söndag 2 februari 2014

Lämmeltåg?

 "Ett lämmeltåg är ett vandringståg bestående av fjällämlar (Lemmus lemmus). År då populationen av lämlar är stor, under ett så kallat lämmelår, uppstår vandringsbeteenden hos lämlarna, bland annat på grund av matbrist.

Hur det förhåller sig med de riktigt storskaliga massvandringarna är omdebatterat men de flesta anser idag att de är historier som bygger på överdrifter. Även historier om det suicidala beteende som lämlar ska uppvisa vid dessa lämmeltåg är baserade på överdrifter eller till och med lögner. En populärkulturell källa till dessa historier är en av Disneys många naturfilmer från 1960-talet som hette White Wilderness och som skildrar just ett lämmeltåg. Vid en tidpunkt drev filmteamet lämmeltåget över en klippa med kameran nedanför som en illustration av djurets sagda självmordsbenägna beteende."


När jag läser om hur ett filmteam driver ett lämmeltåg över en klippbrant för att illustrera en sanning som inte är sann, men som regissören anser borde vara sann .. så kan jag inte låta bli att dra paralleller till Aftonbladets idoga arbete med överdrivet vinklade och inte helt faktabaserade ledarsidor, debattartiklar och personangrepp, under de senaste fasansfulla åren då de släpat sig fram under en borgerlig regering.

Avsikten har uppenbart varit att skapa ett lämmeltåg av väljare som okritiskt strömmar över klippbranten i tron att där väntar trygghet och välstånd. Och det är väl kanske inget fel med det? Så ser det politiska spelet ut och det är den röda journalistikens och oppositionens roll/plikt att bygga upp en "verklighet" som är så skrämmande att overkligheten verkar vara mindre farlig?

Men en sak är sann .. piskar man upp paniken tillräckligt mycket och förtiger det som skulle kunna skapa balans, sans och eftertanke, så är det lätt att få människor att springa som lämlar åt vilket håll som helst.

Det finns förmodligen rätt många verkliga sanningar som ingen skriver om .. varken ur höger- eller vänsterperspektiv .. eftersom paniken de kan leda till kan skada hela landets ekonomi.

Jag är helt övertygad om att "självmordslämlarna" inte hade en aning om att de var huvudrollsinnehavare i en film eller att de medvetet drevs mot ett stup för att bevisa sin självmordsbenägenhet. Paniken och rädslan som skildrades i filmen var helt och hållet sann .. även om de bakomliggande orsakerna var ren lögn.

Det är mycket i årets valrörelse som är obegripligt och rätt långt från verkligheten och eftersom jag har många val i minnesbanken så kan jag nog med övertygelse säga att årets valrörelse inte tillhör de mest tillförlitliga jag minns.

Årets valmöjligheter är dessutom de sämsta som någonsin presenterats under mitt vuxna liv. För första gången vet jag inte vad jag ska rösta på, eller ens om det är någon mening att rösta alls?

Men så minns jag ett tv-inslag som skildrar något som påminner om dagens politiska debatt. Det visades 1997 och kanske har används som inspiration i planerandet av årets valstrategi .. som verkar gå ut på att skapa ett tillräckligt självmordsbenäget lämmeltåg?


 Ibland överträffar verkligheten dikten .. och det tror jag vi får anledning att säga efter valet också .. oavsett hur det går. 

För i valet 2014 kommer det nog inte att finnas några vinnare.

SvD, SvD, DN, Expr.,

1 kommentar:

  1. "Årets valmöjligheter är dessutom de sämsta som någonsin presenterats under mitt vuxna liv"

    Amen!

    SvaraRadera