tisdag 14 november 2017

Regeringen fryser indragningarna i personlig assistans, ..


.. när det gäller omprövningar av redan beviljade assistanstimmar. Men de familjer som redan har förvandlats till besparingar i regeringens budget får däremot inte mycket glädje av den nyvunna empati som Åsa Regner gav uttryck för i dag.

Frysningen” beräknas gälla från beslut, någon gång fram på vårkanten enligt Försäkringskassan, fram till i oktober, det vill säga under den hetaste delen av valrörelsen, vilket förmodligen inte är en tillfällighet.

För trots att dagens beslut är både efterlängtat och välkommet, är det nästan så att jag misstänker att det inte fattats så mycket av omsorg om funktionshindrade utan mer av omsorg om Socialdemokraterna, som på detta sätt fryser ner den besvärande frågan om utrensningar bland samhällets svagaste till efter valet.

Vi kan kanske till och med se fram emot en kommande, årslång, nerfrysning av besluten om utvisningar av de ”ensamkommande vuxna” som Miljöpartiet är villiga att utlösa en regeringskris för? En fråga som kan förvandla valrörelsen till en verklig mardröm för Löfven om han inte kan frysa ner den fram till att det presenterats nya typer av åldersbedömningar, som i sin tur kan frysa ner de utvisningshotade vuxna till en mer hanterbar ålder.

En sådan nedfrysning kan med fördel användas i stället för ytterligare ett pinsamt kappvändande som kan landa olyckligt i väljaropinion.

Sedan kan regeringen på samma eleganta sätt frysa ner polisens svårigheter att upprätthålla lag och ordning i någon kylslagen utredning fram till oktober 2018, tillsammans med alla andra frågor som kan vara besvärande för statsministern i valrörelsen.

Till exempel begränsningarna i sjukersättningen som främst drabbar offentliganställd vård- och omsorgspersonal, lärare och socialassistenter som dagligen utsätts för hot, hat och personangrepp?

Och efter valet kan det vara fullt möjligt att det återigen blir fritt fram att göra besparingar på funktionshindrade till förmån för dem som plötsligt kanske förvandlats från ”ensamkommande vuxna” till ensamkommande barn igen.


Så jag skulle inte bli förvånad om det hela slutligen landar i att den ena gruppen, efter en valrörelsepaus, får mindre av det lagen säger att de har rätt till och den andra gruppen får mer än lagen säger att de har rätt till.


1 kommentar:

  1. Det kan ju behövas en rejäl nedkylning så att inte jorden går under om 19 år p g a den globala uppvärmningen.

    SvaraRadera