Vi är besvikna på så gott som samtliga partier, känner oss osedda av människor som inte bryr sig ett biddevitt om varför vi är besvikna eller vad det är vi egentligen behöver eller har att tillföra det samhälle som de bygger sina ”visioner” för.
Mest besvikelse finns det i och runt Socialdemokraterna. Väldigt många upplever det som att partiet håller på att implodera eller ätas upp inifrån.
Det är synd att det finns så få socialdemokrater kvar i det socialdemokratiska partiet! .. sägs det ofta i väljarleden. Finns det egentligen någon??
Och då menar man vanliga människor från de egna leden, med arbetslivserfarenhet och verklighetsuppfattning.
Socialdemokraterna själva riktar i vanlig ordning blicken mot naveln. Kanske vill väljaren ha mer KULTUR?? Kanske behöver partiet fler akademiska röster? Ny politik .. men vad??
Jag läser sossebloggar så att jag mår illa i jakten på förståelse eller svar på hur Sveriges största parti har kunnat förfalla och förstenas så till den milda grad.
Ofta är det ingen vidare rolig läsning. Unken och svårläst, pretentiös och självbelåten. Ibland verkar både skribenterna och kommentatorerna mer intresserade av hur de själva uttrycker sig, hur bildade och pålästa de framstår som .. än av att komma med något som faktiskt kan leda någonstans.
Vem är mest höger eller vem är mest vänster, verkar vara oerhört mycket mer intressant än vad vederbörande försöker säga och från mitt väljarperspektiv känns det som om de spiller sitt krut i onödan när de ändå inte har någon egen lösning att komma med.
Och frågorna jag letar efter ställs aldrig.
VARFÖR sviker väljarna? För vems skull för vi den här diskussionen? För oss själva?
Vad saknas i budskapet .. kanske vi till och med skulle kunna fråga dem det berör? Hur är vårt tilltal och vårt förhållande till våra väljare? Når vi fram .. känner de sig sedda och välkomna i de diskussioner som vi för på nätet?
Om inte .. vems fel är det?
Väljarens??
Det finns en liten tapper skara som faktiskt ser avgrunden mellan partiet och väljarna och försöker entusiasmera för att bygga en bro. Jädrans vad stryk de får ta emot!
Det verkar vara den största dödsynden av alla inom politiken .. att ifrågasätta det gamla, trygga budskapet och den varma, sköna retoriken och organisationen.
De partier som hörs minst får mest förtroende. Det säger en hel del om samspelet mellan väljare och politiker, eller hur?
Alliansens väljare sneglar på Miljöpartiet, Socialdemokraternas funderar i samma banor eller riktar in sig mot Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.
Kristdemokraterna har samma navelskådarproblem som sossarna .. och har också glömt att hela partiets existens vilar på väljarna. Men vi ger väl blanka fanken i vad partiledaren heter .. GÖR NÅGOT som är bra för oss!! Och se till att budskapet är trovärdigt, ärligt och sant.
Väljarna .. är intelligenta människor som har mer erfarenhet och ett betydligt bredare perspektiv på samhällsfrågorna än något parti .. vi VET vilken makt vi har och vi ser tomheten bakom de vackra orden. Det har vi lärt oss val efter val efter val efter val .. när brutna löften förklaras med förändrade villkor.
Dessutom så går det aldrig att dölja oförmåga, bristande kunskap och opålitlighet bakom aldrig så vackra retoriska krumbukter. Det märks när budskapet inte är ärligt eller genomtänkt utan bara är ett agn utlagt för att fiska röster.
Väljarna är besvikna .. och röstar på det vi ser. Just nu ser vi det ekonomiska gungfly som vi vill göra allt för att undvika, vi ser riskerna och vill inte förföras av dyrbara löften om ogenomförbara visioner. Vi går på den väg som medför minst risker för oss .. vilket är betydligt smartare än att riskera hela tillvaron på en ”vision” som ingen kan förklara hur den hänger ihop.
Vi vill ha faktiska, praktiska svar .. HUR ska det göras, vad KOSTAR det och VET ni egentligen vad ni vill mer än att vinna mer makt?
Det räcker inte med att peka med hela handen på ett problem .. ni måste prestera en lösning också, är det så förbaskat svårt att fatta?Men det är tydligen frågor som måste undvikas till varje pris?
DN, Expr., AB,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Klockrent som vanligt Anybody! Jag håller med i allt, har skrivit om samma sak i ett inlägg från förra hösten, "Är du villig att dö i kampen, eller vill du bara ha arvodet?" http://johannagraf.blogspot.com/2010/10/ar-du-villig-att-do-eller-vill-du-bara.html Och då visste jag inte ens att det fanns forskning på det, som den där doktorsavhandlingen du länkade till.
SvaraRaderaSom sagt, jag håller med om nästan allt du skriver, utom möjligtvis en sak: "Och frågorna jag letar efter ställs aldrig. VARFÖR sviker väljarna?" Jag och många med mig har nog trots allt gjort vissa försök att analysera det. Det skulle vara jätteroligt om du kunde ge mig litet feedback på t ex den här: http://johannagraf.blogspot.com/2011/04/nar-jamlikhet-inte-ar-mojlig-rustar-vi.html
En sak till: Du skriver att de som ser avgrunden och påpekar det, får ta emot mycket stryk. Jag vet inte om du räknar in mig bland dem, men jag har inte fått mycket sura kommentarer alls, förutom från en del gamla foliehattar och rättshaverister i partiet som ser höger/vänsterkonspirationer i varenda buske istället för att ta itu med de verkliga problemen. Från centralt håll är det bara kompakt tystnad, vilket är oerhört oroande, eftersom det tyder på en slutenhet som är livsfarlig. Om de tycker att jag och andra kärleksfulla kritiker har fel i det vi säger, så borde de verkligen säga det, direkt till oss!
Fortsätt bry dig om och lägg dig i, Anybody! Den dag folk tystnar, är det verkligen fara på färde. Och sedan tycker jag att du borde ge dig in i politiken och försöka slänga ut tröttmössorna och sprida modernitet, ljus och luft och nya praktiska idéer i de dammiga korridorerna! Välkommen att ta min plats, för jag tänker snart lämna den till förmån för piggare förmågor!
Johanna
Sossarnas problem är att de inte utvecklats i takt med väljarna. En stor del av deras tidigare väljare har nu en högre utbildning, bor i storstäderna och har ett kritiskt tänkande på ett annat sätt än för 20-30 år sedan.
SvaraRaderaDessa väljare går inte på "bara vi höjer skatten så blir vård-skola-omsorg bättre!" utan inser att det går att få ut mer av skattepengarna.
Det finns alltså allt för få väljare kvar som kan köpas med bidrag, folk vill välja själva.
Problemet i svensk politik just nu är, förutom ett förvirrat socialdemokraterna ett Moderaterna som, för att använda en sportterm, spelar på resultatet. Mao försöker inte regeringen just nu att göra några fler offensiva förändringar.
Skall Sossarna ta väljare så måste de sparka herr "Det skall heta Konsum inte Coop" och dumpa betonghäckarna. Börja med att se över skattesystemet, rensa upp i bidragsträsket och lägg ned eller slå samman ett antal mindre myndigheter. Men sossarna kommer aldrig klara av att vara så offensiva. Det är till och med troligare att Vänstern klarar det under Sjöstedt!
Har inget annat att säga än att det är klockrent. Som vanligt!
SvaraRaderaJag är en av de trötta väljare du beskriver, 60+, har varit med i 4 partier under mitt liv, från yttersta vänstern i ungdomens röda dagar, till moderaterna som jag lämnade häromåret. Enda partiet där jag känt mej riktigt välkommen var i SKP som ung o röd, där behövdes alla och det fanns glöd o entusiasm. Men så blev man ju äldre o förståndigare. Har upplevt de stela strukturerna i sossepartiet och till sist som 50+ varit med i 2 av allianspartierna utan att känna mej riktigt hemma någonstans. Det finns bra folk och bra ideér men jag tror inte längre på vårt valsystem, det är rösta på oss så fixar vi det, sen gör de som de vill i 4 år och så är det löftesdags igen. Tycker att det borde gå att göra nåt åt den omänskliga sjukförsäkringen och mobbningen i skolan, det har blivit värre sen jag själv som rödhårig mobbades hela min skoltid.
SvaraRaderaJust nu funderar jag starkt på att lägga mej på sofflocket nästa val...det behövs nya grepp, helt klart. Du borde börja i politiken Anybody, och se till att synas o höras!
Jag omfamnar tanken att så långt det är möjligt lindra i nöden, eller möjliggöra en förändring om det behövs, som idén bakom Välfärdssamhället med grundtrygghet och likvärdiga möjligheter för alla.
SvaraRaderaMen, jag tror att vi väljare, medborgarna i det här landet, måste ge upp föreställningen att politiken kan frälsa oss från alla sorger, olyckor och prövningar som förr eller senare drabbar oss alla.
Jag vill inte ha politiker som hela tiden ger en massa orealistiska ”löften”.
Och, jag saknar politiker som vågar lyfta blicken och fundera lite mer på framtida utmaningar, bortom nästa mandatperiod.
Fast besviken vet jag inte om jag är.
Möjligen desillusionerad.
J-O
Fortsätter du i den här skarpsynta andan blir du snart headhuntad som krönikör i någon av våra blaskor.
SvaraRaderaSkulle glädja många läsare. Sicket rabalder du skulle kunna ställa till med!
S har ett paradoxalt stort problem och det ligger i utveckling.
SvaraRaderaS vill att folk utbildar sig. Att utbilda sig är bra enligt S.
Däremot, att faktiskt JOBBA med en hög lön (vilket man får i många yrken om man utbildar sig) är en synd som måste straffas med att staten tar alla dina pengar.
Tidigare har väljaren inte ifrågasatt detta. Man har inte ansett att folk med hög utbildning och erfarenhet ska få höga löner (notera att jag pratar om rimliga månadslöner, 300´000 i månaden är inte rimligt för någon), men desto fler som utbildar sig och får högre löner desto mer finns de omkring i Sverige och många börjar känna dessa personer och inser att de är människor också och har slitit sitt hår för att ha rätt till sin lön, då är det mer orättvist att de ska betala så extremt mycket mer % av sin lön än de som inte utbildar sig.
S skapade sin egen paradox där man sa "utbilda er" samtidigt som staten ska få in mer pengar från skatter och avgifter (alltså från företagen, pengarna tillhör ju inte arbetaren förrän de är betalada ju?). Väljaren har sett igenom denna paradox nu, och jag hoppas de inte glömmer det förflutna.
@ModeratMartin
SvaraRaderaOch M vill inte att medborgarna ska utbilda dig? Sverige är en kunskapsnation och det finns en orsak varför utbildning är viktigt just i vårt land.
Vad du föreslår är ta bort den progressiva skatten. Tja det kan vi ju göra. Du missar kopplingen skatt-välfärd. Dessutom missar du att lönerna och nivåerna på dessa sätts mellan arbetsmarknadens parter. Det har S ingenting med att göra.
Jag visste inte att staten tog alla pengar från de som har hög lön.Skatten ska naturligtvis inte vara hur hög som helst, men den är ju inget elakt påfund utan är en finansiering av vår välfärd. DEt är en märklig syn på staten och skatt. Du betalar ju inte skatt som straff utan av orsak.
Alla partier i Sverige är för en progressiv skatt. Även M. Det handlar om att kunna betala efter förmåga.
Nej Martin väljarna glömmer inte det förflutna. Varken när det gäller S eller M. Det är därför reaktioner kommer när M försöker ändra just sitt förflutna.
/Peter
Johanna Graf .. jodå, jag minns mycket väl ditt inlägg "när jämlikhet inte är möjlig .." och redan då ville jag göra något med samma text, men anpassad till den lilla, lilla världen som en enda människa befinner sig i .. vårt behov av att bli sedd som individ .. unik och värdefull, längtan efter bekräftelse och tillhörighet och att all vår konsumtion och allt vårt sökande nästan alltid bara är drömmen om en inträdesbiljett till en bekräftande gemenskap.
SvaraRaderaMen tiden räcker inte alltid till.
När det gäller spelet inom socialdemokratin sitter jag på samma åskådarläktare som alla andra och vet inte mer än jag kan läsa mig till i bloggar, tidningar och på twitter. Men det räcker långt ..
Personligen skulle jag ta det ganska hårt om jag slet med existensiella frågor, tvivel och kände osäkerhet i det jag alltid trott på .. och möter avståndstagande i det som jag upplevde som "min grupp/familj" i stället för stöd och förståelse. Och om någon skulle hänvisa till mig som "grafgerillan", då jädrans då blev jag nog också militant bara för att visa var jag stod .. ;-)
När det gäller att bli politiskt aktiv så har jag faktiskt försökt. Om och om igen .. men inte passat in och inte varit välkommen.
Möjligen beroende på att jag inte vill ställa upp på något kaffekokar eller bullbakarschema och för att jag aldrig, aldrig någonsin skulle strida för något jag inte trodde på.
Ingen vill ha någon som går ut och säger .. Jag gillar och står för det mesta i mitt parti. Det HÄR är kanonbra och det HÄR är väl underbyggt och fungerande och det HÄR är fullständigt uruselt och det kommer jag att motarbeta så mycket jag kan .. ;-)
Fast det är klart .. kom jag upp på en lista så tror jag att väljarna skulle uppskatta det!!!
Hög skatt generara inte automatsikt bättre välfärd.
SvaraRaderaOm man sänker skatten tillräckligt för att folk både ska kunna spara och spendera lite mer än annars så tror jag att skattepengarna rullar in ändå. Via skatten på räntan, moms på mat, kläder, man investerar i en ny (miljö)bil, man renoverar det som man inte innan hade råd med etc. etc
Sänker man skatten för mycket blir det fel på andra hållet, så en lagom nivå där man känner att man kan både spendera och spara, det gör människor trygga och glada.
När det gäller att ändra på det förflutna är nog alla partier lika duktiga. Fast kanske är (V) ändå bäst, Ohly har som bekant fått SMS från sina polare innan det var uppfunnet, spelat fotboll med legender etc.
Politik idag är inte ideologi längre, det är taktik.
Gonzo