsel, slöhet, hjärtklappning, vida pupiller och feber. I allvarliga fall eventuellt även muskelryckningar, medvetande- och andningspåverkan. Från Giftinformationscentralen.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 8. Bor 200 meter från kongresslokalen där MP skall vara om några veckor så jag frågar dig kära Any : OM jag skulle få tag i ringsidebiljetter för allmänheten, vill du följa med mig då? Tror att det blir en fantastisk freakshow.Ordjonglerare och trollkarlar, ursäkta trollhenar, kan bli hur roligt som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte vars en matta ni kan tugga fransarna av! Det lär ni behöva.

   Radera
  2. Glöm inte vars en matta ni kan tugga fransarna av! Det lär ni behöva.

   Radera