tisdag 25 juli 2017

It-ministern är, och var, miljöpartist ..


.. och det är väl förmodligen förklaringen till att det inte har hörts några som helst kommentarer från Miljöpartiet?

För visst handlar det väl om it-frågor, hela haveriet på Transportstyrelsen? Eller har jag missförstått hela grejen med en it-minister? H*n kanske inte alls sysslar med it-frågor?

Men vad GÖR en it-minister?

Jag googlar och blir inte klokare. Den 20:e oktober 2014 skriver Karl Sigfrid (M) iSvd .. När Stefan Löfven läste upp namnen på sina nya statsråd utelämnade han uppdraget som it-minister. Efter regeringsförklaringen skickade tidningen Computer Sweden en fråga om vem som ansvarade för it-politiken och fick två olika svar. Enligt Miljöpartiet låg it-frågorna hos deras minister i Näringsdepartementet, och enligt Socialdemokraterna låg de hos den socialdemokratiska infrastrukturministern. Till slut vann Miljöpartiets bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan dragkampen och blir nu den som ska utveckla en svensk politik för it-samhället.

Det var alltså väldigt, väldigt, väldigt viktigt för Miljöpartiet att få en it-minister.

I en intervju med Mehmet Kaplan i tidningen Computer Sweden kan jag läsa att den nyblivne it-ministern inte har en susning om vilka frågor som kommer att hamna på hans bord, men att han tror att det är bestämt att han delar it-frågorna med infrastrukturminister Anna Johansson.

– Vi har delat upp det och det är det vi nu ska titta på så att vi får bästa möjliga lösning så totalen blir bra. Vi har ännu inte hunnit tala med varandra, säger Mehmet Kaplan.

Men Anna Johansson däremot säger sig inte ha uppfattat att hon ska få några it-frågor på sitt bord.

– Nej, det ska jag inte. Jag har förstått att jag bara har transport, järnväg och övrig infrastruktur och inte it, säger hon.

Så för den som inte är så insatt i "traditionell förvaltningskultur" verkar det lite luddigt från start.

Mehmet Kaplan ansvarade alltså för it-politiska frågor och postkommunikation från 3/10 2014 och fram till 18/4 2016. Det är under samma tid som hela it-haveriet på Transportstyrelsen började.

När Stefan Löfven avtackade it-minister Mehmet Kaplan så visste inrikesministern exakt hur illa det stod till på Transportstyrelsen, men frågan är om it-ministern hade en aning om vad som pågick?

Och OM han visste .. trodde Mehmet Kaplan att det var Anna Johanssons halva av it-uppdraget?

Det lär vi aldrig få veta eftersom Miljöpartiets språkrör verkar vara lika försvunna som Erik Bromander.

Anna Johanssons ointresse för säkerhet är däremot väldokumenterad, skriver Csaba Perlenberg i Expressen . Ett par månader före det att Anna Johansson blev statsråd 2014 riktades mycket hård kritik av Göteborgs Stadsrevision mot bristande säkerhet i IT-systemet Hjärntorget som användes av stadens grundskolor.

Anna Johansson var då skolkommunalråd i Göteborg. Stadsrevisionen fann 2012 att skolorna bröt mot offentlighets- och sekretesslagen samt personuppgiftslagen. IT-systemet innehöll uppgifter om elevhälsa och känsliga personuppgifter i samband med individuella utvecklingsplaner i årskurserna 1-5. Trots att Hjärntorget designats utifrån att känslig information ej skulle kunna lagras, hittades 76 fall i en genomsökning av 17 376 utvecklingsplaner. Därutöver förekom det risk för att elever med skyddade identiteter kunde röjas.

Två år senare hade ingenting förändrats och vår blivande Infrastrukturministers förklaring var .. Vi trodde det var omhändertaget för länge sedan. Det är givetvis väldigt allvarligt att känsliga personuppgifter om elever kan läcka ut till allmänheten. [ .. ]Vi har inte varit tillräckligt tydliga med att följa upp om det har gjorts. Det är en miss helt enkelt." Och till Göteborgs-Posten sade Anna Johansson att: "Kommunstyrelsen har väl inte direkt agerat. Men vi har nog förutsatt att man har jobbat med det i organisationen."

Trodde, inte varit tillräckligt tydliga, en miss helt enkelt, har väl inte direkt agerat, vi har nog förutsatt??

I dag skyller Anna Johansson på Erik Bromander och vad Erik Bromander själv tycker om det har vi ingen aning om.

Nu har Miljöpartiet en ny it-minister, Peter Eriksson. Men trots det är Miljöpartiet det enda partiet som INTE kommenterat det som framkommit om it-hanteringen på Transportstyrelsen?

Det tycker jag är lite konstigt?

Men det kanske är helt normalt att it-ministern inte har något som helst ansvar för it-frågor när varken inrikesministern eller försvarsministern tydligen inte har något som helst ansvar för att informera statsministern om haveriet inom Transportstyrelsen, som den ansvariga infrastrukturministern ansvarar för, men inte hade en aning om?

Vilket gör att frågan om poliskrisen dyker upp i huvudet. VET Stefan Löfven att det är kris inom polisen? Har någon talat om det för honom?

Har till exempel Anders Ygeman nämnt det eller litar inrikesministern på rikspolischefen när han visar upp stapeldiagram som säger att allt går uppåt, framåt och åt rätt håll, samtidigt som det blir färre och färre poliser som ska lösa fler och fler anmälda brott?

Och alla nya civilanställda poliser .. vad är det för några egentligen? Vilken tillgång har de till säkerhetsklassad information och hur stor koll har vi på att de genomgått samma säkerhetsprövning som personalen på IBM inte genomgick?

Det där med traditionell förvaltningskultur verkar vara väldigt komplicerat. Inte undra på att de som sysslar med det har så bra betalt i förhållande till dem som måste leva med resultatet.
6 kommentarer:

 1. Bra text av Any, kan bara instämma. Frågetecknen hopar sig. //tompas11

  SvaraRadera
 2. "Det där med traditionell förvaltningskultur verkar vara väldigt komplicerat. Inte undra på att de som sysslar med det har så bra betalt i förhållande till dem som måste leva med resultatet."

  Hahaha :D... ...snyft :(

  SvaraRadera
 3. Bravo! Bra grävt! Du slår hela mediaeliten på fingrarna som inte ens har funderat över varför mp-representanterna är så tysta.

  /Professor Pelotard

  SvaraRadera
 4. Vet man inte vad man ska ansvara för då kan ju inget bli fel - eller?

  SvaraRadera
 5. Varje gång det är regeringskris så framstår det tydligt, att toppolitiker är det enda toppjobbet man kan få utan nån som helst utbildning eller erfarenhet

  SvaraRadera
 6. Hej anybody! Blir intressant att höra Löfvens presskonferens idag! Och frågan är vilka toppjobb de avsatta ministrarna kommer att få efter avsättningarna?

  SvaraRadera