fredag 28 februari 2014

Vett och etikett ..


.. hyfs och stil, respekt och hänsyn, det är begrepp som nästan helt har försvunnit, bortsett från i Magdalena Ribbings frågespalt i DN.

Där framträder i dag en yngre(?) man som .. "är bjuden på fest hos några bekanta som jag inte känner så väl". Middagsinbjudan ger honom problem .. klädkoden, "kostym" ,är "onödig" enligt hans uppfattning och middagen "tre-rätters" är "överdriven" .. men för övrigt är han villig att unna värdparet glädjen att få honom som gäst?

Inte för ett ögonblick tänker han tanken att han faktiskt kan tacka nej? Inte en enda sekund ägnar han åt att fundera över att de som bjuder faktiskt vill bjuda på en middag som ger lite guldkant på tillvaron tillsammans med något så när välklädda gäster.

De kanske längtar efter att få en chans att klä upp sig och bjuda på lite vardagslyx i en tillvaro som kanske inte ger så många tillfällen till det?

Men åtminstone en av de inbjudna gästerna rynkar på näsan och vill markera sitt avstånd, samtidigt som han gärna äter, dricker och umgås på deras bekostnad. Han känner dem inte så väl, skriver han. Det betyder att värdparet inte heller känner honom så väl, men tydligen vill lära känna honom eller bara bjuder med honom eftersom de känner hans partner desto bättre?

Men han vill komma som gäst i deras hem, på sina villkor .. oavsett vad de förväntar sig?

Hyfs, respekt och hänsyn??

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson är en twittrande person som strax före läggdags i går twittrade .. "Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”. Detta applåderas ivrigt bland det trendkänsliga twitterfolket som är villiga att offra vem som helst för att få stanna inne i värmen hos "dem som har rätt åsikt".

I egenskap av Försäkringskassans högste chef företräder Dan Eliasson hundratusentals människor som har valt Jimmie Åkesson som sin representant i Sveriges Riksdag. Dan Eliasson är också företrädare för en myndighet som måste verkställa de beslut som Jimmie Åkesson och hans partikollegor i riksdagen är med och beslutar om.

Det Dan Eliasson kräks över är när SVT Debatt i går diskuterade Åkessons barndomsupplevelser i Sölvesborg och han berättigar sin uppkastning med .. "Jag beskrev min upplevelse. Det finns säkert de som tycker att det är uppseendeväckande och de som tycker att det är rätt och riktigt".

OK .. den ena upplevelsen är falsk och förtjänar att kräkas på och den andra upplevelsen är rätt och riktig och bör applåderas?? Om jag upplever det hela rätt?

Men om Dan Eliasson "kräks på Jimmie Åkesson" ..  eller på någon annan folkvald politiker .. så kräks han samtidigt på den personens väljare .. som dessutom är Dan Eliassons uppdragsgivare i egenskap av försäkringstagare i Försäkringskassan.

Hyfs, respekt och hänsyn?

Men visst jag kan förstå hur Dan Eliasson känner sig. Det finns flera politiker och myndighetschefer som jag personligen mår väldigt illa av att se i debatter eller andra sammanhang.

Men varför ska jag kräkas ut min motvilja offentligt och varför ska jag kräkas på personen i stället för sakfrågan? Det förminskar ju bara mig själv.

Eller hata och önska livet ur .. något som också verkar vara populärt rätt högt upp i den sociala hierarkin just nu? Det ger ju också samma resultat.

Av alla som jag starkt ogillar så är det ingen som jag anser vara ond av födseln. Alla har ett människovärde och rätten till en åsikt.

Människovärdet skulle jag aldrig drömma om att ifrågasätta, inte för någon enda människa .. men åsikten anser jag mig ha rätt att bemöta.

Helst på ett sätt som inte bevisar att jag är en människa som saknar respekt, hyfs, stil eller hänsyn i förhållandet till mina medmänniskor.

Framför allt så skulle jag inte ha mage att ta ut en furstlig lön .. 147.000/mån .. som representant för en av Sveriges största myndigheter, samtidigt som jag kräver friheten att kräkas offentligt på företrädaren för ca 9 % av väljarkåren.

Men det kanske bara är en fråga om vett och etikett, hyfs och stil, respekt och hänsyn .. begrepp som nästan helt försvunnit i dag?


6 kommentarer:

 1. Jag är emot rasism säger samme nyblivna twittrare i en tweet. Men jag har inte hört honom diskutera rasismen som Tobias Hübinette gärna ger uttryck för.

  "Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!"

  Men jag har inte hört något fördömande av den typen av åsikter - och jag gissar att det inte är den typ av rasism han är emot.

  Det vore inte fel om fler människor faktiskt jobbade på hyfs och respekt. Tror samhället överlag skulle må bra av det.

  SvaraRadera
 2. Det är nog ingen bra idé att twittra innan läggdags. Kanske aldrig.

  Annars visade väl Åkesson igen hur duktig han är som mediefigur och debattör. Verkar nästan som motgångar och förtal får honom att växa. Intressant. Och att den gamle läraren gjorde en slät figur tyckte nog de flesta.

  Talet om hat och hot är nog annars, har jag märkt, en upplevelse från maktmänniskor som inte är vana vid att bli emotsagda. Det är i de sankmarkerna man kan förstå alla anklagelser. Är man van att umgås i vänkretsar med ryggdunkare så kan ju motsatsen se väldigt hotfull och hatisk ut. Trots att det bara är konstruktiva resonemang som motsäger den egna uppfattningen.

  Man kan ju också undra hur de egna tankegångarna ser ut när man är så snar att värdera andra människor med vidriga invektiv. Hur ser man då på sin omvärld.

  SvaraRadera
 3. Det här kräkandet säger allt om vilken obehaglig människa han själv är.Och att Åkesson ska stå till svars för sina barndomsupplevelser!!Vad liknar det? Och när får vi se övriga partiledares besök hos terapeften analyseras in i minsta molekyl
  Nej tror inte det.

  SvaraRadera
 4. Allt detta prat om värde,Generaldirektören har 147 tusen i månadslön,jag har pension på 9 tusen,klart jag har mindre värde i dagens samhälle.Vett och etikett gör dock att jag vill behandla generaldirektören i enlighet med FN deklarationen om mänskliga rättigheter,med värdighet dignity det är en annan sak än att kräkas på någon för dennes åsikter!

  SvaraRadera
 5. Any, jag sitter och funderar på varför ingen uppmärksammar det som borde bli uppenbart för alla och det är vilken kassako flyktingförläggningar är. Den mest uppenbara för detta är Bert Karlsson. Fd Ny Demokrati-grundare som idag satsar allt på förläggningar. Han verkar ha tagit inställningen if you can´t beat them join them and make a buck at the same time.

  När man sedan läser allt oftare om handikappsboende och nu allt fler äldr boende som omvandlas till mottagningshem iom att det är staten som betalar för det så förstår jag inte hur dessa vänstermänniskor inte ser detta. Ska de inte värna om alla de svaga eller är det finare att värna om vissa än andra och då är det ok att Bert blir rik på kuppen?

  Kan du inte skriva ett inlägg om dina tankar om detta?

  SvaraRadera
 6. Hmm .. tror du inte att jag har tänkt på det? Särskilt med tanke på att ett jättestort, gammalt ålderdomshem, som ligger granne med oss, snart ska bjudas ut till försäljning.

  Men det finns ingenting så ointressant som funktionshindrade och dementa äldre och ingenting som är så svårt att skriva om som frågor som berör invandringen.

  Det tar tiiiiiid .. och är det något som jag inte har gott om just nu är det tid.

  Men det ligger och gror någonstans och förhoppningsvis så tycker det upp något sammanhängande .. ;-)

  SvaraRadera