söndag 24 april 2011

Kultur .. vad är det??

Jag har funderat på begreppet kultur sedan jag läste om Håkan Juholts stora förtvivlan över det han upplevde som en utarmning av själva begreppet.

Kultur .. vad är det, egentligen?? I Wikipedia beskrivs det som " andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster" och "levnadssättet hos ett helt samhälle".

"Socialt överförda levnadsmönster"? "Levnadssättet hos ett helt samhälle"??? Jag läser nästan aldrig tidningarnas kulturbilagor eller inlägg i diverse kulturdebatter .. jag orkar bara inte med de stora orden och den lilla världen som finns där. Står jag då utanför de socialt överförda levnadsmönstren, har jag ett avvikande levnadssätt i förhållande till resten av samhället?

Vad är KULTUR??

Film .. men inte de filmer som går med vinst eller vänder sig till den breda massan .. ju mer du skrattar desto mindre kultur?? Konst .. som är utförd av särskilt utvalda konstnärer som har särskilda, svårtolkade budskap som jag inte förstår eller ens VILL förstå?? Litteratur .. som är tung, beskriver lidande och kräver stort engagemang i författarens själsliga kamp för att sätta sina unika upplevelser eller tankar på pränt?? Teater .. är det mer kulturellt ju svårare det är för en vanlig människa att hålla sig vaken genom hela föreställningen? Opera och balett .. är det mer kultur är varité och revy??

KULTURARBETARE?? Vad är det?

Måste man bo på Södermalm och få kulturstöd, stipendier och/eller arbeta inom de kulturella institutionerna för att kalla sig det? Eller räcker det med att jobba på Aftonbladet och recensera kulturpersonligheternas alster eller ha en egen liten "show"??

Vem är det som gör mest för kulturen? Författaren, recensenten eller den som eventuellt betalar för att läsa resultatet av den kulturella ansträngningen??

Är det bättre och finare kultur ju mer det kostar skattebetalarna?? Är de kreativa skattebetalarnas egna alster inte alls kultur .. och i så fall .. vad är det då vi ser på hembygdsgårdar och konstrundor bland fritidskonstnärer/hantverkare under vårhelgerna?

Jag hittar ett citat .. "En kultur tar sig mest skapande uttryck när den hos människan stimulerar driften att leka". DET är vad jag skulle vilja kalla kultur .. om jag tordes. Kreativitet, skaparglädje, lust och lek .. inspiration som gör att du känner .. JAG KAN!!!! Skapandet är kultur .. resten är konsumtion .. i min värld, så dumt tänker jag.

Att driften att leka blir stimulerad känner jag aldrig när jag kommer i närheten av det som kallas KULTUR i media och i politikernas tal om mer och bättre kultur för FOLKET.

Jag hittar ett annat citat .. "Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnar sig åt att aktivisera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter."

Och eftersom jag tycker att det här är ett fullständigt LYSANDE citat som ganska exakt beskriver hur jag känner, så antar jag att det är bekräftelsen på att jag är en kulturellt förtappad människa som står utanför den sociala levnadsmönstret och inte har samma levnadssätt som resten av samhället??

Det känns ... tungt?? Eller befriande ..??

KL.12.54 .. mest befriande faktiskt, nu när jag läser att Håkan Juholt ser sig som Kulturens företrädare i politiken. Håhåjaja .. där ser man vad en Dry Martini kan pigga upp självkänslan.


SvD, DN, AB, AB, Expr., Expr.,

8 kommentarer:

 1. Kultur - att ta en kul tur till Turkiet och ha sådan tur så någon hör hur du uttrycker dig kul när du tar din Dry Martini och beundrar din kulturella sida i jämförelse med Reinfeldt. Det är nog kultur.

  SvaraRadera
 2. shaken mot stirred är vad denne Åsa-nisse i kostym kan träna på för att imponera på sin kulbo Åsa. Hur länge sitter han?

  Glad påsk Anybody!

  SvaraRadera
 3. Eftersom du nyligen kommit till Konstens sfär, vilket du gjort nu när du så provocerats av Juholts ganska självklara text - men som sorgligen saknas inom den politiska sfären på många decennier, behöver det påpekas att din fundering kring detta, din diskussion med dig själv är helt normal och vanlig; faktum är att väldigt många obildade svenska arga män mellan 25 och 38, typ, har exakt samma funderingar.

  Det första du måste tänka på är att kultur inte är samma sak som konst.

  Kultur är i princip "hur människor beter sig vanligtvis, i ett samhället människor emellan, genom sitt beteende och hur de använder sig av sin omgivning". Där kan kulturen vara som i Saudiarabien där de avskyr kvinnor, eller som i USA där de är extremt lätta att tala med, eller som i Kina, där de inte får vara för kritiska mot sin regim. Kulturen i norrland är speciell beroende på miljön och avstånden, liksom kulturen i London som är världens rikaste område och därtill fylld av den mest mångskiftande kulturen på jorden. Om man rest mycket och träffat många olika individer, läst både dåliga och bra texter, om man har åsikter om väldigt många ämnen och förstår dem på djupet, t.ex. vetenskap, konst, politik, ekonomi och medicin, för att nämna några viktiga ämnen, då kan man anses vara "kulturellt bevandrad". Om man däremot enbart intresserar sig på saker till ytan utan att förstå hur de fungerar, tex att man inte vet skillnaden på mac och PC eller inte vet skillnaden på USA och Amerika, inte känner till stora ryska författare eller inte vet vilken politisk inställning de olika ledarsidorna har i dagstidningarna, då kan man anses vara kulturellt obildad.

  Men konst är en helt annan sak.

  Konst skapas av konstnärer som dedikerar hela sina liv åt att specialisera sig på en uttrycksform.

  Konst kan också göras av nybörjare, men då är det oftast (oftast) uppenbart att de är nybörjare, i synnerhet för en person som lever med konsten.

  SvaraRadera
 4. @Anonym .. Tack för din uttömmande kommentar. Jag vill bara rätta dig i en sak .. jag provoceras inte av Juholts text, jag hittar ingen handlingsplan och inget innehåll som är ens i närheten av vad du skriver som svar på mina funderingar??

  Sett med dina ögon så borde väl kultursatsningar göras inom skolan i stället för .. till exempel .. genom gratis entre på museer???

  Men efter att ha läst den igen så börjar jag undra om kanske inte både Håkan Juholt och jag bildningsmässigt ligger på samma nivå som svenska arga unga män??

  SvaraRadera
 5. Klockrent o förlösande=)))

  SvaraRadera
 6. spinner vidare på ämnet...

  Juholts o-tur med sin kul-bo
  på sin kul-tur vart han skitsur
  ingen drajja som var o-dyr
  Det blir o-kul på hans re-tur...

  SvaraRadera
 7. @Maja .. både jag och familjen tackar för underhållningen och ett glatt skratt .. :-D

  SvaraRadera
 8. Det här var bra Any. Kultur är ett svår utrett begrepp - enklast är det faktiskt med bakteriekulturer det är enkelt och kan odlas. Anonyms svar tror? jag handlar om en konstart han själv utövar men är lika osäker vad som han verkligen vill med inlägget som vad Juholt vill (och kan inom ämnet). Självutnämnda kulturstrateger har jag svårt för oavsett om de är lokala,regionala eller nationella.Kommunalt så väl som statligt så samsas "finkultur" som opera med ishockey och ridklubbar om medel och bidrag. Förr i tiden innan separationen så höll samma minister även sin hand över kyrkan.
  Det kanske är kyrkokulturen han pratar om Juholt, han begärde ju akut inträde i Svenska Kyrkan och även i Broderskapsrörelsen.
  För övrigt förstår jag inte alls vad han bara för att jag sitter med i styrelser och utskott som verkar inom den kulturella sektorn(Juholt)ville om och med kulturen för det finns ingen struktur i hans utspel säger jag som definitivt inte vill kalla mig proffs

  SvaraRadera