fredag 15 januari 2021

Vi ska alla dö, Jennifer Wegerup ..

 .. frågan är bara när och hur.

Är det rätt att vaccinera en svårt sjuk 103-åring? Eller är det slöseri? Borde dosen hellre gå till en frisk 71-åring med troligen betydligt fler år kvar att leva? Svåra frågor – men vi måste våga diskutera dem”, skriver Jennifer Wegerup i dagens Expressen.

Och då förtjänar hon väl ett svar antar jag.

Eller en motfråga - var drar vi gränsen? 100 år? 99 år? 90 år?

Makens mormor var synnerligen levande när hon bjöd in till sitt 100-årskalas och dog en naturlig död vid 104. Vi har en man i vår bekantskapskrets som ännu inte uppnått pensionsåldern men som är i både fysiskt och psykiskt betydligt sämre skick. Min egen mamma var svårt dement redan i 70-års åldern och ville bara dö vid sina klara stunder. Många i vårt land är både fysiskt och psykiskt funktionshindrade och klarar inte av att leva utan hjälp, andra lider så svårt av KOL att de ständigt behöver hjälp med andningen. Men de vill och har glädje av att leva ändå.

Vilka behöver vaccin och vilka är så nära döden att de lika gärna kan kvävas till döds i Covid?

Jennifer Wegerup berättar om ”en pigg 69-åring granne som jag möter på gatan, över varsin snöskovel, skräder däremot inte orden; hon är upprörd och många i hennes ålder med henne. De har statistiskt sett många fler år kvar än en 97-åring, de vill leva, resa, vara med barnbarnen. De är rädda att den tid som nu går innan det blir deras tur kommer att skörda många offer i gruppen 60 till 80 år”.

Men den pigga 69-åriga grannen kan falla död ner i en hjärtinfarkt/hjärnblödning i morgon medan 107-åriga Dagny Carlsson fortfarande gjorde utlandsresor, framträdde på scenen när Malmö Stad firade den Internationella dagen för äldre i oktober 2019 och lät sig intervjuas av Expressen i april förra året.

Vem behöver vaccinet bäst? En svår fråga. Men om ”vi måste våga diskutera den” bör vi nog undvika att blanda in statiska sannolikheter, ”enorma samhällskostnader – och dito förtjänster för läkemedelsbolagen”?

För hur högt värderar du ditt eget liv i kronor och ören, sett ur ett samhällsviktigt perspektiv, Jennifer Wegerup?

Eller mitt?

4 kommentarer:

 1. JW är bara en i mängden av intellektuellt och moraliskt journalistiskt bottenskrap, en sopa helt enkelt vars alster bara är värt att spottas på.

  SvaraRadera
 2. Tja ... se hur det har reagerats på att Kungen fått sin spruta. an är ju 'bara' 70+

  de doser som inkommit var begränsade, så givetvis kan det diskuteras vilka som ska få först. Varje region bestämmer själv antar jag. Vilket blir lite cirkus beroende på vad man prioriterar.

  Jag säger bara ... vårdpersonal först. Men inte ens de hade täckts av första omgången doser. Så ältandet vilken vårdpersonal först ... de på IVA eller de som jobbar med gamla? Och så vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mår ärligt talat väldigt dåligt av hyckleriet i det offentliga samtalet just nu. Å ena sida är alla duktigt upprörda över vad som skett, och sker, inom vår urusla äldreomsorg, men mellan raderna kan vi märka åldersdiskrimineringen som fört oss dit. Vilka liv är värda mer än andra, frågar sig de som anser sina egna liv värdefullare än många andras. Ska vi verkligen slösa bort vaccin på dem som bara har 1, 5, 10 eller 20 år kvar att leva när det skulle vara såååå mycket lönsammare att se till att resten inte överhuvudtaget skull missa några månader i en obehaglig sjukdom?
   Ett svår val? Tydligen, eftersom det bara slängs ut brandfacklor som inte ens avsändaren törs ta ställning till?
   Jag skäms över Sverige just nu.

   Radera
 3. Nu när hon tar upp frågan och vill att vi ska våga diskutera den så borde hon ju inte bara lämna frågan odiskuterad. Det är ju så enkelt att att säga att vi ska våga diskutera allt möjligt och sen tycka att man är så smart och reflekterande och lämna dörren på vid gavel utan att ha sagt något egentligen.

  SvaraRadera