Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 18 maj 2010

Mycket väsen om ingenting!!

Aftonbladets ledarsida kokar upprördheten över kronprinsessan Victorias val att låta sin pappa föra henne till altaret.

"Säg nej, Ärkebiskop Arne Wejryd" .. vädjar man desperat!!

"Hon måste gifta sig enligt god svenskkyrklig tradition" .. ropar man upprört!!!

"Det är ett brott mot både svensk tradition och mot Svenska kyrkans vigselordning!" .. utbrister man panikslaget.

"Så gick det inte till när kungen och Silvia gifte sig för 30 år sen. Varför ska det gå till så nu? .. frågar man sig förtrytsamt.

Ja, jisses .. det var inte länge sedan det var en våldsam debatt om samkönade pars rätt till kyrklig vigsel .. då var det kärlek för hela slanten. Hade någon talat om "god svenskkyrklig tradition" då hade väl vederbörande blivit hängd. För att inte tala om "brott mot Svenska kyrkans vigselordning" eller om hur mamma och pappa gifte sig för drygt TRETTIO år sedan.

Vi gifter oss ute eller inne, i kyrkor eller bygdegårdar, på flygplan och kryssningsbåtar och en del gifter sig till och med under vattnet i sina dykardräkter.

Är det då för mycket begärt att vår kronprinsessa får bestämma ett litet uns själv när det gäller hennes eget bröllop.

Och .. vem vet .. kanske är det av omtanke om den blivande maken hon gör det här valet??

Kanske vill hon bespara honom den långa promenaden fram till altaret inför världens alla ögon .. det måste ju i sanningens namn vara ett fullständigt eldsprov för någon som inte är uppvuxen i offentlighetens ljus!!

Så spar på krutet ni som aldrig annars går i kyrkan. Om det är en "amerikansk" tradition som gör sitt intåg spelar väl ingen roll .. för de flesta är bröllopet en möjlighet att göra något storslaget och en manifestation av sin kärlek ..

.. en slags parad av stolthet/pride över sig själva.

4 kommentarer:

 1. Skitsamma varifrån "brudöverlämningen" kommer... den är ett uttryck från en tid när äktenskapet var en uppgörelse mellan män och kvinnan var "priset" - ett viljelöst kolli som en underskrift på ett kontrakt...

  Och, Victoria ska ju bli statschef... kan vi inte förvänta oss att hon går sida vid sida med den HON VALT till make och låter pappsen sitta som stolt åskådare i kyrkbänken...

  Det är vår blivande statschef vi snackar om så länge vi har ärftlig monarki och handlar inte om kyrkan eller seder eller...

  Det handlar om att profilera vår blivande statschef som en självständig kvinna!

  Leo Beata

  SvaraRadera
 2. Hon måste val kunna få som hon själv vill och inte vad Helle Klein anser - det är ju hon som skriker så illa om denna"brudöverlämning".Ska vi skrika och peta om det vart det än kommer ifrån och vad kyrkan skall säga då säger jag igen att vi skall kanske kolla alla kronbrudar så de är oskuld - det var det bruden visade med kronan- hon var orörd. För fick brudparet böta till kyrkan om bruden burit krona och sedan visade sig föda barn tidigare är nio månader efter vigseln. Ska vi se symboler i alla ritualer i kyrkan skall vi absolut kolla den också. Har Helle Klein för lite att göra sedan hon slutade på AB för att vara präst på heltid eller vad är det frågan om?

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att se dig här Leo Beata!! :-)

  Själva äktenskapet var väl ursprungligen ett överlåtelseavtal .. en tradition, eller hur?? Gårdar, landområden och förmögenheter knöts samman genom gifte.

  Julen var ett högtidlighållande av Jesus födelse och påsken en påminnelse om Kristus lidande och död .. traditioner är skapade av människor och kan omformas, tolkas och nydanas allteftersom vi utvecklas. Vi MÅSTE inte se allt med ögon från förr!

  För i så fall tycker jag att vi borde avskaffa äktenskapet helt! Och hur profilerar vi oss som självständiga kvinnor genom att klä upp oss till vita oskuldsfulla gräddbakelser????

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara hålla med!! Låt Victoria bli äverlämnad av sin pappa när hon nu vill det. Det är väl inget att skapa såna debatter över.

  SvaraRadera