söndag 19 juli 2015

Jag tycker att det är väldigt viktigt ...


..att svenska folket och även omvärlden har klart för sig vem som företräder regeringen och leder regeringens arbete om inte statsministern kan göra detta, säger riksdagsledamoten Jan Ericson (M) och KU-anmäler Stefan Löfven för utnämningen av Åsa Romson till posten som vice statsminister.

Det är en viktig fråga, tycker jag. I april besökte miljöministern och vice statsministern Åsa Romson Kina och fick möta  Kinas vice premiärminister Zhang Gaoli. I Kina känns det väl som en självklarhet att ett lands vice statsminister matchas med det egna landets vice premiärminister?

Och jag kan inte låta bli att fundera över om mötet sett annorlunda ut om den kinesiska ledningen insett att miljöministern endast var vice statsminister till namnet men saknade både makt och befogenheter?

Och hur tänker de nu, när det som på pappret såg ut som en höjdare bara var en vanlig minister bland andra ministrar?

Jag missunnar inte alls Åsa Romsons den löneskillnad som titeln innebär, men det ÄR viktigt att svenska folket och särskilt omvärlden har klart för sig vem som är en "riktig" vice statsminister och vem som bara är en "representativ" vice statsminister.

I en del andra länder är kan en "pappersminister" i stället för en "riktig" minister innebära en kränkning av den egna "riktiga" vice premiär- eller statsministern. En kränkning som kan framkalla lika stora reaktioner som om vi skickat vår feministiska utrikesminister ..

.. som för ögonblicket är den "riktiga" vice statsministern till gagnet även om Åsa Romson fortfarande är det till namnet?

För säkerhets skull röstar i alla fall jag för att vi skickar båda ministrarna nästa gång det ska representeras ute i världen.

Då kan väl ändå inget gå fel?

4 kommentarer:

 1. Skicka hela regeringen nästa gång! Gärna enkel biljett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket god ide! Den biljetten tycker jag absolut skattebetalarna kan stå för.

   Radera
  2. Bra! Vad sägs om St. Helena?

   Radera
 2. Strålande!
  Bon débarras!
  Good riddance!
  /Gunilla

  SvaraRadera