Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 9 maj 2010

Kamrat? ... med vem???

Vänsterpartiet vill driva frågan om 6-timmars arbetsdag .. och det låter ju trevligt och bra .. om man nu klarar sig med lite mindre pengar. Men det gör inte den vanlige vänsterpartisten som också kräver bibehållen lön .. och då börjar det handla om orealistiska drömmar som huvudfråga i en realistisk valrörelse.

En helt vanlig människa .. en arbetare som till exempel elektriker, byggare, rörmokare, frisör, städare .. vill starta ett eget företag. Det fordrar dyra investeringar, långa arbetsdagar, en ständig kamp för att bygga upp en fast kundkrets och en lön som till att börja med klart understiger den h*n hade som anställd.

Men frihet och framtidsvisioner har också ett värde .. det tror jag till och med Vänsterpartiet kan ha en viss förståelse för?

När det egna företaget så småningom ger tillräckligt med vinst vill den trötte företagaren träffa sin familj lite oftare än h*n gjort under uppbyggnadsskedet och anställer en medarbetare.

Om vi säger att lönen för denna medarbetare är 20.000 kr så tillkommer 31,42% i sociala avgifter, 12% i semesterlön och 8,25% i kollektivavtalade försäkringar och tjänstepension.

Det betyder att vår trötte företagare får betala 10.333,40 kr YTTERLIGARE för att få en medarbetare i företaget. Totallönen för denne anställd är alltså 30.333,40 och då har jag inte räknat med den genomsnittliga kostnaden för sjuklön som ligger på drygt 3% (jag tror det är ca 600 kr enl den statistiska sjukfrånvaron just nu).

Men egen tid är också pengar tycker vår företagare .. som inte längre orkar sitta med bokföring och fakturering på nätterna .. och betalar vad det kostar och lever ett liv på marginalen.

Nu vill den anställde ha 6-timmars arbetsdag, med bibehållen lön! Ja, vad innebär det för vår företagare?? Antingen får h*n kapa sin egen lön eller arbeta 2 timmar mer om dagen och då försvinner ju själva idén med att ha en anställd .. eller så får h*n avsäga sig uppdrag så att det räcker med en arbetande person i företaget .. eller så får h*n lägga problemet på någon annan och söka sig ett avlönat arbete.

Ett företag med 4 anställda är inte heller ett stort företag och med 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön betyder Vänsterpartiets förslag att det behövs en anställd till för att samma arbete ska utföras. Det är en våldsam kostnad för ett litet företag .. om alla har samma blygsamma lön som jag räknat med så blir det en merkostnad på drygt 30.000 kr.

Små företag tjänar INTE pengar som gräs!! Slår man ut arbetade timmar så blir timlönen för företagaren förmodligen under gällande avtal.

Men .. i den Ofantliga Offentliga Sektorn går det, invänder den som klamrar sig fast vid drömmar.

Javisst, det är ju skattefinansierat och då fungerar det lika bra som i Grekland där man i stället fixade och trixade med fler månadslöner än månader på året.

Det fungerar ... ett tag. Men sen blir det inte roligt ...

8 kommentarer:

 1. Jojo det är lätt att vara kamrat när man inte har kontakt med jorden. Ska bli intressant att se hur valet utvecklar sig.

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli ett bevis på hur många som verkligen vet hur samhället fungerar, eller hur??

  Intressant .. men samtidigt lite skrämmande!

  SvaraRadera
 3. Katastrofen som 35h veckan skapade i Frankrike är allmänt känd... och vänstern i Sverige vill gå ännu längre? Jag förstår inte hur de tänker

  //Apan

  SvaraRadera
 4. Måste bara påpeka att arbetsgivaravgifterna aldrig varit arbetsgivarnas pengar även om det är de som betalar dem.

  Arbetsgivaravgifterna är en del av arbetarnas lön, som arbetarna i avtal valt att avsätta för särskilda ändamål.  Jag kan förstå att företagare blir upprörda över tanken på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Men företagare är bara en liten minoritet och vi måste för en gångs skull även tänka på andra samhällsklassers intressen. Och på miljön framförallt!

  Vi har haft 8 timmars arbetsdag i hundra år nu och det är fullkomligt orimligt att fortsätta på den linjen, synnerligen då produktiviteten sedan dess skjutit i höjden. Vi MÅSTE arbeta mindre för att kunna klara miljön, jobben och välfärden.

  Egentligen skulle vi behöva gå ner till 5 timmars arbetsdag. Minska konsumtionen, avskaffa tjänstesamhället, dela på jobben och inkomsterna och ställa om samhället för framtiden. Ett samhälle där vi istället satsar på idrott, kultur, sociala mötesplatser och annat och slipper stress, miljöbelastning, klassklyftor och annat elände som kommer att innebära slutet för mänskligheten.

  SvaraRadera
 5. Vänsterpartiets uppgift är att lokalisera de skatter som ålagts folket och som inte medför nått fördel till deras vardag o0ch se till att dessa kostnader överför till de samhälls grupper eller de företag som gynnas av de, så som kostnaden för EU inträdet (över 25 000 000 000) årligen, kostnaden för kungahuset (över 30 000 000) årligen m.m.
  Vänster partiet skall inte stå för skatter som är ämnade att gynna en gruppering eller en ekonomiskt grupp i samhället….
  Vi skall finansiera vällfärden gemensamt då det blir effektivare och då även biligare så!
  (vi skall inte låta vår samhälle bli som i USA där folk ruineras för att de hamnat i sjukvårdens klor, eller att ungdomar inte kan studera vidare då det kostar miljonär för det, våra ungdomar skall heller inte behöva skuldsätta sig på flera miljoner redan vid 20 års ålder för att kunna finna en tvåa att bo i ) …

  SvaraRadera
 6. Som Grek vill jag varna Er för att ljuga till Er själva samt varan i syfte att uppnå eller vinna högre poäng...
  Grekland har åkt in i ett nyliberalt fälla där man trodde att EU gemenskapen skulle klara av de tydliga problem som uppstår då en nation säljer ut sig till den giriga och själviska marknaden...
  Grekerna hade i nu 8 år dyrare matvaror samt konsumtionsvaror än många länder i Nordeuropa, lönen var hälften som Svenskarnas men inte ens detta hjälpte då landet är nu utan tillgångar samt har de lägsta skatterna för företag bolag banker rika medborgare i Europa !
  Lär Er av våra misstag för Era barns skull !

  igår samt idag firrar världens civiliserade länder segern över fascismen samt nazismen...
  varför gör inte vi det...?
  Har inte vår höger varit demokratiskt länge nog , i att även ha deltagit i kampen mot fascismen samt nazismen...?

  SvaraRadera
 7. Vi kan finansiera lönen med skatteacdrag för arbetarna då vi kan även sänka kostnaderna för a-kassan,sjukskrivninar m.m.
  Sedan får vi även lyckliga medborare som hinner med livet...
  Då kan även Ni ur högern spela golf utan att ha dålig samvete för att Ni lämnat Er kontor på arbetstid....?

  SvaraRadera
 8. Litet räknefel i din text. Det hade varit mer rätt att ta ett exempel med ett litet företag med 3 anställda eftersom den fjärde som behöver nyanställas för att täcka upp för de andra också ska ha 6 timmars arbetsdag.

  SvaraRadera