Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 11 maj 2010

Var god jämställ!!

Miljöpartiet tänker ta upp frågan om en ny lag som 3-delar föräldraförsäkringen på sin kongress nu i Kristi Himmelsfärdshelgen.

Enligt den ska dagens föräldraförsäkring delas med 1 tredjedel till mamma, 1 tredjedel till pappa och en tredjedel till precis vem som helst som föräldrarna gör upp med.

Jaha .. ja, det kanske blir bra?

Men hur blir det när det inte finns någon pappa?? Eller en pappa som inte vill och en mamma som vill .. då fryser naturligtvis 1 tredjedel inne och vem får lida av det? Ja det blir ett barn som hamnar i barnomsorgen tidigare än sina jämnåriga förstås.

Jag funderar lite på vårt system .. vi betalar skatt och väljer en regering som ska sköta våra finanser och se till att landet och vi har det bra. Det betyder väl inte att vi omyndigförklarar oss själva??

Eller gör det det?? Måste vi har lagar som reglerar familjelivet och valen i varje enskilt hushåll så att alla är totalt och absolut jämlika??

Jämlikhet är viktig .. jag är den första att stå upp för det!! Men när ingenting, absolut ingenting, görs åt unga tjejers utsatthet i skolan och för kvinnors trygghet i vuxenlivet, så undrar jag om det inte är lite sent att börja med jämställdhetslagar när de blir mammor.

Grunden till hög självkänsla, självförtroende och trygghet i sin egen identitet byggs mycket tidigare än så.

2 kommentarer:

 1. Ja, fyrkantiga förmynderiförslag är inte bra.

  Om man prioriterar barnet och familjen ska givetvis familjen själv bestämma.

  Prioriterar man jämställdhet (till yttersta extremen) ska ledigheten delas lika. Inte i 3 delar.

  Men det finns olika familjer. Frånvarande pappor (ja, t o m mammor...). Ska de tvingas ta ledigt (med el utan barnet?).

  Varför ska en pensionerad pappa tvingas ta ledigt (utan f-peng!)? Bättre för barnet och familjen att mamman i det fallet får ta all ledighet - så får barnet båda föräldrarna hemma en tid!

  SvaraRadera
 2. Kunde inte sagt det bättre själv, vi har pratat en hel del om det där förslaget här hemma och blir lika upprörda varje gång. Är inte det upp till varje enskilt hushåll att besluta vad som är bäst för DEM?! Det finns som sagt bra mycket viktigare frågor att jobba med om dom vill kämpa för jämställdhet!
  Maken bloggar oxå om detta ämne idag, titta gärna in: magnus.thörnblad.se

  SvaraRadera