.. jag läser din debattartikel i Expressen och .. du får ursäkta .. men min spontana reaktion är att jag skulle ha kunnat skrivit den bättre själv.
För du förstår, de här människorna du skriver om känner jag personligen. Det är mina grannar, mina vänner och de jag umgås med och träffar dagligen.
En del av dem har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet och för att de inte betalat sin a-kassa .. gissa om de grämer sig över det i dag! Någon har en lång sjukskrivning i bakgrunden och skulle väl gärna fortsätta med det eftersom det inte finns några jobb och någon annan har lyckats hanka sig fram på halvtid, ”åtgärder” och fått tid över till svarta inkomster från hobbyverksamhet, vilket göra att de nya reglerna känns lite i vägen.
Andra har drabbats av motsägelserna i sjukförsäkringen och är varken friska eller sjuka, ytterligare några har blivit av med sina arbeten som personliga assistenter, trots att arbetsgivarens behov av hjälp kvarstår, ett stort flertal har plötsligt fått hela ansvaret för dementa föräldrar och/eller funktionshindrade anhöriga och en del betalar priset för år av missbruk och obetänksamhet som resulterat i ett utanförskap på arbetsmarknaden eller låga pensioner och utslitna kroppar. Flera har valt att gå i förtida pension och lever på belopp som är omöjliga att hanka sig fram på.
Men just den biten aktar du dig väldig noga för att gå in på, märker jag.
Många känner sig osedda och ohörda .. i skymundan som det kallas i tidningen .. men ingen ser sig som ett hjälplöst, värdelöst offer.
Ingen känner sig varken mer eller mindre värd som människa än du eller någon annan.
Det är viktigt att ha i minnet.
En stor del av de problem som gör situationen så svår för alla som måste leva på existensminimum är de skulder som de får släpa med sig genom livet på grund av felval när de fortfarande trodde att det fanns en gyllene morgondag. Skulder som tickar räntor både hos långivaren och senare hos Kronofogden. De växer, växer, växer … och blir till slut som en ogenomtränglig mur som föder hopplöshet och kväver alla egna initiativ.
Vi har haft tur. I vår familj har vi inga skulder, vilket gör att jag kan betala för en extra biobiljett och bjuda på lunchen när jag och någon vän drar en repa på stan och snokar igenom alla loppisar och second handaffärer efter fynd som kan förgylla vardagen.
Att vara skuldfri ger mer frihet och bättre rörelseutrymme än en hög lön. Jag är oerhört tacksam för det i dag, även om det var lite surt en tid då vi alltid hade sämre bil och aldrig åkte på semester någonstans .. när alla andra "hade råd".
Att vara skuldfri är faktiskt en väldigt stor förutsättning för att kunna bygga upp livet på nytt när något oförutsett har inträffat .. arbetslöshet, sjukdom eller lagändringar .. det är vi överens om, mina vänner och jag.
Vi är också klart medvetna om att det skett något i världen sedan 2007. Vi förstår sambandet mellan den ekonomiska oron i Europa och USA och förhållandena i Sverige i dag. Därför pekar vi inte på regeringen och skriker .. för vi anar att det kunde ha varit mycket värre.
Det du har har haft att erbjuda hittills känns faktiskt som om det skulle innebära något mycket värre än det vi redan har.
I Grekland till exempel .. där ÄR det mycket värre, eller hur?
”Vi socialdemokrater kommer att arbeta aktivt för att vända trenden” .. skriver du och pekar på den sänkta krogmomsen, som vi också tycker är lite märklig. ”Vår budget fokuserar på att bygga Sverige starkt och återgå mot full sysselsättning” .. fortsätter du, men du berättar inte hur du tänkt åstadkomma detta underverk?
Full sysselsättning?? Hur i helsike åstadkommer man det, när exporten viker, företagen lägger ner, ekonomin svajar och osäkerheten växer i världen utanför våra gränser? Hur har socialdemokraterna tänkt sig förändra detta?
Med fler anställda i offentlig sektor, avlönade med skatter från dem som fortfarande har jobbet kvar?
Du får ursäkta en okunnig, men jag förstår inte vad du menar.
”En grundläggande utgångspunkt för oss är att alla människor ska ha möjlighet att kunna bidra till sin egen och vår gemensamma försörjning” .. skriver du. Det är en vacker mening, men finns det något innehåll??
Egentligen är det ju precis detsamma som Fredrik Reinfeldt & Co säger, eller hur? Skillnaden är att de talar om hur de tänker i förlängningen och sedan får vi tycka vad vi vill om det. På något sätt är det ärligare med dåliga nyheter som man kan förhålla sig till, än tomma fraser och löften utan innehåll, tycker du inte själv det?
Sedan skriver du det gamla vanliga om att arbetslösa behöver få utbildning, möjlighet att ta igen missad kompetens, få möjlighet till arbetslivserfarenhet och vuxenutbildning .. allt det som Mona Sahlin sa före dig och som Göran Persson sa före henne.
Vad som skulle intressera mig, mina vänner och mina grannar är hur det skulle se ut i verkligheten.
Vilka arbeten behöver vi utbilda oss till och vad ska vi leva på under tiden? Vad finns det för jobb om vi höjer vår kompetens .. och viktigast av allt .. finns de här på orten där vi har familjen, våra vänner och våra rötter?
Det säger du ingenting om .. och eftersom vi inte är dummare än att vi ser behoven och efterfrågan på arbetskraft i vår egen hemkommun, så inser vi att valet är mellan att fortsätta som det är eller att utbilda sig till något som det finns behov av på en annan plats i landet.
Och vad gör vi då med den familj vi har?
Den partner som har det arbete som är förutsättningen för att vi ska kunna behålla det högt belånade huset .. ska vi skiljas åt eller ska h*n bli arbetslös på en annan ort? Var ska vi i så fall bo?
Hur går det med barnen, deras skola och vänner och åldrande, hjälpbehövande föräldrar? Ska vi tvingas tillbringa större delen av livet på skilda platser?
Hur mycket kommer det dubbla boendet och resorna att kosta då??
Men det är väl en fråga som du har svårt att identifiera dig med?
Avslutningsvis skriver du ..
”Ska vi framöver få fler människor i arbete och minska de ekonomiska klyftorna krävs att vi steg för steg bygger en konkurrenskraftig kunskapsbaserad ekonomi, inriktad på full sysselsättning. Då kan försörjningsstödet återgå till det bör vara – en temporär lösning när något går snett i livet – och människor får i stället makten över sina egna liv genom ett eget arbete.”
Det är 60 ord.
I de 60 orden finns inte minsta lilla ledtråd till hur du tänkt dig att åstadkomma detta mirakel?
Jag tror faktiskt att de flesta av oss skulle kunna använda 60 ord till att skapa en framtidsvision som skulle tilltala de flesta.
En författare .. tillhörande den kultur som du så värnar om .. kan vända på verkligheten på ett trovärdigt sätt med hjälp av bara 28 bokstäver, har du tänkt på det?
Men bara ord är inget värda om det inte finns en verkligt genomförbar tanke som leder till faktisk handling bakom dem, Håkan Juholt.
Jag hittar inte den tanken varken i din budget eller i ditt debattinlägg.
onsdag 2 november 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det var just det. Du utrycker dig långt mer nyanserat. En väljare kan relatera till det du skriver med inte till Håkan Juholts inlaga i Expressen.
SvaraRaderaNU snor jag din postning och fördelar den i mitt nätverk. Med din tillåtelse:)
/Peter
Du skriver mycket bra. Och då menar jag inte bara i det här inlägget.
SvaraRaderaJag blir uppriktigt glad över att du också får känna den enorma frihet och lycka det är att vara skuldfri.
SvaraRaderaDet borde vara en mänsklig rättighet. :-)
/Henrico
Man hade önskat att detta inlägg hade författats av en sosse, men icke. Hur ska förslagen genomföras, finansieras och betalas av vilka? Det lär väljarna inte få svar på förrän under de sista veckorna innan valet 2014 efter smärtsam kalabalik inom partiet.
SvaraRaderaJuholt som statsminister? Nej tack!
Bland det bästa jag har läst på mycket länge! Det är en nyanserad massaker av den debattartikel som Håkan Juholt idag har i Expressen och borde läsas av alla som har ett intresse av att förstå hur mycket retorik och lite innehåll Juholt hittills har förmått nå fram till.
SvaraRaderaHar jag ditt okej på att återpublicera din text på min egen blogg?
Peter Strobl och Fredrick Kjellberg .. det är helt ok att använda texten i sin helhet.
SvaraRaderaHenrico .. fler lösningar för att åstadkomma skuldsanering och särskilda lektioner i vardagsekonomi i skolan skulle göra underverk tror jag. Då kanske fler än du och jag skulle inse ofriheten i att leva på kredit.
Martin och Anonym 15:44 .. bekräftelse är varje människas drivmedel och nu går jag några mil till tack vare er .. ;-)
Mycket bra skrivet!
SvaraRaderaEn mycket egocentrisk beskrivning. Man anser studier inte vara till någon nytta, man vill inte flytta, man vill sitta i sitt sköna bo och klaga på allt som är omkring en. Jobbet skall ramla innanför dörren i den lilla byn. Det är bara man själv som är bäst och vet bäst vad folk skall och inte skall ha och göra. Sorgligt att läsa, så ensidigt.
SvaraRaderaMånga människor med problem skulle inte känna igen sig i din beskrivning alls.
Försörjningsstöd eller sjukersättning går på ett ut.FK är till för de sjuka och inte för att Reinfeldt skall lägga beslag på våra inbetalda pengar och sparka ut folk till försörjningsstöd. Det har självklart inte drabbat dig, därför skriver man så märkvärdigt om självförsörjning, men vänta bara, eländet kan komma som en blixt från klar himmel och då skriver du garanterat andra texter, när flyttlasset går.
Håkan Juholt är bra för landet, moderaterna har förstört så mycket.
Och Grekland, vad har det med vår utbildning och våra jobb att göra.Vi har även Spanien, Italien t o m Belgien i ungefär samma grupp. Så är det bankerna som ställer till ekonomiska kriser och dessa kriser uppstår alltid under högerregeringar. Märkligt eller hur.
Var skall Håkan Juholt ta pengarna ifrån? Helt enkelt därifrån där Reinfeldt tar sina och där man tagit dessa tidigare. Vi har alltid betalat skatt,kommer alltid att få betala skatt. Det bästa vore om alla skulle göra det, så skulle bördan fördelas rättvisare.
Läser (och förstår) att du på allvar har börjat ifrågasätta den socialdemokratiska retoriken.
SvaraRaderaI sedvanlig ordning får jag lyfta på kepsen och böja min nacke inför dina kloka ord och briljanta formuleringar.
Jag får även passa på att hälsa dig välkommen till klubben: "Vi som inte tillhör hästväljarna, men vars föräldrar gjorde det".
V
Anonym 21.10
SvaraRadera"Juholt är bra för landet ....".
Herr Juholt har utlovat återställa apoteken, SJ och elmarknaden vilket skulle drabba svenska folket med 350 miljarder i juholtsk "bakfylleåterställarkostnad". Vilka ska belastas denna monumentala statsutgift är det tänkt, eller är det inte tänkt alls i själva verket.
Juholt bra för landet? Tror inte det, nej.
Att vara objektiv när det gäller politik är inte lätt. Om människor som far illa av de nya inhumana reglerna kring utförsäkring m m har du skrivit innerligt och initierat, men då framför allt med Försäkringskassans benhårda byråkrati & byråkrater i skottgluggen. Nu tar Håkan Juholt upp detta med Bidragsberoende och utslagning, visserligen lite taffligt kanske, men förhoppningsvis ändå ett tecken på att han och (S) vill en förändring. Och blir då ett lovligt villebråd att kasta sig över. Men - vilket gör mig lite less - det goa gäng som tagit besluten om dessa nya iskalla regler och samtidigt gett oss som redan har så det räcker (trots skulder) ännu mer, det gänget lämnas helt därhän i både detta och andra inlägg. Och det förstår jag inte mig på riktigt. Tyvärr.
SvaraRaderaJ-O
Kloka tankar och reflekterande lågmält skrivet, en alltför undanskymd förmåga!
SvaraRaderaMin reflektion när jag läste debattinlägget från Håkan Juholt är att han söker få rätt i efterhand från debaclet under regeringens frågestund när 6 år blev trettiosex år (angående historiska nivåer för hur många som får försörjningsstöd).
Sådana försök ger alltid en fadd eftersmak.
Men även reflektionen att Håkan Juholt är en lysande retoriker men inte lika lysande i att "säkra upp" sina ord med fakta eller budget. Och tyvärr blir fallet mycket högre.
Jag struntade rätt mycket i hyrespengar men inte i diskrepansen mellan ord och handling. Hela våren väntade jag på budgeten som Håkan lovade skulle ge svar på framtidens politik. Mer lagom-budget har sällan setts men i och med att den utmålades som svaret på alla frågor blev jag riktigt besviken. Och så har det fortsatt.
Nej, jag är besviken på Håkan Juholt. Han levererar fagra ord utan tyngd, och den här förlåt-mig-turnén förstärker intrycket. Ytterligare fagra ord för de redan trogna. Men när ska han lägga orden åt sidan, kavla upp ärmarna och börja det tunga jobbet att få S fungera som ett parti istället för en enmansshow?
Till Anonym angående Grekland. Grekland har under SOCIALDEMOKRATISK ledning låtit anställa fler och fler i statsapparaten så att den har svällt till enorma proportioner och låtit folk gå i pension kring 50. Inte fan blev det någon succe, eller? Socialdemokrater kan aldrig förklara var pengarna skall komma ifrån. Det är som de tror att offentlig sektor på något sätt är självförsörjande och i den kan man anställa hur många som helst.
SvaraRaderaTack. Jag kände det som att vi var din vän eller granne som du beskrev. Vi ska ta oss ur eländet. Men vi gör det inte med Juholts tomma löften.
SvaraRaderaJag är verkligen glad att hittat hit. På något vis känns det som att jag får en daglig dos av bekräftelse. Du skriver det jag känner. Så är det!
J-O och Thomas L .. det vi läser och hör tolkar vi alla utifrån våra egna erfarenheter och åsikter, eller hur?
SvaraRaderaNär jag läser Håkan Juholts debattartikel ser jag inget faktiskt engagemang i de bidragsberoendes situation .. därav taffligheten .. utan en medveten "listig" strategi som går ut på att göra Moderaterna till ett "socialbidragsparti" eller "lönesänkarparti".
När det gäller sjukförsäkringen, utförsäkringar, försämringar inom äldrevården och omsorgen om de handikappade är jag mer aktiv och mer engagerad än vad jag kan visa här.
Vår regering och moderaterna i synnerhet, har hanterat den här frågan klumpigt, okänsligt och okunnigt, vilket har drabbat människor på ett omänskligt sätt.
Jag har haft den ångesten till sängkamrat varje natt i flera år nu!
Men det handlar om lagändringar, ett långsamt arbete som förs av många och om ett politiskt arbete som intresserar få. Socialdemokraterna hade redan innan regeringsskiftet 2006 planer på att begränsa sjukförsäkringen, det är deras utredning som ligger till grund för det som sedan skedde.
Det är ingen lätt fråga. Otaliga motioner i de här frågorna har röstats ner .. enhälligt .. i riksdagen.
Människor från olika intresseorganisationer har fört samtal på regeringsnivå utan att bli hörda eller förstådda.
Så det behövs mer än Håkan Juholts retoriska förmåga för att jag ska tro på en förändring när det gäller Socialdemokraterna.
Det förändring som Håkan Juholt söker, utan att på något sätt visa att han satt sig in i frågan, handlar bara om makt och det politiska spelet. Den som tror att det handlar om oss kommer att bli väldigt besviken.
Men som sagt, det är min personliga övertygelse .. ingen skulle vara gladare än jag om jag hade fel.
Cicki .. du ÄR min vän och granne i den här parallellvärlden som jag lever i ibland, eller hur?
Fantastiskt bra skrivet, som alltid
SvaraRaderaHatten av!
Visst är det så, kära cybergranne och vän.....:-)
SvaraRaderavi är inte alls långt från varandra, snarare är det nog så att mina ord egentligen är tautologi på din inledande text.
SvaraRaderaPrecis som du skriver tror jag att Håkan älskar orden mer än dem orden omfattar. Därvid tror jag att han skulle kunna blivit en fantastisk författare.
Men Sverige behöver inte en semantiker i opposition. Vi behöver ett parti på tårna som utmanar och ifrågasätter och som aldrig låter regeringen vila. För demokratin.