måndag 18 april 2011

"Skillnaden mellan en övertygelse och en fördom ..

.. är att du kan förklara en övertygelse utan att bli arg".


En hund har blivit tagen av ett vargpar utanför Norrtälje och jag känner jättestarkt för kvinnan som fick se det hända .. det måste ha varit fruktansvärt.


Men det är en risk man tar när man släpper sin hund i skog och mark .. eller i trafiken för den delen. Särskilt om det, som i det här fallet, handlar om en jakthund. Då är det inte bara varg man måste vara rädd för .. jag har sett ett rådjur gå till anfall mot en räv en gång för att freda sitt kid och det var ganska smärtsamt för räven som haltande fick lämna platsen.


Grävling kan också freda sitt revir ganska bestämt, särskilt om den har ungar. Vid ett tillfälle, när jag var ute och letade efter katten en kväll, blev jag förföljd av en grävling i skogskanten. Jag gick JÄTTEFORT och blev alldeles skrynklig på ryggen av rädsla när jag hörde den tassa efter .. det var inte kul, men var det farligt??


Förr i världen sa man att man skulle stoppa knäckebröd i stövlarna om man gick i skogen. Detta för att grävlingarna som gick till angrepp skulle släppa taget när det knastrade i tron att de lyckats bita av benet. Hur grävlingarna tänkt sig det hela i förlängningen förtäljer inte historien .. men det är ganska roande att se att denna vandringsskröna fortfarande lever som rekommendation på internet.


Hjulormar trodde man på förr. Gör man det i dag?? Ormar som biter sig i stjärten och rullar efter sina offer .. det låter ju ganska livsfartligt, tänk om de finns??


Vildsvin, det finns det många där jag bor. Ibland när jag går ut på farstukvisten på kvällen så står de och bökar på andra sidan staketet. Då är det bara drygt 10 meter som skiljer oss åt och jag kan lova er att det är inte små nassar det handlar om. Men om jag hostar eller harklar mig så susar det till i gräset och de är borta på en sekund, de är otroligt skygga.


Visste ni att vildsvin dödade 93 hundar under ett år .. medan den blodtörstige vargen står för 11 stycken?? Och det är så gott som alltid under jakt eller när lösdrivande hundar trasslar in sig i situationer de inte klarar av. Då flyr de skräckslagna till tryggheten hos husse eller matte som genast känner sig attackerade av den förföljande vargen/vildsvinet/björnen eller andra hunden.


Att vildsvin kunde gå till anfall visste jag den kvällen jag rastade två hundar vid halv elvatiden och plötsligt såg en rörelse vid dikeskanten. Det var ett gäng randiga små vildsvinskultingar och redan innan jag hörde mammans varnande grymtning hade jag vänt på klacken och begett mig hemåt. Aldrig har jag varit så tacksam över att hundarna höll klaffen för en gång skull .. och hade jag haft Rackarkotten med den gången hade de väl blivit vildsvinsmos av oss allihop. Hon har en tendens att bli fullständigt hysterisk i kontakten med vilda djur .. vilket gör att hon alltid är kopplad tills hon lär sig annat.


Men vi tycker inte att våra liv har blivit begränsade av vildsvinen för det, trots att vi ser dem så gott som jämt i stora flockar på ca 10-15 djur eller enstaka par. De är rätt underhållande när de inte vet att vi står och tittar och .. som sagt, väldigt skygga.


Frida-Marie Olofsson i Norrtälje säger och tycker som jag .. "Jag tycker om djur och natur och den går inte att välja bort. Allt lever i symbios" .. men Patrik Nilsson i Norrtälje anser att .. "En stor del av vårt liv har tagits ifrån oss" .. nu när det finns varg i området. Patrik Nilsson är jägare och vill ha hunden drivande och lös och glömmer att risken för hunden att bli dödad av varg är nästan exakt lika stor som att bli skjuten av en jägare. Om man ska hårddra det så är alltså Patrik Nilsson i egenskap av jägare, lika farlig för lösa hundar som vargen .. hur man nu ska lösa det problemet?


För min del innebär det att en stor del av MITT liv tidvis begränsas av de "jägare" som bjudits in av storgodsägarna i trakten. De flesta borde ha stannat hemma i stället för att stå här och skjuta vilt omkring sig, blinda för bostäder, småvägar och trafik??


Naturen är LIVSFARLIG för den som tror att man äger den och har rätt att bete sig hur som helst. Både Bambi och Stampe kan vara skrämmande när de fredar sina avkomma och en granne blev till och med biten av en ekorre. Räven ser katten som en livräddande måltid när födan tryter, sorkarna äter upp dina blomsterlökar och mössen invaderar ditt hem .. att de inte SKÄMS!!


Ska vi utrota ALLT så att vi kan släppa lös hunden och lalla omkring i fullständig hänsynslöshet?? Äger vi rätten till ALLT, vi människor??


"En stor del av vårt liv har tagits ifrån oss" .. säger Patrik Nilsson, jag undrar vad viltet i våra skogar skulle svara på det om de hade kunnat??


AB, AB, AB, Expr., Expr., SvD, SvD

10 kommentarer:

 1. @Jonas E: Missade att du svart mig tidigare. Har nu svart dig i berörd tråd :)

  SvaraRadera
 2. omskrivningar

  SvaraRadera
 3. Så roligt och skönt att läsa.......
  Kram från Hean-skogen.

  SvaraRadera
 4. Inte bara jakthundar löper risk att skjutas av jägare - det är ju inte så sällan man läser om folk som vådaskjutits till döds, nu i vintras var det ex.vis en stackars skidåkare.
  Så det verkar ju som om det är jägarna man bör oroa sig för ...

  SvaraRadera
 5. underbar läsning!!:)håller med dig fullständigt!:)

  SvaraRadera
 6. Mycket bra skrivet!!!

  Micke larsson i dom jämtlänska skogarna..;)

  SvaraRadera
 7. Det är fler hundar än vargar som biter människor vad ska vi då göra. Fler människor som skadar och dödar människor än varg, vad tycker folk vi ska göra då ?

  SvaraRadera
 8. Så bra skrivet!

  SvaraRadera
 9. Konstigt att en del beskriver det som vargangrepp på människa (med barnvagn). Om man låter hunden löpa fritt i ett känt vargrevir då tar man ju stora risker. Hunden borde ju i alla
  händelser varit kopplad.

  SvaraRadera
 10. Mannen i familjen lyckas i tv beskriva hur hustrun slitit upp barnet ur vagnen för att rädda det när vargen var 1,5 meter från dem. Varg 1 hade tagit hunden (lösspringande) ca 80 meter framför mor och barn. Varg 2 dök upp ca 50 meter framför dem - jäkla skillnad på avståndsbedömning. Sorgligt att förlora en hund men går man i ett vargrevir med okopplad jycke då serverar man faktisk färsk vargmiddag. Det var defimitivt inte en vargattack på människa bar uppblåst tidningsskriverier.
  För övrigt anser jag som tidigare att skall det anordnas skyddsjakt så inte är det på vargen den skall finnas i vår fauna. Jag förordar skyddsjakt på något mycket farligare: Rattfyllot! Visst kan man hävda att denne är sjuk men det har man som försvar även när man "skyddsjagar"djur.Rattfyllon dödar fler människor i Sverige än vargar gör i hela Världen.Givetvis är jag inte ute efter att mörda någon - jag vill bara peka på hur absurd situationen faktiskt uttrycks i dagligt tal ,insändare och inte minst vårt förträffliga mediabrus.

  SvaraRadera