onsdag 25 september 2013

Ord kan ha samma värde ..

... som pengar.

Den som har gott om pengar och/eller ett ordrikt språk har i de flesta sammanhang förtur före den som enbart får nöja sig med livets nödtorft oavsett om det handlar om pengar eller ord.

Ord kan värderas som pengar och brist på ord skapar lika stora klyftor som en dålig ekonomi, även om vi sällan talar om det? Ord kan också ha olika värde beroende på vem du är och var eller hur du har lärt in dem. För den som vuxit upp med hårda, grova ord och ett språk kryddad med kraftuttryck är ett litet, diskret och spontant "fanihelvetsjävlar" helt utan betydelse, medan det kan vara tecken på aggressivitet, underlägsenhet och låg klasstillhörighet för den som vuxit upp i ett akademikerhem.

Ibland värderar vi orden så olika att vi nästan talar olika språk?

Som till exempel ordet "kontext" .. det är nog värt en tusenlapp i motsats till det betydligt enklare ordet "sammanhang" som på sin höjd är värt en tjuga .. om ens det? Ordet "kontraproduktiv" kan nog värderas som en Gucciväska på Stureplan ungefär, till skillnad från "motverkar sitt eget syfte" .. som inte är mer värt än en billig tygkasse från Åhléns.

Den senaste tiden har jag stött på fler och fler samhällsdebattörer som vill rensa sina kommentarsfält från människor som har "fel" språk och använder fel ord. Ord har ju de senaste åren blivit en väldigt känslig sak, även våra dags/kvällstidningar har strypt debattutrymmet för sk "vanligt folk" som använder fel ord och baserar sina åsikter på "fel" erfarenheter.

Vi som inte fick alla ord eller sammanhang från uppväxten har förmodligen det gemensamt att vi inte har någon högre utbildning och har vuxit upp i hem utan samhällsengagemang, där det inte behövdes fler ord än nödvändigt. Det betyder inte att vi är ointelligenta eller dumma. En enkel mening där ett eller annat felaktigt ord sticker ut, kan vara mer genomtänkt och tänkvärd än en hel bloggpost/ledarkrönika som enbart har till syfte att framhäva skribentens förträfflighet.

Men det kräver ju att mottagaren läser helheten utan förutfattade meningar förstås.

Jag har till exempel en bekant som är fullständigt nerlusad med akademiska meriter och kryddar språket med de mest avancerade ord .. även på främmande språk och latin. H*n är mycket kunnig men ser aldrig de fullständiga sammanhangen orden befinner sig i, ser aldrig helheten och funderar aldrig över konsekvensen av de snillrika slutsatserna .. vilket tyvärr också gör att h*n alltid helt missar poängen när det gäller humor och ironi .. men det här är en av de, oavsiktligt, roligaste människorna jag känner!

Man behöver alltså inte vara den skarpaste kniven i lådan för att skaffa sig en imponerande utbildning.

Men har du tillgodogjort dig de rätta orden så kan du lätt skapa den illusionen. Se bara på våra politiker som svänger sig med "kvalitetsord" som .. värdeburen tillväxt, kunskapsbaserad ekonomi, ideologiska riktningsgivare, medborgarvärdet är större än penningvärdet .. vackra ord som inte förpliktigar till någon form av handling.

Det finns ett förakt hos våra samhällsdebattörer som känns extra otrevligt när de å ena sidan skriver solidariskt och hjärtevarmt om människor i utanförskap och/eller från förorternas utsatta miljöer ... samtidigt som de kallsinnigt avvisar samma personer när de lämnar kommentarer i den egna bloggen eller länkar till den egna krönikan.

Det är min blogg och jag bestämmer. Skaffa dig en egen blogg så kan du skriva vad du vill. Om följande ord .... finns i kommentaren kommer den att raderas. Om du inte uttrycker dig på rätt sätt kommer du att bli blockerad här. De här meningarna uppmuntrar inte direkt till kontakt med dem som bloggposten ofta handlar om .. de stackars, stackars obildade människorna som behöver samhällsdebattören för att kunna göra sig hörda.

Att samhällsdebattören själv inte har en susning om vad det innebär att växa upp i en miljö som är fattig på både ord och pengar är ju helt ovidkommande.

När ordet "kulturmarxist" förbjuds av en skribent, besvaras en enkel fråga ... Vad är en kulturmarxist?" .. med total tystnad. Herregud det vet ju ALLA!! Eller ...???

Det är ett fördummande debattklimat just nu när själva orden är viktigare än tanken. Det är också ett uteslutande debattklimat som påstår sig handla om solidaritet och jämlikhet .. men som bara förminskar människor och förstärker utanförskap och samhällsklyftor.

Just nu tycker jag att de goda, bildade orden bara tjänar som glasyr på en tårta av illa dolt förakt och navelskådande självbelåtenhet.


7 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, men det som stör mig ännu mer är de som alltid låser kommentarsfältet. Det bevisar att man inte kan ta en debatt utan eftersom man "har den rätta tron" så behöver det inte debatteras. Ynkligt!

  Bloggar helt utan kommentarsmöjlighet är inte trovärdiga.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt Any.Man börjar bli rejält trött på alla som sitter på sina höga hästar och ser ner på oss
  ( i deras tycke)mindre vetande.
  Vi som behöver tillrättavisas för vi förstår ju inte hur det är.BAAH.

  SvaraRadera
 3. Oj, varje dag på jobbet stöter jag på folk som babblar en massa fina ord, varje gång jag hör dem tycker jag det saknas något, det låter fint, det känns som allvar när orden uttrycks och att den som yttrar dem vet vad h*n talar om.

  MEN, eftersom jag är som jag är och dessa personer faktiskt är beroende av att JAG förstår vad de menar, jag skall ju hjälpa dem och fixa det som de vill lösa, genomskådar jag dem varenda gång.

  Efter ett antal motfrågor, från mig, är vi förhoppningsvis på en nivå som är tillräckligt konkret så att jag har ett arbetsunderlag.

  Det värsta är att trots att jag jobbat så länge med dem fortsätter de på samma visa, trots att de borde lärt sig att våra diskussioner bara blir extremt petiga, för i mitt jobb är det abstrakta saker som skall brytas ned i detaljer för att sedan fogas i hop i en helhetsbild igen, fast där vissa detaljer skall ändra/läggas till.

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet. Tack för att du står upp.

  SvaraRadera
 5. Toppenbra skrivet. Jag har också tänkt i liknande banor.

  Min sambo har en mycket hög intelligensnivå. Han skulle lätt platsa som medlem i Mensa. Det är inte bara min åsikt utan han är testad.

  Trots det har han bara en gymnasiekompetens, som han dessutom läst in på KomVux. Av olika tragiska anledningar, under hans uppväxt, har han varit arbetslös sedan nittiotalet. Numera är han förtidspensionerad.

  Jag märker att det finns folk som ser ner på honom pga hans bakgrund. Ändå skulle han klå dem hur lätt som helst när det gäller bildning.

  Han är nog den mest allmänbildade människa jag vet. Han läser ständigt. Inte skönlitteratur utan facklitteratur av alla sorter. Fråga honom om datorteknik, historia, antikens Rom, rymden. You name it! Och han kan det. Han klår de flesta.

  När läkare och psykologer, som testat honom, frågat varför han inte är med i Mensa så svarar han bara: "Varför ska jag det? Det är bara för snobbar."

  Så varje gång jag märker detta med likhetstecken mellan lågutbildad och låg intelligens då går jag i taket.

  Så Any, tack för detta blogginlägg.

  SvaraRadera
 6. Tack för att du uppmärksammar ett språkligt oskick. Jag tycker å andra att man snarare döljer sin okunskap genom att använda låtsas-vetenskapliga uttryck i tid och otid. Detta tyder snarare på obildning och är ett sätt att göra sig märkvärdig.

  SvaraRadera
 7. Och så finns det människor som är högt bildade men som inte alls svänger sig med `fina ord`.Jag tror att dom är trygga i sig själva.Ett bra exempel är Barbro Westerholm som berättade om sitt liv och gärning i Tv. Vilken härlig människa.Mycket imponerad.

  SvaraRadera