måndag 24 juni 2019

Isabella Löwengrip och Greta Thunberg ..

.. båda har de psykiska funktionshinder som de vänt till framgång.

Enligt sin mamma, i boken ”Scener ur hjärtat” är Greta Thunberg diagnostiserad med Aspergers syndrom, högfungerande autism och tvångssyndrom (OCD).

I dagens sommarprat i P1 berättar Isabella Löwengrip om att hon har diagnoserna ADHD och Aspergers syndrom. Med tanke på vad hon berättar om sin uppväxt med sin pappa, och eftersom Asperger anses vara ärftligt, verkar det inte helt otroligt att hennes pappa har samma diagnos.

Aspergers syndrom är en form av autism. Det är en funktionsnedsättning. De flesta med Aspergers syndrom har normal begåvning. Personer med Aspergers syndrom kan ha svårt att förstå andra människor. Många har specialintressen som de ägnar sig intensivt åt. När de är barn kanske de har svårt att förstå sig på andra barn.

Personer med Aspergers syndrom har flera gemensamma drag, som hänger ihop med funktionsnedsättningen. Alla är ändå olika och har sin egen personlighet.

Många med Aspergers syndrom vill gärna vara tillsammans med andra men de vet inte alltid hur man gör. De kan till exempel ha svårt att se och förstå om andra personer är glada, ledsna eller arga. De kan också själva ha svårt att visa vad de känner.

De har också svårt att förstå att andra personer kanske inte uppfattar saker likadant som de själva gör. Det händer att personer med Aspergers syndrom fortsätter att prata även om den de pratar med inte vill lyssna.

En del har svårt att förstå skämt, ironi eller vissa uttryck, till exempel "att vara som hund och katt".

Greta Thunberg har själv berättat om sina svårigheter att delta i ”det sociala spelet” där ”normala” människor förväntas säga ”rätt” saker, agera efter förutbestämda mönster och följa vissa okränkbara sociala regler.

Isabella Löwengrip berättar själv om -  saker jag är dålig på är att hålla koncentrationen uppe när jag inte tycker att det är intressant längre. Det spelar ingen roll vem jag har möte med, när det går långsamt eller det blir för mycket kallprat om vad någon ska göra på semestern så avbryter jag direkt och ber att vi speedar på eller håller oss till agendan.

Det är ju inte så trevligt. Det fattar ju jag också. Men jag har väldigt svårt för att hålla det inombords. Sedan är jag också dålig på att läsa mellan raderna eller ”känna in”. Odd tycker att han kan känna en stämning i rummet, andra snackar om energier. Jag har noll koll. Känner inget alls mellan fyra väggar. Jag har svårt att förstå ironi och uppfattar mycket rätt bokstavligt om det inte är något upprepade som jag lärt mig.

Hustrun till en känd skribent, som föreläser om autism, berättade om ett tillfälle när en god vän på hennes arbetsplats tog henne åt sidan och sa (ungefär) – du borde tänka på att inte gå direkt till din arbetsplats utan att först hälsa och fråga hur dina arbetskamrater har det eller mår.

Ett tips som hon tacksamt tog emot och genast omsatte i praktiken.

Problemet var dock att ingen berättade att hon också förväntades reagera på svaren.

Så hon frågade vänligt ”hur har helgen varit?” – och fortsatte sedan in till sitt skrivbord utan att vänta på svar.

Så kan umgänget med andra se ut för den som har ett funktionshinder inom autismspektrumet.

Både Greta och Isabella har förvandlat sina funktionshinder till styrkor. Använt det som skulle ha hindrat till en framgång.

Greta Thunberg har blivit näst intill helgonförklarad – mycket mot sin egen vilja.

Isabella Löwengrip har mött ett hat som jag personligen mår väldigt illa av när jag stöter på det. Särskilt i dag efter dagens sommarprat i P1, när ett hånfullt blogginlägg genererat över 450 i huvudsak negativa kommentarer.

Två starka unga kvinnor som har envisats med att följa sina drömmar, vänt det som kunde ha varit ett hinder till en styrka - trots att de kanske inte riktigt stämmer in i den bild som vi har över hur vi ska vara eller fungerar för att bli en del av ”Alla Andra”.

Priset som de kanske får betala längre fram i livet, på grund av sina funktionshinder, kommer att bli deras eget att betala. Precis som för alla andra som tar sig rätten att dela ut helgonglorior eller förkastelsedomar i ett Sverige som påstår sig hylla tolerans, jämlikhet och mångfald (som faktiskt också inbegriper funktionshinder) och allas lika värde.  


1 kommentar:

  1. Otroligt bra inlägg Any! Det är sånt hyckleri att man blir kräksjuk

    SvaraRadera