Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 6 maj 2010

Klass-samhället?

Om vi skulle ta och leka lite med tanken på att vi kunde dela upp Sveriges och svenska folkets alla tillgångar mellan oss.

Alla får exakt lika mycket kontanter, värden, andelar, aktier och andra värdepapper osv osv. Alla får också exakt samma lön, ansvar och arbetstid och delar de sociala kostnaderna med exakt lika stora andelar. Alla får lika .. de som arbetar, studerar, är sjuka, handikappade och de som är äldre och gått i pension.

Då lever vi väl i ett klasslöst samhälle?

Hur länge dröjer det då innan några avstår från lite av sin lön till någon annan för att få jobba mindre och hur länge dröjer det innan en grupp har betydligt mer?

Hur många vill inte jobba alls och gör sig av med lite i taget för att få slippa??

Hur många tycker att deras talanger är värda kortare arbetstider med samma lön?

Hur länge dröjer det innan några säljer sina andelar och värdepapper för att kunna konsumera och resa mer och hur reagerar de .. och alla andra .. när tillgångarna tagit slut?

Hur länge dröjer det innan vi börjar bråka om orättvisan i att de som inte har barn måste betala sör skola och omsorg för andras? Hur lång tid tar det innan de som valt bort bilen tycker att det är orättvist att behöva bidra till vägarna?

Hur lång tid tar det innan vi tycker att gamla och handikappade inte behöver lika mycket som vi andra? Och hur lång tid tar det innan vi börjar ifrågasätta om alla sjuka är riktigt så sjuka som de påstår?

Hur länge dröjer det innan vi upptäcker att ingen vill studera för att få mer ansvar för samma lön och hur länge dröjer det innan vi upptäcker att vi inte har någon annan än oss själva att lita till?

Hur lång tid tar det innan vi upptäcker att vår levnadsstandard fallit drastiskt och ..

.. hur länge dröjer det innan de som konsumerat och levt upp sina tillgångar börjar tala om orättvisor och klass-samhälle igen?

5 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Den var mycke tankvärd
  Anne-louise

  SvaraRadera
 3. Oj .. så glad jag blir av såna här kommentarer. tack!!!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivit!

  SvaraRadera