fredag 26 februari 2016

Sänkt moms på reparationer av t.ex cyklar, skor och kläder ..


... kan lösa problemet med de nyanländas höga arbetslöshetssiffror, anser Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Efterfrågan på företag som kan reparera uttjänta ägodelar anses tydligen vara enorm och eftersom Miljöpartiet också tänker föreslå ett snabbspår för företagare så borde detta förslag vara lösningen på den stora "etableringsutmaningen" och bereda utrymme för att ta emot ytterligare 150000 nyanlända som Miljöpartiet vill välkomna till landet för att starta nya liv under 2016.

Detta enligt Miljöpartiet .. regeringens eget lilla regeringsoppositionsparti.

Socialdemokraterna, som gjort allt för att försvåra för att pensionärer och långtidsarbetslösa ska kunna få extrainkomster verkar göra vågen för Miljöpartiets nytänkande?

Men vid närmare eftertanke så kan kanske dagens fattigpensionärer bli egenföretagare på ålderns höst och få användning för gamla färdigheter i till exempel strumpstoppning, för att dryga ut pensionen så att den räcker till fullgod kost. Eller människovärdig hemtjänst? Eller hyran?

Själv har jag svårt att tro att det finns någon lönsamhet i att laga gamla kläder? Nyligen lämnade jag in en gammal kappa på kemtvätten för att byta dragkedja, det kostade ungefär lika mycket som jag fått betala för en begagnad kappa i samma skick .. men med hel dragkedja .. på Myrorna eller hos någon annan som handlar med second hand. Nästa gång byter jag dragkedjan själv, även om det tar tid .. eller lämnar in den till Stadsmissonen som får bidrag från Arbetsförmedlingen för att sysselsätta långtidsarbetslösa med den typen av olönsam verksamhet.

Att reparera gamla skor är nog inte heller någon höjdare. Den invandrare som försökte med en kombinerad skomakari- och nyckel/lås-verksamhet här på orten fick lägga av innan det gått ett år.

För vem köper så dyra skor att det lönar sig att reparera dem, när det finns likadana i bättre skick på Tradera för en bråkdel av reparationskostnaden?

Och vet regeringen egentligen hur mycket det kostar att hyra en affärslokal? Det måste lagas väldigt mycket kläder bara för att ha råd att ha en plats att laga kläder.

Möjligen finns det de som vill reparera gamla cyklar .. men om det gick att leva på det så borde det väl finnas fler cykelreparatörer än det gör redan nu? Och om momsen ska sänkas med några fattiga kronor, så hoppas jag att den inte bara gör det för nyanländas snabbspårade, nystartade företag utan för hela branschen? Vilket gynnar dem som redan är kända och etablerade.

För inte vill väl regeringen skilja på folk och folk eller dela upp befolkningen utifrån etnicitet eller ursprung?

Men gäller förslaget bara reparationer av cyklar, eller är det sänkt moms på allt med hjul? Gamla mopeder? Bilar? Rullatorer och Rullstolar? Barnvagnar? Rullskidor?

Vad finns det mer i vårt förbrukningssamhälle som vi vill reparera och som kan leda till en egen verksamhet som ger en anständig lön efter det att hyran och övriga omkostnader är betalda?


SVT, SvD,

6 kommentarer:

 1. utlandssvensk26/2/16 16:43

  Tja, det är väl ett vettigt förslag.

  Helt uppenbart kommer Sverige att förvandlas till ett MENA land och då är detta ett utmärkt sätt att ligga före kurvan. Att importera dyra slit och släng produkter som ska betalas med hårdvaluta kommer snart att vara ett minne blott.

  Hela samhället ska nu ner på en lägre teknologisk nivå. Bilar ska tvättas för hand av nyanlända, inte av maskiner. Träd ska fällas med yxor, inte motorsågar.

  Är inte mångkulturen fantastisk! Grattis till alla sjuklöverväljare! Nu slipper ni att ha det tråkigt och mata duvor på ålderns höst utan får lönekonkurrera med Ahmed och Mahoud om enkla kroppsarbeten tills ni fyller 75!

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Studera Malmö som framtidsbild. Staden är beroende av två saker: ekonomiskt stöd från övriga Sverige, främst Mälardalsregionen, samt den kriminella ekonomin. Utan de semi-lagliga firmorna går Malmö omkull. skatteverket har hävdat att man uppskattar att en tredjedel av Malmös ekonomi är svarta/grå pengar.

  Så medelhöga till höga inkomster för sig, som en vit ekonomi med goda och utvidgade avdragsmöjligheter samt möjlighet till kapital och värdeflykt, fattigarbetare som nätt och jämt ligger över gränsen för misär (heltidslöner på 8k - 11k netto), samt statare som jobbar för att få sitt försörjningsstöd (vilket kommer att kraftigt reduceras både i summa och värde).

  Utöver detta en helt parallell ekonomisk, social och polisiär struktur styrd av klanhövding vilkas affärer förgrenar sig över hela spektrumet från laglig till direkt brottslighet.

  Det rationella i det läget är att arbeta för att ens barn skall kunna klättra upp och in i de segregerade samhällena, eller alliera sig med en klanhövding och assimileras in i den strukturen. Någon tredje väg erbjuds inte.

  Etnisk homogen nationalstat med hårt kontrollerad invandring och stränga krav på assimilering, eller mångkultur provins i den europeiska konfederationen, och ett folk som blott är en etnisk grupp bland andra.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. utlandssvensk26/2/16 21:25

   mDet du beskriver är vandringen till MENA samhället och troligen i princip korrekt.

   "Det rationella i det läget är att arbeta för att ens barn skall kunna klättra upp och in i de segregerade samhällena, eller alliera sig med en klanhövding och assimileras in i den strukturen. "

   Jo, men med tiden blir det bara olika klanhövdingar som man har att välja mellan. Den som råkar besitta makten ger de "vita" jobben och andra är verksamma i den svarta ekonomin. Men de flesta individer kan endast välja en klan och hoppas på det bästa, ty de utan klan dör först.

   Radera
 3. 250000 cykelreparatörer och lika många skomakare låter det väl intressant? Enda sättet att få cykel- och skomakeriet att gå ihop är att köra samma koncept som Skomakarligan.

  SvaraRadera
 4. Rollatorer lagas inte , de går i metallåtervinningen och brukare får en ny rollator eller begagnad som man ärver efter någon som dött utan att ha nött ut den.Vi hade också en driftig invandrare som lagade skinnkläder , bytte dragkedjor och var utbildad frisör - han fick lägga ihop efter två år då lokalen revs och han inte fick något nytt lokalkontrakt till vettigt pris. Det går bra nu.

  SvaraRadera
 5. Hej Anybody! Förslagen om icke-kvalificerad jobb till minilön är så berocka! Hur kommer den fjärde statsmakten, facken, att ställa sig? Och hur minimerar vi de sociala försäkringarna om levnadsstandard till detta? Nu är politiker och media handlingsförlamade!

  SvaraRadera