torsdag 29 november 2018

I huvudet på Annie Lööf??


Det är svårt att förstå hur Annie Lööf tänker, men en sak är jag helt övertygad om - varje ord, varje leende, varje beslut och varje uttalande är planerat in i minsta detalj.

Tänk bara på partiledardebatten i TV4 inför valet 2014. Vid flera tillfällen hade hon tidigare ställt Stefan Löfven inför frågan om han tänkte godkänna nya kärnkraftsreaktorer. En fråga som han duckade för och som gjorde honom påtagligt irriterad till slut.

Inför debatten plockade hon sedan med sig en rejäl pappersbunt - en analys från Energimyndigheten - som hon mycket väl visste att alla inblandade hade tillgång till och så upprepade hon frågan ytterligare en gång med exakt samma resultat som vid tidigare tillfällen.

Bingo!!

Annie Lööf lämnade sin plats och trippade leende över studiogolvet med Energimyndighetens analys i sin framsträckta hand.

Stefan Löfven tappade fattningen, blev ursinnig och vägrade ta emot dokumenten. I stället började han vifta med händerna.

- Det är bara käbbel! Det är bara käbbel! Behåll dem! Behåll dem! fräste han.

Annie Lööf berättade, leende, efter debatten om hur hon uppfattade förloppet när hon försökte överräcka rapporten - Då vägrade han att ta emot den och gav mig en knuff. Jag tror att man ser här att Stefan Löfven inte är statsmannamässig när han inte ens kan ta emot en rapport som han efterfrågat under lång tid.

Hon tyckte att Löfvens beteende visar att han inte kunde ta över som statsminister.

- Det här visar att Löfven inte är redo att vara statsminister. Som statsminister behöver man vara redo att ta in nya infallsvinklar, att lyssna in det som kommer och vara öppen för att ta in andra intryck. Det visade Stefan Löfven i dag att han inte klarar av, sa hon, leende, till den samlande journalistkåren.

Hon menade att det var "svagt" av Löfven.

- Det var inte så statsmannamässigt gjort av Stefan Löfven. Jag var lite rädd för om han skulle ge mig ett jujutsu-grepp eller inte. Det var svagt av honom att inte ta emot rapporten, sa Annie Lööf .. leende.

Det här är Annie Lööf i ett nötskal. Ingen såg ”knuffen”, ingen misstänkte ”ett jujutsu-grepp”, ingen frågade sig varför hon släpade med sig Energimyndighetens analys eller varför hon försökte pracka den på Stefan Löfven mitt under en tv-debatt .. men alla såg den typiske mansgrisens brutala förminskande av den unga, starka kvinnan.

Skickligt, och förmodligen planerat in i minsta detalj.

Samma sak hände under årets partiledardebatt där en leende Annie Lööf bara väntade på att Jimmie Åkesson skulle säga något som kunde uppfattas som rasistiskt så hon kunde få slå näven i bordet och utbrista .. men hur uttrycker du dig!!

Chansen kom mitt i en mening där SD-ledaren talade om den låga sysselsättningsgraden hos utrikesfödda - Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige

Bingo!

Resten av meningen som handlade om att .. utrikes födda måste få större förutsättningar att bli ”svenska” .. är det ingen som kommer ihåg, men Annie Lööfs modiga ställningstagande fick SVT att gå ut och officiellt ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande som ”grovt generaliserande”.

Annie Lööfs leende och helgongloria växte.

Det hon sedan gör efter valet är lite mer obegripligt?

Eller?

Först röstar hon nej till Stefan Löfven som statsminister, med hjälp av sina allianskollegor och med – det kan man nog påstå – mer än passivt stöd från Sverigedemokraterna?

Sedan försökte hon övertala Ulf Kristersson att ta med Miljöpartiet och bilda en regering med Annie Lööf som statsminister?

Ett förslag som hon knappast kunde ha trott på själv?

Efter det röstar hon, leende, nej till sin egen statsministerkandidat för att befria honom från bördan att bilda en regering som Sverigedemokraterna skulle kunna stödja i de sakfrågor som hela Alliansen enats om?

Sedan tjatar hon, leende, till sig ett eget sonderingsuppdrag där hon försökte sälja in en minoritetsregering bestående av Miljöpartiet, Liberalerna och Centern, givetvis med Annie Lööf som statsminister.

Jag tror inte ens att hon själv blev överraskad av att ingen var intresserad.

Men nu börjar medierna på allvar tro på Annie Lööf som statsministerkandidat, men inte på idén om en liten minoritetsregering.

Och det kanske var det som var meningen med hela sonderingen?

Talmannen för sedan fram Stefan Löfven som statsministerkandidat i en riksdagsomröstning och då lämnar Annie Lööf plötsligt och leende över en lång kravlista och ett eventuellt löfte om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister?

Ansvarsfullt, kan vi läsa i tidningen. Nu för Annie Lööf regeringsbildningen framåt!

Om man nu ska försöka se en osynlig röd tråd, kommer följande att hända ..

Stefan Löfven får ytterligare en vecka på sig att förhandla men, som av en händelse, kommer han att säga nej till just de kraven som Annie Lööf och Jan Björklund absolut inte kan förhandla bort. Gissningsvis något inom arbetsrätten, lägre löner till invandrare eller något liknande som LO och Vänsterpartiet definitivt inte kan förhandla om.

Annie Lööf och Jan Björklund beklagar att Socialdemokraterna tyvärr inte vill samarbeta och tvingas därför rösta nej till Stefan Löfven.

På något okänt sätt måste hon sedan övertala talmannen att pröva Ulf Kristersson i en ny omröstning så att hon kan rösta nej ytterligare en gång ..

.. och så står Centern, Liberalerna, Miljöpartiet, med en leende Annie Lööf som statsministerkandidat, ensamma kvar som enda alternativ till ett extra val.

Oavsett hur det valet avlöper så har Annie Lööf lyckats med konststycket att sälja in bilden av sig själv som en trolig statsministerkandidat och sitt åttaprocentsparti som troligt regeringsalternativ.

Så tror jag att den stora planen ser ut, och att jag inte är ensam om den uppfattningen kan jag läsa på Flashback under rubriken - ”Är Annie Lööf naiv eller handlar hon medvetet?” ..

Nej, jag tror inte för ett ögonblick att hon är naiv. Hon är en strategisk ledare för ett av världens rikaste partier, hon vet precis vad hon sysslar med. Hon vill få C till maktcentrum i politiken.

Annie Lööf är mycket medveten om vad hon gör; hon har en långsiktig plan och om hon lyckas baxa hem röran vi sitter i nu, eller om hon anses ha misslyckats spelar ingen roll - det är bara ett delmål.

Hon har helt klart en plan bakom sitt handlande. Om den har någon verklighetsförankring eller ej är svårt att avgöra.

Underskatta inte Annie Lööf; hon är smart, lagom hänsynslös för att gå hem i stugorna, och har en långsiktig plan.


3 kommentarer:

  1. I en saga var de politiska journalister som fungerade som filter mellan överhet & undersåtar väldigt toleranta mot politiskt sagoberättande. Rena fiskehistorer fördes okritiskt vidare: allvarsrynkade skrivande män & kvinnor tog även de mest fantasifulla skrönor på stort allvar. Att de skulle vara "statskorrupta" tyckte de nog inte själva. De ansåg nog bara att de gjorde ett bra jobb..

    SvaraRadera
  2. Någonstans innan eller efter omröstning nr 3 kommer s och m godkänna Lööf som statsminister. Det finns en stor belöning från Bilderberg gruppen om hon lyckas. Stackars tuffe Uffe, det är inte kul att vara körd från dag 1,Steffe är oxå ledsen över att de inte låter honom fortsätta.

    SvaraRadera
  3. I ett skröna sköttes juridiken så att de som "gav intryck" av att tala sanning vann i domstolarna. Konkreta bevis hade man slutat med, det ansågs trist. Stammande, förvirrade & fula (män)niskor ansågs nästan alltid sakna den rätta trovärdigheten. Vältaliga, eleganta kvinnor som grät en skvätt hade det lättare: där ansågs trovärdigheten bo.

    SvaraRadera