onsdag 18 april 2018

”Om jag sänker blicken och tar en annan väg så blir det mindre tjafs”.


I vår lilla stad finns det, som i alla andra småstäder nu för tiden, ett utanförskapsområde. En plats där det eldas bilar ibland, där en del boende roar sig med att experimentera med sprängmedel vid köksbordet och där det också förekommer handel med droger och ”lek” med vassa knivar.

Det är konstigt så fort det går att vänja sig och nästan se det som något normalt?

I skolorna har det också skett förändringar som gjort att en högstadieskola har utnämnts till en av Sveriges farligaste skolor.

Det går tydligen att vänja sig vid sån´t också och kanske är det inte ens sant, enligt en av kommunens kommunikatörer.

Det förekommer skadegörelse och eldas på skolan. Men det är ”inte så ofta” och mest i papperskorgarna på toaletten, så det kanske inte är så allvarligt? Antalet anmälda stölder och misshandelsfall har ökat dramatiskt .. men som sagt, man vänjer sig och det finns ju de som har det värre.

Det är hotas, bråkas, slåss och ljudnivån är hög, men det är bara för att ”vi har roligt och att de vuxna inte orkar ha lika kul som vi” .. enligt en tillfrågad elev.

Jobbigast verkar det vara för tjejerna som hängs ut som ”horor”, trakasseras, förföljs och hotas både i skolan och på sociala medier, men det är ju lätt avhjälpt genom att blockera eller stänga ner sina egna konton .. enligt de lärare som rådfrågats.

Men när risken för att bli upptryckt mot en vägg eller inryckt på en toalett är överhängande så finns det tydligen en lösning för den som är rädd för att möta ”vissa elever” i korridorerna.

Jag tar en annan väg eller tittar ner. Jag vill inte möta blicken” .. säger en elev som insett hur viktigt det är att anpassa sig efter samhällets nya regler.

Gå inte utmanande, klä dig täckande, möt inte männens blickar och gå en annan väg .. då blir det ”mindre tjafs”?

Jag är glad att jag inte är ung i dag, även om jag förmodligen också hade vant mig vid att tvingas sänka blicken inför männen i min omgivning.

Men visst är det sorgligt att det verkar vara det enda alternativet?6 kommentarer:

 1. så här går ett samhällsövertagande till, små steg (hot i bakgrunden), efter ett tag kommer din lilla stad vara helt oigenkännlig jmft med idag.

  SvaraRadera
 2. Ja, eller tar man efter Finland!
  Bara en sådan sak att man sitter helt lugnt här i Jakobstad på Stadsbiblioteket och surfar.
  Ingen vakt behövs. Inget stoj och fanstyg som visst är på modet i sverige.
  Faktiskt synnes icke ens dylika självmarkerande organismer.
  Lite långt till den stockholmska skärgården bara...

  SvaraRadera
 3. Nej, jag "vänjer" mig inte. Och jag tolererar det inte. Hur kan ni "vänja" er? Detta har drivits igenom av makthavarna mot vår vilja. Inte en chans att jag "vänjer" mig. De ska slängas ut ur vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst skall de ut.
   Men tyvärr finns det för många tysketöser och quislingar i Sverige.

   Radera
  2. Nej. Det har inte drivits igenom mot vår vilja. En majoritet av kvinnorna har varit beredda att klösa ögonen av de som inte anser att vi måste öka antalet yngre män i landet.En majoritet av männen har också accepterat och passivt stöttat migrationspolitiken.

   Radera
 4. Svensk femininism är "intressant". Så hyper-radikal...ibland.

  SvaraRadera