tisdag 11 maj 2010

Ett hem .. eller en beskattningsbar lyx??

Göran Hasselskog bor i en ordinär villa på 139 kvm i Bromma sedan 31 år tillbaka. Närheten till storstaden gör att hans hus taxerats till 6,3 miljoner till skillnad från den exklusiva 220 kvm stora villan med inomhuspool nära havet på Gotland som taxerats till 2,2 miljoner. Den rödgröna alliansen anser att Göran Hasselskog ska betala totalt nästan 24.000 kr i fastighetsskatt för något han köpt, underhållit och betalat med skattade pengar .. medan fastighetsägaren på Gotland inte behöver bidra med något mer alls??

2000 kronor i månaden för ägandet av något som man köpt för skattade pengar!!!

Ett hus är inte bara ett värde. Det är ett hem .. minnet av sparade pengar, hur många husvisningar som helst och så .. HUSET! Det är påskrivna lånehandlingar, betalda lagfarter, oroliga nätter, många arbetade timmar, räntor och amorteringar.

Det är alla utlandsresor man aldrig for på och sommarkvällar på gräsmattan med barnen, vänner eller en bok i en solstol. Det är gräsmattor som ska klippas efter en lång arbetsdag, grusgångar som ska rensas, snö som ska skottas och en rabatt med lökar som man planterat själv för länge sedan. Det är elräkningar, uppvärmning, saker som ständigt måste bytas ut eller repareras, dragiga fönster och ett kök som aldrig pengarna räcker till för att renovera helt.

Vårt hem har ett hål i tapeten i trappan där Maken tappade en djupfryst kalkon från frysen på vinden. Vinden med sina berg av minnen som ligger och väntar på sin slutstation och i hallen utanför finns tapetbården som sitter uppochner på ett ställe.

Ett hus är fyllt av tusen minnen .. små streck på en dörrpost som visar att här har någon vuxit upp, en söndergnagd tapetkant i hallen och bakom soffan påminner om en eller flera valpar och avnött färg i trappan som är följden av att ha tvättmaskinen på övervåningen och torkskåpet en trappa ner.

Ett eget hus är tusen och en saker vi har avstått från .. resor, nöjen, onödiga dyra kläder och trendig inredning .. men också en egen plats på jorden där vi har grävt ner våra rötter.

Tack och lov så har gräddan av samhället inte upptäckt vår lilla del av landet .. men de som bor "fel" riskerar nu att få betala straffskatt för sitt sparande och för "lyxen" att äga sitt hem. Och vid horisonten tornar också den nya förmögenhetsskatten upp sig ...

Den rödgröna alliansen satsar tydligen på ett kortsiktigt konsumerande folk? Människor som festar, reser och sprätter pengar omkring sig? För annars förstår jag inte hur de resonerar när de väljer ut vilka som ska bidra till vilka?? I en rödgrön värld är det fritt fram att spendera miljoner på bilar, båtar, smycken, kläder, inredning och resor .. men straffskatt på dem som sparat och köpt ett hus på fel plats?

"Sverige behöver en regering med andra drivkrafter än att göra ont" ...sa Mona Sahlin i sitt förstamajtal och jag antar att det är av godhet som de rödgröna tänker fördyra boendet för så många som tänkt bo kvar, åldras och umgås med barn och barnbarn i det hus de dumt nog investerat så mycket i?

"Morot eller piska" .. frågade Anna Hedenmo i partiledarutfrågningen i Agenda och Mona Sahlin ville bara ha morötter .. oh, ja!!

Men fastighetsskatten är piskan som svider i skinnet på dem som kanske måste lämna ett helt livs drömmar och minnen bara för att fylla det Ofantliga Offentliga Hålet, få Östros budget att gå ihop och få betala för rödgröna vallöften.

... och morötterna, de lyser med sin frånvaro!

5 kommentarer:

 1. Bra exempel på orättvis beskattning. Rent pragmatiskt borde ju vi som bor i Stockholm, Göteborg och malmö STORA skattelättnader, bidrag etc. Det är ju fakta att det är SVINDYRT att bo där i jämförelsevis.
  Självklart är det en idiotisk idé men den stämmer väl överens med den rödgröna filosofin att släta ut alla medborgare till en mall.

  SvaraRadera
 2. Akta dig Anybody - regeringen har inte upptäckt att i ditt boende ingår en mysfaktor som inte är beskattad än. Du har en make som tillsammans med dig har skapat det hem ni har just för att han är en del av ert hushåll och bidrar till hög mysfaktor. Skilj er på papperet innan taxeringsvärdet gör ert boende ohållbart på grund av den
  na faktor. Givetvis så är det samma för maken - han får betalla för att han har dig som taxeringshöjande faktor. Det kommer säkert en parnterntaxeringsskatt vilken dag som helst - akta dig - ruineringsskatten kommer!

  SvaraRadera
 3. Det visar bara vilken grupp man tror sig fiska röster i. Nu är väl det så att det ursprungliga socialdemokratin hade egnahemstänkandet som ett av sina paradämnen ända fram till sextiotalet. Vad som sen hände, är en gåta. Men en sak är säkert - på fastighetsskatt vinns inga röster.

  Snarare påskyndar det nybyggandet av ett nytt prolitariat och inte en välmående arbetarklass.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt skrivet. Man blir allt konfunderad när man läser det och funderar både en och två gånger på det reella i att skatta för något (vad som helst) man redan köpt för skattade pengar...

  SvaraRadera
 5. Hej Anybody! Vad alla verkar ha missat är att den rödgröna oppositionen också vill utvidga begränsningsreglerna för att skydda husägare med låga inkomster.

  "Samtidigt ska begränsningsregeln utvidgas så
  att den omfattar alla – inte enbart pensionärer."


  Detta gjorde högerregeringen för ett par år sedan:

  "Regeringen avskaffar begränsningsregeln som innebär att ingen behöver betala mer än 4 procent av inkomsten i fastighetsskatt för sin permanentbostad. Men regeringen ska införa en ny liknande begränsningsregel som bara gäller pensionärer."
  http://www.dn.se/ekonomi/de-storsta-forandringarna-i-fastighetsskatten-1.497921

  SvaraRadera