fredag 22 april 2011

Fattigmanspynt?

Påsk, det är något jag är dålig på. Jag har aldrig fattat mig på påsken och känner mig tafatt och obekväm med hela helgen. Det är annat med julen .. DEN begriper jag mig på och frossar i traditioner, överraskningar och gamla julprudilutter .. men påsken, VARFÖR har man fjädrar?? Och ris?? Och kycklingar och ägg och hela biddevitten????

Det religiösa perspektivet är också oklart. Jag begriper varför vi firar en födelsedag, men inte varför vi firar en plågsam död genom gammaldags tortyr .. genom att frossa i ägg och lamm??

Och GODIS???

När Dottern var liten, och vi sparade vartenda öre vi kunde avvara för att få råd att köpa ett nytt hus i stället för det vi förlorat, hade vi inte råd med påskfirande och påskpynt, eftersom vi inte hade råd att spara i stort utan sparade i det lilla, lilla.


Men barn ska ha sin påsk, precis som alla andra barn så vi sparade äggskal från matlagningen i veckor innan påsken, målade och lackade dem, trädde tråd och en pärla i dem och hängde dem i riset. Vi hade jättroligt och var omåttligt stolta över resultatet.


Vi hade gjort det VACKRASTE påskriset i VÄRLDEN!!!!!!!!!!!


I dag har jag råd att påskpynta, om jag nu händelsevis skulle komma på hur och varför, men fortfarande är de bräckliga äggskalen som Dottern och jag målade för länge se´n bland det dyrbaraste .. och mest fattbara .. påskpyntet vi har.


Man MÅSTE inte ha saker som går att köpa för pengar för att vara lycklig, man är inte fattig om man inte har råd att köpa godis, påskägg eller påskdukar .. lite gammaldags gemenskap, skaparglädje och uppfinningsrikedom är inte illa det heller.4 kommentarer:

 1. Jag har en fantastiskt vacker tupp som min yngsta gjort av gips och ståltråd och lite okända saker. Den har tre ben (för att det ska va så sa dottern). Den har krokig näbb och utan den tuppen så är det inte påsk - det är den som är påsk.

  SvaraRadera
 2. Instämmer i allt.
  Förstår mig inte heller på påsken, ryser vid åsynen av fjädrar och undviker sockerchockerna så gott det går. Älskar jul och advent. Köper aldrig påskpynt - allt vi har är hempysslat under årens lopp och i år skippade vi allt blingande! Det räcker mer än väl med vädret, lammet som flyttat in och blomfixandet ute, glada barn, barfota och i shorts som tar tomten och lekstugan i besittning.

  SvaraRadera
 3. Kusinen från landet23/4/11 11:47

  Jag vet just inte om jag skulle kalla det för fattigmanspynt! Det tyder snarare på en rikedom av kreativitet. Betydligt snyggare och roligare än de banala fjädervipporna blev det ju också. Fast jag väljer nog något annat än björkris, eftersom jag inte vill ha delar av familjen nysande och snörvlande.
  Några porslinstuppar och -hönor eller -kycklingar ser inte jag som något behov, och vad finns det för övrigt påskpynt som kostar?

  SvaraRadera