fredag 5 juni 2020

Andningsuppehåll …


.. är det ett godkänt uttryck som får användas utan att det automatiskt medför epitetet ”Högerextremist”?

Yttrandefriheten börjar bli lite svår att utnyttja nu när så många ord är lika farliga som landminor i ett krigförande land. En del ord har dessutom fått en helt annan betydelse än de hade när jag först lärde mig dem och de nya emojisarna som jag nätt och jämt kan hantera i den betydelse de hade från början har ju blivit fullständigt livsfarliga, så jag klamrar mig krampaktigt fast vid det gamla hederliga leende, gula ansiktet och hoppas att det inte numera står för något rasistiskt, homofobiskt eller högerextremistiskt. Eller något annat omoraliskt som jag ännu inte hunnit ta till mig.

Jag älskade sociala medier från första stund, men nu känns de mest osociala och farliga. Den mening som jag från början använde mig av i början av det här inlägget tordes jag inte ha kvar, men rubriken kanske kan ge lite vägledning? För vad är väl yttrandefriheten värd om en uttalad personlig åsikt kan kvävas av en överordnad, trots att den uttalades på fritiden?

Det är ju nästan lika hemskt som när Socialstyrelsens Thomas Lindén i direktsändning menade att han fann det ”stötande” att vissa debattörer använde orden ”dödshjälp” och ”avlivning” i samband med rapporterna om de tusentals gamla som smittats och dött av coronaviruset utan att ens ha lämnat sina sängar i hemmet eller äldreboendet.

För min del känns det mer stötande att det ens finns anledning att tänka i de banorna.

I förrgår skrev Mats Skogkär (ledarskribent på Sydsvenskan) följande på sitt privata twitter innan han åkte till jobbet …


Jag läste det, log igenkännande och drog ett djupt andetag(!?) av lättnad över att inte vara ensam med min frustration.

I dag inser jag att det var många tår som blev trampade på av den tweeten som klassats som högerextremistisk, historielös, polariserande, reaktionär, vulgär, okunnig och ett FULLSTÄNDIGT HAVERI!

Mats Skogkär förpassades omedelbart till tidningens mörkaste hörn och belades med munkavle?

Så här sitter jag och inser att min spontana reaktion skickar mig raka vägen ner i det djupaste mörkret där jag förmodligen bör stanna tills döden, eller staten med sin gratis morfinspruta kommer som en befriare.

Men helt ensam är jag ju inte, det finns andra som också vill behålla en yttrandefrihet som gäller både offentligt och privat, bland många andra ..

Fnordspotting - Okej, alla ni borgerliga med plattform som tycker skitkastningen mot Mats Skogkär är fel, men som inte säger något: Ni förstår att det endast är tack vare er som vi hamnat här va?

Mattias Lindberg - Herregud @sydsvenskan. Era ynkryggar! "Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst efter att han skrivit en tweet som tidningens ansvarige utgivare Jonas Kanje tagit avstånd från."

Julia Caesar - Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan har belagt Mats Skogkär med skrivförbud. Han omplaceras till en icke-skrivande tjänst. Orsak: han har fel åsikter.

Ingrid Carlqvist - Fattar ni??? Journalister som använder sin grundlagsstadgade yttrandefrihet bestraffas av de medier som borde hålla yttrandefriheten högst av allt.

Björn Håkansson - Detta är skamligt agerat av Sydsvenskan! Och alla som har sällat sig till mobben borde skämmas minst lika mycket! Detta visar om något hur smal åsiktskorridoren är i Sverige. Vad är hans brott? Att han ironiserat över vänsterns hyckleri? Skäms SDS!

Inre Exil - Yttrandefriheten gäller inte för anställda på Sydsvenskan.


5 kommentarer:

 1. Fnordspotting skriver "tack vare" men menar förhoppningsvis" på grund av ".
  Heidi Avellan är ju från Finland. Har de gamla finska takterna helt förbleknat : Forsskål och Chydenius låg ju bakom 1766 års tryckfrihetslag i i Sverige. Världens första!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avellan, Stenius, Mazzarella mfl lämnade Finland då de märkte att finländarna var kallsinniga mot dem och deras ideologi. I Sverige fann de sedan ytterst fertil jordmån ...

   Radera
 2. fullt ös i Örebro med trots corona när det äntligen börjar att vända åt rätt håll med corona i Sverige börjar folk att löpa amok här pga nått som hände i usa. Bedrövligt varför blev det inte några protester när den utvecklingsstörda grabben med leksakspistol sköts ihäll av stressade överarbetande poliser här i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Tänk Any, vart det har barkat. Jag blev utslängd från Västerbottenskurirens bloggportal Min sketna lilla blogg! 11/4 2015 Inlägget som blev kryptonit https://hexanmexan.wordpress.com/2015/04/11/lagen-hmf-och-dess-anvandning-i-och-av-media/

  SvaraRadera
 4. I en skröna fanns ett android-orakel. Men så fort någon började kolla fakta kunde man lika gärna fråga en glassgubbe, det var nämligen troligare att man där fick svar som höll för en faktakoll. Dessutom erkände glassgubben att han kunde ha fel ibland, det medgav han gärna.

  SvaraRadera