måndag 25 maj 2020

Rätta mig gärna om jag har fel.


Det är så mycket jag inte begriper nu i corona-tider.

Som till exempel när Thomas Lindén på Socialstyrelsen går ut och säger att ..På särskilda boenden har det i år dött lite över 11 000 personer under perioden januari till april. Under samma period 2019 var det knappt 10 000 personer som dog.” .. så begriper jag inte alls hur det är möjligt att jämföra dödstalen vid vanlig influensa under fyra månader med antalet döda i corona som inte började förrän i mars? Är det eller är det inte en skillnad på drygt 2 månader i den jämförelsen? Och är inte det totala antalet döda i covid-19 i hela landet ca 4000?

Och ”de knappt 10 000 personerna som dog under perioden januari till april” vid vanlig influensa, vilka var det? Vad jag kan se är det ALLA som överhuvudtaget beräknades bli smittade av vanlig influensa under ett år?

I Socialstyrelsens egen ”Statistik om influensa, säsongerna 2015−2016 till 2018−2019står det ”I genomsnitt behandlades 11 000 patienter för influensa i sluten vård eller i specialiserad öppen vård varje säsong. Det förekommer stora variationer i sjuklighet och dödlighet mellan olika säsonger. I genomsnitt avled 685 personer till följd av influensa per säsong, enligt Socialstyrelsens register.”?

Det stämmer ju inte alls? Hur är det möjligt att koppla samman den statistiken med döden i äldreomsorgen under två månader? Och påstå att det inte är någon större skillnad? Och om jag inte har läst Socialstyrelsens egen statistik alldeles fel, hur är det ställt med tankeförmågan och källkritiken hos SVT som okritiskt förmedlar denna ”sanning” till medborgarna?

Eller är det jag som har fel och inte begriper finesserna i resonemanget och beräkningarna i statistiken?

Antalet smitt- och dödsfall på Sveriges äldreboenden sjunker, vilket Anders Tegnell anser vara en ”väldigt positiv utveckling. Antal fall av covid-19 på äldreboenden har minskat vecka per vecka från som mest 400 fall till 60–70 fall per vecka. Det speglar sig i att antalet avlidna på äldreboenden har minskat, från en bra bit över 100 när det var som värst till ett 30-tal per vecka”.

När jag hör det här kan jag inte låta bli att undra hur många det fanns från början på våra äldreboenden? Jag menar, över 100 dödsfall per vecka som följs av ett 30-tal fall per vecka under nästan 3 månader .. det är ändå en hel del. Kan det ha påverkat statistiken och vara en del av den positiva utvecklingen?

Flest dödsfall i covid-19 har inträffat i åldersgruppen 80–89 år, följt av 90+ och 70–79 år. ”Det är framför allt gruppen över 80 som sticker ut. Det är framför allt många där som blir sjuka och som provats. De som är över 70 år har mycket större risk att bli allvarligt sjuka”, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Tegnell menar att besöksförbudet på äldreboenden inte har hejdat smittspridningen som förväntat och kommer i morgon att ge beslut om hur fler boenden ska kunna göra undantag från besöksförbudet.

Men om nu smittan på äldreboendena kommer från personalen och inte från de närmast anhöriga, som förmodligen är mellan 60 och 70 år, .. hur ska då de besökande barnen till dem som är över 80 skyddas från dem som smittar deras föräldrar?

Ökar inte en friare rörlighet av anhöriga på äldreboendena riskerna för den grupp som statsepidemiologen ivrigast uppmanar att undvika sociala kontakter?

Eller vad är tanken?

Och när jag kommit så här långt i mitt grubblande börjar jag undra, hur mycket en pensionär kostar samhället, om man räknar in pension, vård, omsorg, hyresbidrag, färdtjänst och hjälpmedel?

Eller rättare sagt .. hur mycket tjänar samhället på varje äldre och äldreäldre som checkar ut i förtid?
Jag fullständigt AVSKYR att ha fel. Men i det här fallet känns det som om det skulle vara värre om jag hade rätt.
Så spara inte på krutet - rätta mig där jag har fel!


4 kommentarer:

  1. Antingen vill väl myndigheterna ha liten smittspridning & gör sådant som leder till att det blir så eller så tror man på stor smittspridning & gör sådant som leder till det? En del har som princip att strunta i vad som sägs & bara intressera sig för vad som görs (& drar slutsatserna av detta). Brukar kallas för cynism i Sverige. Men alla håller inte med om det.

    SvaraRadera
  2. Du får lägre straff som kriminell eftersom du inte kan få besök. Det är besöksförbud.
    Men är du en gamling får du besök av hur många som helst, som inte är anhöriga, med resultat som död i vissa fall genom smitta.
    Så, vem är vi rädda om?

    Jag tror på generös morfinutdelning så fort du är krasslig. Kostnad i äldreboende är 2000kr+ om dan minus ev. egenavgift som fattigpensionärer inte kan betala, plus pension och ev. annan vårdutgift.
    Vem har fel och i vad då?
    Jag hänger inte med.

    SvaraRadera
  3. I en amsaga fanns en land var det tänkt att småfölket noga skulle sköta sig & tänka sig för! Andra hade fått frikort att göra det som småfölket inte skulle göra. Det hela motiverades med att alla värderades identiskt, att inga favoriter fanns. Var det ett rasistiskt apartheidland med cyniska makthavare som kallade sked för morot? Sådana frågor ställde ingen i det landet, så det var oklart hur det låg till med den saken..

    SvaraRadera
    Svar
    1. rättelse: fanns ett land där det var tänkt osv

      Radera