tisdag 30 juli 2019

”Landet har en regering som saknar roder” ..


.. är rubriken på en osignerad ledartext i Expressen som avslutas med orden -  Stefan Löfvens svaga ledarskap skadar Sverige”.

Jisses, minnet är kort på en tidningsredaktion. Jag för min del tycker att det var som i går när Stefan Löfven gav klara besked om att han tänkte styra landet genom att ”sitta på styråran”. Något som borde ha gett en fingervisning om att han inte hade större kaptensegenskaper än vad som behövs för att framföra en roddbåt med besättning – om ens det.

Det var i september 2015, när Sverigedemokraterna förklarade att de hade för avsikt att fälla hans regeringsbudget, som Stefan Löfven självsäkert deklarerade att ..  "Det är vi som sitter på styråran och vi avgör när debatten är avslutad".

Jag påpekade redan då att det faktiskt är helt omöjligt att styra någon som helst farkost genom att sitta PÅ styråran och att styråra är ett begrepp som används på relativt små farkoster eller äldre varianter, typ vikingaskepp, där besättningen, ofta trälar, tvingas ro som besatta för att föra flytetyget framåt och helst i rätt riktning.

En lite märklig liknelse för ett lands regeringschef att använda sig av när han precis bildat en ”handlingskraftig regering” för att föra landet framåt? Framför allt om fartygets kapten envisas med att sitta på styråran som är förutsättningen för att kunna ta ut någon riktning alls.

Bilden av ett vikingaskepp där vi alla ror för livet medan Stefan Löfven sitter på styråran och blockerar alla möjligheter till styrning kändes inte direkt lockande där och då.

Därmed inte sagt att jag inte är villig att ro. Men när båten senare döptes till DÖ och omdöptes till JÖK och fortfarande bemannas av ett gäng handlingsförlamade styrmän och en kapten som blockerar styråran genom att sitta på den så verkar det meningslöst att ens försöka.

Då .. i september 2015, tvivlade jag på att fartyget överhuvudtaget skulle vara sjödugligt och i dag 2019 bekräftar Expressen att det fanns fog för mina misstankar.

Nu är det drygt tre år kvar av galärkontraktet regeringen har med medborgarna, och det är rätt lång tid för en del, men Stefan Löfven visar inga tecken på att flytta sig från styråran de närmaste tre åren så vi får väl ställa in oss på att ro som bara den om vi vill hålla skutan flytande fram till nästa val.


7 kommentarer:

 1. Löfven säger i princip att han styr Sverige med arslet när han "sitter på styråran", eller hur. då blir det inte bättre än så här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa Any!
   Nja, vikingaskepp bemannades förvisso ej av trälar!
   Du blandar bort våra skepp med medelhavets galärer...
   Dessutom har roddbåtar knappast plats för en besättning. 99.9% torde bemannas ( katakres?) med endast en roddare ( - ska).
   Annars håller jag som vanligt med dig!

   Radera
  2. När det handlar om båtar är jag som ett oskrivet blad. Jag tycker inte om att vara på havet, lider av en ovanlig sorts sjösjuka - jag somnar direkt fartyget lägger ut - och har faktiskt sovit i nästan 24 timmar på vägen till England, medan mitt uttråkade ressällskap tröstade sig i baren.

   Det är väl som att svära i kyrkan att skriva det här till dig .. men jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att vara på sjön, oavsett vilket slags flytetyg det handlar om.

   När det gäller den politiska roddbåten brukar den oftast vara bemannad med en partitrogen journalist eller ett besökande statsöverhuvud som ska övertygas om befälhavarens förmåga att styra sitt land. Åtminstone på Harpsund .. ;-)

   Radera
  3. Var och en har sina preferenser!
   Skulle nog ha svårt att leva utan båtar och skärgård!
   Vad gäller Harpsundsekan ( där håller jag med dig: dj-a båttyp!)
   Brukade visst sålla bort politiker efter de färdats i denna farkost.
   Man hade visst tolk med ombord dessutom.
   Ack, forna tider!

   Radera
 2. I en saga fanns inga roder. Där drev saker. Där kunde alla löften falla samman men det ansågs
  gå lika bra ändå. Där kunde stolleman bli kung & de vise få städa. Där innebar ansvar att man smög undan & gömde sig. Där kunde ledigheterna vara i åratal. Någon funderade på att sätta roder på båten men avråddes, isflaks-styrning ansågs lämpligast.

  SvaraRadera
 3. Jag läste liknande artikel på en blogg, jag läste en koment från en dam från Sverige som heter Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder tillbaka till henne efter två års skilsmässa, hon vittnade om att Dr.Oduduwa hjälpte henne med kärlek delaktivering för att föra tillbaka ex kärlek. hon lämnade efter kontaktadressen för att kommunicera med Dr.Oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Jag skickar också ett meddelande till e-postmeddelandet för att be Dr.Oduduwa att hjälpa mig att få tillbaka min ex-kärlekspartner, jag förklarar alla mina äktenskapsproblem till honom och Dr.oduduwa lovade mig att återvända min ex make inom 3 dagar och 3 natten efter älskar stavning bön aktivering. Jag försöker, jag tillhandahöll alla kärleksförtryckningsartiklar och material som krävs av mig. Två dagar efter ringde min man Aslund till mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum för att se mig, verkligen vi ser varandra ofta gånger under samma vecka aktiverades kärleksförtryckningar för min räkning, det fungerar till mitt bästa. Jag är glad idag att vi lever lyckligt tillsammans som en lycklig familj. jag är fantastisk. tack vare den här stora mannen Dr.Oduduwa.
  Jag rekommenderar verkligen dessa tjänster till alla som vill få tillbaka ex kärlekspartner och kärlek stava för att hitta ny sann kärlek inom en vecka. också magiska stava Talisman ring för att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden, återställa trasiga äktenskap. etc.

  SvaraRadera