måndag 8 juli 2019

Vilhelm Moberg, Jimmie Åkesson och socialdemokratin.


I sitt Almedalstal använde sig Jimmie Åkesson av dikten ”Svensk strävan” av Vilhelm Moberg – och de intellektuella opinionsbildarna inom kultur- och politikereliten tappade både vett och sans när de tävlade om att ta avstånd från budskapet.  

Det började med Olle Wästberg som skrev ..  ”Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som ”sex och en kvarts miljoner levande svenskars land”. Det vill säga att 3 250 000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande” och det hela fortsatte med andra högljudda välkända röster som tyckte det var Obehagligt på riktigt! Otroligt obehagligt framtidsscenario. Skriker tidigt tyskt 30-tal. Låt oss hoppas att vi aldrig någonsin mer behöver höra sådana skrämmande ord eller ett lika aggressivt nationalistiskt tal, Förfärligt men skrämmande nationalistiskt. Åkessons tal ger kalla kårar. Någon hade aldrig ”hört ett så renodlat fascistiskt tal”. Andra tolkade texten som ”Ultima Thule-texter, utan musik” eller En befälhavares order till sina trupper att marschera, om man så vill”.

En lyckligt viftande svans bestående av alla de som hånade och beskärmade sig över Polisen Peppes klavertramp, när han svarade på ett Karin Boye-citat på twitter, hängde på och rasist-fascist-nazist-stämplade den anstötliga texten.

Vilhelm Moberg hade nog blivit mer sårad av hur dagens självutnämnda elit tolkade hans ord än över att de användes av Jimmie Åkesson. För det kan väl inte vara så illa att samma ord hade mottagits på ett helt annat sätt om de uttalats av någon annan?

Men Vilhelm Moberg, mannen som satte friheten och individen främst, vad hade han sagt om Jimmie Åkessons tal?

Det får vi aldrig veta, men i en radiointervju i Dagens Eko den 12 oktober 1947 sa han så här …

Om medborgarens politiska insats begränsas till själva valhandlingen vartannat eller vart fjärde år, och all offentlig debatt förbehållas yrkespolitikerna, så dödas det politiska intresset hos folket. Det är en olycklig utveckling inom en demokrati, om politiken skall bli liksom en vetenskap, utövad av specialister, medan allmänheten ställes utanför. På så sätt beredes marken för den totalitära staten. Ett politiskt likgiltigt folk faller lättast offer för diktaturen.”

Vilhelm Moberg ansåg också att det största hotet mot den svenska friheten inte kom från främmande makt, utan från det inhemska statliga enväldet. Från kollektivets växande makt över individen, från den socialdemokrati som han själv var en del av i sin ungdom. I en sammanställning publicerad 1959, ”Min syn på socialdemokratin”, skriver han: ”I stället för det forna, personliga, patriarkaliska förtrycket har de sålunda infört en statsapparat som utövar ett opersonligt, anonymt, mekaniskt fungerande förtryck. De har lagt en solid grund för ett statskapitalistiskt samhälle, där portarna bakvägen så sakta håller på att öppnas till den auktoritära staten, där individen utplånas av kollektivet och förvandlas till ett objekt för statsnyttan.”

Men redan 12 år tidigare, den 12 oktober 1947, i en radiointervju i Dagens Eko varnade han för den totalitära staten:

Den totalitära staten kan överrumpla oss inifrån, på smygvägar som vi aldrig tänker på, ett steg i sänder. Jag tror att den faran börjar bli aktuell för oss. […] Frihet under ansvar lyder en gammal sympatisk paroll. Nu tycks det som om vi istället skulle få frihet under kontroll, och med en sådan frihet är det ju inte mycket bevänt. Det är i varje fall inte vår gamla svenska.”

De som har ordet i sin makt måste kämpa emot dem som har makten” ansåg Vilhelm Moberg och förmodligen hade han haft ett och annat att säga om svensk kulturelit och journalistik i dag.

Men det får vi som sagt aldrig veta. Vad jag vet är i alla fall vad min egen pappa, som dog ett år efter Vilhelm Moberg, skulle ha sagt till den upprörda mobb som nu springer omkring och för oväsen medan de tar avstånd från sina egna uttalanden genom att skylla sina misstag på Sverigedemokraterna i största allmänhet och Jimmie Åkesson i synnerhet …

Om du trampat i klaveret – var tyst och STÅ STILL!


Det här landet är vårt, och vi vill och ämnar behålla det. Men vi vill fortsätta vårt arbete här på frihetens grund. – Vilhelm Moberg, Norrtälje 12 oktober 1947

2 kommentarer:

  1. Vilhelm Moberg sa också: "Sossarna har två mål. Att ta makten och att behålla den."

    SvaraRadera
  2. Går det inte byta namn på platsen till Liberaldalen? För övrigt var det intressant att lyssna på vänsterpartiets minnen av det förflutna. Blir det så när liberalismen även är djupröd & samtiden anses olämplig att analysera?

    SvaraRadera