torsdag 28 april 2011

"Berusning är frivilligt vanvett"

I morgon blir det kungligt bröllop i Storbritannien. Det råder bröllopsfeber, det ska bli gatufester och dagen har blivit en extra helgdag så att alla som vill kan trängas längs kortegevägen och hylla brudparet eller höja ett glas framför tv-rutan.

Allt är hemligt .. superhemligt!! Brudens klänning är superhemligt hemlig ända in i det sista och 5000 poliser ska se till att ordning och lugn råder och att de eventulla fanatiker som gillar bomber mer än champagne hålls i schack.

Här hemma i vår lilla obetydliga verklighet råder en helt annan .. men liknande yra.

Lönnarna blommar och det är startskottet för att inviga sommaren .. eller en enda stor bröllopsfest? .. för våra bin. När vi går ut med hundarna går vi i en allé av lönnar och just nu är det som att vandra genom en symfoniorkester som stämmer sina instrument.Det hummar, brummar och nynnar i alla tonarter och tittar vi upp i trädkronorna ser vi tusentals små ivrigt festande krabater som lystet far från blomma till blomma.

De blir praktfullt och lyckligt berusade, lyckostarna. Sjunger i alla tonarter och flyger, flyger av ren lycka över allt överflöd. Men de drabbas också av det som alla andra festprissar och lyckligt festande drabbas av .. dagen efter kvällen före!!

Sent i går kväll och nu tidigt på morgonen hittade vi alla dem som inte insåg vilket glas .. vilken blomma .. som var den de borde ha undvikit. Under varje träd ligger de .. omåttlighetsfestarna. Totalt utslagna .. kanske är en del till och med döda, det är ingen som vill undersöka vilket, särskilt inte jag som är allergisk mot insektsbett.

Det är samma visa varje år .. en fest utan dess like, sång och musik på bivis och de oundvikliga följderna dagen efter .. härlig, vanvettig livsberusning när lönnarna blommar.

Och är det något citat som jag blir inspirerad av och vill förmedla till alla brudpar och alla festande bin och människor, så är det kanske det här ... "Det är livet självt som är den verkliga festen!!" .. inte bara en enskild dag, glöm inte det!


DN, DN, DN, DN, AB, Expr., SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar