fredag 5 november 2021

Socialdemokraterna är fantastiska!

Jag kan inte låta bli att beundra alla socialdemokrater som samlas vid kongresser och/eller första maj, alltid lika välnärda, välklädda, hoppfulla, storögda, äppelkindade och fullständigt övertygade om att de är medlemmar i Sveriges STÖRSTA och mest framgångsrika parti.

Det är nästan rörande att höra en nyutnämnd partiledare tala om att NU ska vi skapa förändring, förbättring, mer arbeten, mindre bidrag, mer lag och ordning samt en fungerande välfärd. Det finns ingen hejd på vad vi kan få om vi utnyttjar KÖP NU-erbjudandet, även om det kommer att kosta mer än vad vi är beredda att betala.

Det är så aningslöst och nästan gulligt med tanke på att det nu är tredje gången som en s-märkt partiledare står och lovar exakt samma sak inför ett kommande val.

Om jag går tillbaka till Stefan Löfvens tal i Almedalen den 29:e juni 2014 kan jag läsa i min egen sammanfattning att han ..

.. ville ha mer klockringning mot rasism?

.. ville att Sveriges röst skulle höras i världen, oklart vad den skulle förmedla, men på något sätt skulle den bidra till att ta tillvara på Sveriges potential?

.. ansåg att ALLT var ljust, vackert och fungerande innan Alliansen kom och förstörde landet.

.. kunde citera FN:s konvention om mänskliga rättigheter och därmed ansåg att det var en socialdemokratisk idé?

Han lovade ..

.. tro och framtidshopp samt att Sverige skulle bli en feministisk förebild i hela världen,

.. fler människor i arbete och halverad arbetslöshet år 2020,

.. att skolan skulle bli en av EU:s bästa skolor inom 10 år,

.. att minskade inkomstklyftor och ökad rätt till hälsa och att lycka var mer värt än högre lön?

.. att framtidsinvesteringar och kunskapslyft skulle skapa utbildning, praktik eller jobb för unga,

.. Sverige skulle bli bäst för småföretagare eftersom regeringen skulle ta tillvara på potential, kunskapslyft, Komvux, Yrkesvux, och investeringar i ”varandras kompetens”,

.. de bästa lärarna, de bästa skolorna, den bästa läxhjälpen och ett tak på 15 barn i en framtida förskolereform där finansieringen sker med "skatter som inte rör inkomstskatten" på samma sätt som alla andra skattehöjningar som inte märks på lönen förrän du försöker handla för den samt Nationella Kvalitetslagar som jag fortfarande inte vet vad det var.

.. en fantastisk äldreomsorg som skulle ge oss makten att själva forma vår vardag och en försäkran om att de äldre alltid skulle känna att ”vi är där med värme och handen på din arm”. Men då hade han inte en aning om hur många äldre som skulle dö ensamma eftersom vårdpersonalen, som fört in covidsmitta på äldreboendet, inte vågade finnas där med värme och handen på armen på grund av bristen på skyddsutrustning. För att inte tala om alla som dog därför att ingen läkare fanns till hands och kunde ge tillgång till syrgas som inte heller fanns tillgänglig men kunde ha gjort att de överlevt.

Bröder och systrar, sa Stefan Löfven när han vände sig till svenska folket, men när det senare blev skarpt läge stod det fullständigt klart vilka som inte riktigt kvalade in i det begreppet. När drygt 15 000 dött i pandemin kan ju var och en se vilka som drog nitlotterna .. äldre på äldreboenden, de funktionsvarierade i gruppbostäder och invandrargrupper där de som saknade förmåga att tillgodogöra sig information ovetande gick till sina arbeten inom vård och omsorg och flyttade smittan antingen dit eller hem.

Nu nalkas valet 2022 och Socialdemokraterna har då suttit vid makten i åtta år! Vad åstadkom egentligen den handlingskraftiga regeringen som skulle rätta till Alliansregeringens alla misstag?

Vad kan vi säga blev bättre?

Säg något?

Vem, vilka tog det genomgripande ansvaret för landet?

Säg någon?

Däremot vet vi exakt vilka som gjort sitt yttersta för att dölja det bristande ansvarstagandet bakom en oavbruten skur av lögner och smutskastning i sociala medier.

Nu står en annan partiledare och lovar att .. leda vårt stora och stolta parti. Att tillsammans med er ta vidare vår strävan mot frihet, jämlikhet och solidaritet! Jag tackade ja till att bli partiordförande för att jag vet att Sverige kan bättre. Jag vill att vi tar tillbaka demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Att ta tillbaka demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen?

Från vilka då?

Partiet har ju haft regeringsmakten i drygt sju år och anser tydligen att makten har vilat i Någon Annans händer under alla dessa år?

Och samtidigt som Magdalena Andersson säger att .. Jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska göra det som vi socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och göra det som krävs. Steg för steg. Reform för reform. Vi socialdemokrater har den styrka, det mod och den politik som krävs för att ta Sverige framåt ... går Stefan Löfven och Mikael Damberg ut och förklarar att de under de senaste sju åren har känt en ängslan att uppfattas som rasistisk om man kopplar ihop integration och brottslighet.

En ängslighet och rädsla som Socialdemokraterna i allra högsta grad varit med att skapa i sin egen rädsla för Sverigedemokraterna. En rädsla och ängslighet som totalt förgiftat det offentliga samtalsklimatet under hela partiets regeringstid.

Det finns något nästan barnsligt blåögt naivt och självbelåtet aningslöst hos Socialdemokraterna och jag önskar verkligen att vi andra också kunde känna att ”vi” har ”den styrka, det mod och den politik som krävs för att ta Sverige framåt!". Men vi har hört det förut, storslagna visioner, insiktsfulla uttalanden om vad ”vi” saknar eller är helt emot, men hittills är det ALDRIG någon som presenterat en faktisk plan som tydligt visar HUR alla dessa löften ska infrias eller genomföras.

TÄNK ER FÖR nästa höst, för tyvärr så tror jag att den känslan fortsatt kommer att lysa med sin frånvaro om ansvaret för landets väl och ve fortsatt får vila i Socialdemokraternas händer.

1 kommentar:

  1. Som en S politiker jag kände sa:"Vi äger ju landet" och då menade han inte sitt sommarställe utan Sverige.

    SvaraRadera