onsdag 13 januari 2021

In Sweden we have a system!

 Sverige är ett litet land, här ryms bara en åsikt i taget”. Gunnar Myrdals citat är lika aktuellt som för 80-90 år sedan. Det märktes inte minst i dagens partiledardebatt, som jag använde som ljudkuliss medan jag rensade bort onödigt julpynt som jag borde ha slängt för mer än 20 år sedan.

Den största frågan i Sverige, som befinner sig mitt i en pandemi med 10 000 döda och drygt en halv miljon smittade verkar vara … DONALD TRUMP och det amerikanska presidentvalet.

Statsminister Löfven inledde med att uppmana Sverige och EU att ”dra lärdomar” och varna för ”människor som vill stänga våra öppna samhällen”. Han sa inget om twitter, Instagram, YouTube eller andra sociala medier, men jag misstänker att han inte riktigt än har förstått när, hur eller varför de fungerar, används eller stängs ner?

MEN .. ”det finns krafter som vill undergräva demokratin.” Underförstått - oppositionen kommer att räknas till dessa demokratifientliga ”krafter” om de samarbetar med Sverigedemokraterna. ”Vi (dvs Socialdemokraterna) är inte immuna mot splittring trots stark förankring i demokrati och folkrörelser”.

Det är i sanning hemska tider vi lever i. Nästan lika skrämmande som 1976 när Socialdemokraterna, enligt Marita Ulvskog, utsattes för en ”statskupp” och förlorade makten.

Ulf Kristersson var mer orolig för att det destruktiva samhällsklimatet i USA skulle fäste i Sverige, vilket får mig att undra vilken verklighet han lever i. Det svenska samhällsklimatet är definitivt inte friskt och vänligt sinnat och regeringsföreträdarnas twittrande gör det i sanning inte sundare. Något som kanske ligger till grund för Liberalernas Johan Pehrsons oro för demokratins överlevnad och önskan att Sverige ska dra lärdomar av det som hänt i USA, även om jag hade uppskattat om han varit lite mer tydlig på det området. För det är ju en absolut sanning att utan Liberalerna och Centern hade vi haft en helt annan regering, en äldreomsorgsutredning som förmodligen hade varit till hjälp och stöd för Folkhälsomyndighetens inställning till situationen inom äldreomsorgen och en krisberedskap som vilade direkt under statsministern.

Men man kan ju inte få allt.

Det visste paret Myrdal redan är 1934 när de publicerade klassikern ”Kris i befolkningsfrågan” där de slog fast att ”barnen kunde socialiseras till framtidens produktiva, högkvalitativa människomaterial - om de inte tillhörde det biologiskt-sociala bottenslammet”. Åldringarna, däremot, "äro färdiga" och "enligt naturens ordning skola dö".

Något som kanske kan vara en förklaring till vår nuvarande regerings inställning till de omfattande dödstalen bland äldre och den invandrade befolkningen som enlig paret Myrdal kunde räknas in under beteckningen ”det biologiskt-sociala bottenslammet”.

Men för att ha en chans att vinna valet MÅSTE Stefan Löfven framstå som äldreomsorgens räddare. En riktig mysfarbror som ÄLSKAR de överlevande årsrika medborgarna.

Ett äldreomsorgslyft med vidhängande utredning är på gång och har vi riktig tur så kommer Dan Eliasson att återigen få agera räddande ängel med ansvar för LYFTET av vår äldreomsorg.

För i Sverige har vi ett system som går ut på att ANSVARET ska läggas så långt från MAKTEN som möjligt, och vem är väl mer lämpad för det uppdraget än fd Generaldirektören Eliasson?

För ytterst handlar det ju om vilket land vi vill vara och vilka vi vill ska vägleda oss, och då är det ju förargligt om någon skugga skulle falla över dem som lovat det som NÅGON ANNAN inte förmår, kan eller vill uppfylla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar