lördag 8 februari 2014

Dåliga Nyheter!


Om sju månader lite drygt är det val och politiken har väl aldrig tidigare varit så meningslös som nu.

Precis som avsett känner jag mig, som de flesta andra i min grupp av fullständigt betydelselösa medelklassmänniskor, osäker och vilseledd i den nyhetsrapportering som sköljer över oss för att piska upp ett missnöje över samhället som det ser ut i dag.

Om jag får tro våra journalister, ledarskribenter och debattörer så befinner sig landet Sverige i fullständig misär?

Ekonomin är körd i botten. Ansvarslöst hanterad. Befolkningen är utsugen, övergiven och riskerar att hamna i fattigdom och hjälplöshet .. trots att världen utanför våra gränser beskriver Sverige som att .. "Sverige är ett av världens mest framgångsrika länder", när det gäller inflation, BNP och budgetunderskott, som grad av koldioxidutsläpp, politisk stabilitet, inkomstfördelning och hur mycket medborgarna litar på varandra"?

En journalist liknar förhållandena i den privata äldreomsorgen med den sovjetiska Gulagarkipelagen och ett otal debattörer, journalister och krönikörer skildrar landet som ett rasistiskt helvete och en plats där kvinnor lever under ett outhärdligt förtryck och en bottenlös diskriminering. De svenska männen ska vi inte tala om .. eller så är det det som vi måste göra .. med hjälp av särskild utsända feminister på särskilda feministiska home partys i våra egna hem?

Vår skola är en katastrof .. om man lägger fokus på problemen och bortser från framgångarna .. och barnen/ungdomarna bör iföras tvångströjor och under ekonomiskt hot tvingas kvar tills de presterat det som de bör prestera. Men, naturligtvis, med full frihet att kommunicera med vänner, bekanta och oroliga föräldrar, uppdatera sig på twitter och facebook under lektionstid .. för annars missar de kanske viktig privatinformation.

Regeringen tar inte ansvar för våra medborgare, ylar journalister som vill byta regering. ALLA far illa och särskilt illa far de som har andra regeringar som inte heller tar ansvar för sina medborgare som då vår regering inte heller tar ansvar för? Och vill händelsevis de andra ländernas regeringar ta ansvar för sina egna medborgare så protesterar "de som för debatten" högljutt och anser att det ska väl vår regering göra eftersom det andra landets medborgare har åkt hit.

Och om jag åker till det andra landet och hamnar i svårigheter så bör vår regering ta ansvar för mig också, eftersom jag egentligen hör hit fast jag rest dit?

Med den logiken så bör regeringen .. oavsett vilken .. ta ansvar för alla människor så att de slipper besväret med att åka hit?

Det svenska folket är totalt värdelöst, vet inte sitt eget bästa, kan inte ens rösta fram rätt låt i Melodifestivalen, är rasistiska, tar för få guld i OS, äter fel, tänker fel, lever fel och är ogina, inbundna, handlingsförlamade, hjälplösa, rädda, genusomedvetna, lata, obildade .. lägg till det som saknas .. och bör styras med en stark hand från LO eller någon annat maktlysten organisation.

Annars går vi under. Annars rasar välfärden. Annars dör våra äldre i vanvård, misär och överfyllda blöjor. Annars får vi ingen vård om vi blir sjuka, ingen hjälp om vi blir arbetslösa och ingen kvalitetsmedveten underhållning från SVT.

Mörkret faller över Sverige och jag kan banne mig inte förstå varför människor köar för att komma hit??

Om man läser tidningarna vill säga .. men det finns en annan verklighet som inte får plats där.

Så det som plågat mig mest under de här åtta åren med Alliansregeringen är det som skett med svensk media. Visst finns det lidande, utanförskap, problem, felaktigheter och fullständigt vanvettiga politiska beslut .. men det fanns det före år 2006 också och ingen skrev om vad som skulle kunna lösa de problemen då heller.

Alla människor har särskilda områden där de kan säga att det verkligen VET hur samhället ser ut. Ingen kan beskriva verkligheten inom missbruksvården som en missbrukare, ingen kan skildra vardagen i sjukvården som en sjuksköterska eller läkare och ingen ser problemen tydligare i barnomsorgen än de som arbetar där.

Det finns områden där jag VET att mediarapporteringen har varit falsk och så hårt vinklad att den passerat gränsen för lögn i åtminstone en kvällstidning. Det typen av journalistik skadar människor mer än något politiskt beslut. Den skadar också dem som tror, röstar och upptäcker att de får betala mer för mindre.

"Media är världens mest kraftfulla väsen. Den har makten att göra den oskyldiga skyldig, och den skyldiga oskyldig, och det är makt. För media kontrollerar massornas sinnen" .. sa Malcolm X (1925-1965) .. vilket gör att vi bör använda vårt eget omdöme och leta efter fakta INNAN vi går i taket och skriker oss hesa på grund av en lögn.

För när det kommer till kritan så är det faktiskt vi som bestämmer, eller hur? "The media's power is frail. Without the people's support, it can be shut off with the ease of turning a light switch. " .. sa Corazon Aquino och så är det, utan oss har media ingen makt!

Om vi är lika försiktiga och omsorgsfulla när vi köper nyheter som när vi köper bil eller bostad .. så skulle rätt många journalister bli arbetslösa. Eller få nöja sig med att försöka skapa makt i sina egenskaper som miljö- eller vänsterpartister.

För det måste helt klart vara något avgörande fel med den politiska journalistiken när jag .. som ändå är intresserad .. tycker att det känns både roligare och mer meningsfullt att städa i vårt ogenomträngliga och oöverskådliga "städskåp" där dammsugaren för länge, länge sedan förlorade sitt utrymme, än att ta del av de senaste utspelen?


 Är det förresten någon som vet vad det är för konstig mojäng på den här bilden? Jag hittade den längst ner i en större låda med andra svårsorterade grejor där jag också hittade spikar, skruvar, muttrar, vred, låskolvar och diverse prylar och pruddelutter inom avdelningen hemsnickeri?
"Om journalisters trovärdighet var börsnoterad skulle bara dåliga affärsmän köpa aktier!"./Thomas Uhrskov

SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr.,

7 kommentarer:

 1. Skulle kunna vara en "Märlspik".

  Segling båtliv, har ni en koppling så ...

  SvaraRadera
 2. Det är just på grund av detta jag vill se 20 miljoner nya inflyttade svenskar i detta land.

  Folk som inte har detta gnäll o blodet utan helt andra drivkrafter.

  :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Journalister gnäller alltid, det är deras jobb. Tyvärr har journalistkåren i Sverige gått från att vara tredje statsmakten, som ska granska politikerna, till att vara en stinkande skyffel med tillhörande gödselstack där man kan kasta ut både politiker och vanligt folk bara för att få et scoop. Man skiter fullständigt i om man förstör människors liv. Så mycket för allas lika värde! Det gäller bara om man tycker som dem.
  Bara för att knastar försöker plocka billiga politiska poäng på halal-diskussionen i Svedala, så går man på hela rasistsmörjan med hull och hår. Hade man intresserat sig för historien bakom, om skolan ska vara religiöst obunden, så hade man inte kunna blåsa upp det till samma dimensioner. Patetiskt och förbannat oproffsigt!

  Ett tips Any: http://aliceteodorescu.blogspot.se
  Alice hamnar i ditt goda sällskap bland mina favoritbloggar, en fantastisk människa med väldigt bra analyser.

  SvaraRadera
 4. Jösses, jag blir så glad när jag hittar förnuftiga människors bloggar som tänker själv och som ifrågasätter.

  Förlåt Any, men jag måste bara få dela med mig innan jag spricker http://tanjabergkvist.wordpress.com

  Nu är ni de tre vise kvinnorna! :-)

  SvaraRadera
 5. @Henrico
  Du menar sådana människor som över en kaffe eller ett glas vin diskuterar högt och ljudligt, ibland upprört, för att sen skåla och långsamt strosa hemåt tillsammans. För att ett par dagar senare göra om samma sak?
  Dit känns väldigt långt i dagens Sverige. Tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Ju mer primitivt ett samhälle är ju mer närvarande är förenklingar och schabloner. Folk röstar efter föregivna "regler" och traditionella kulturer. Man skapar uppfattningar om "de andra" baserat på sina egna begränsningar.

  Det är lätt se sådant utomlands. Hos länder utan mångfasetterad media. Utan demokratiska traditioner. Där religioner kan vara starka. Där man litar mer på släktingar än på staten. Eller i länder där politiken helt ersatt religionen men har samma syften.

  Där är debatten ofta torftig. Styrd. Kontrollerad. Består mest i demoniseringar och rykten. Anti intellektuell känslo förmedling. Osv.

  Märkligt att sverige har blivit ett sådant land. Hur gick det till?

  Självklart blir allting tråkigt för den som då råkar vara verkligt intresserad. På riktigt.

  "ett folk en åsikt en tanke -tillsammans"

  SvaraRadera
 7. Jag tror att den är till för att göra hål i jorden för plantering (av lökar?).

  SvaraRadera