fredag 5 juli 2013

Almedalen Light – En dag kvar!!

Nu har vi bott tillsammans i nästan 6 dagar, Granntanten och jag, och vi kan väl lugnt konstatera att vi börjar närma oss skilsmässofasen i vårt förhållande.

Hon börjar känna sig lätt begränsad av mitt kontrollbehov och mina krav på en viss struktur på tillvaron medan jag blir allt vassare och syrligare i tonen när jag frågar … Gör det något om jag stänger av spisen? Ska du ha smöret eller finns det någon annan anledning till att det står framme?

Det är roligt nu .. men vi har enats om att ett långvarigt förhållande endast skulle fungera om vi hade varsin dörr att stänga den andra ute med. Dessutom är vi båda begåvade med lite udda lokalsinnen så när vi kompromissar så hamnar vi ofta i rätt märkliga riktningar.

I dag tog vi ledigt och åkte till Klintehamn som är så litet att vi nästan passerade innan vi insåg att vi var där? Men vi har stått med fötterna i havet som var iskallt .. .. och dansat omkring på en mjuk och härlig sandstrand innan vi gick på ytterligare ett seminarium där vi fick höra vilka partier som skulle vinna valet eller vilka partier som eventuellt skulle bilda regering?

Det var allt och alla och det fick framtiden utvisa, blev svaret och det måste ha varit Almedalsveckans mest lättförtjänta pengar?

Sd var ett parti som enbart lockade arga, lågutbildade unga, arbetslösa unga män slogs det fast. Som bevis för det angavs att Sd hade svårt att fylla alla platser de fått i landets kommuner? Jag frågade i all ödmjukhet om det kanske inte var så att många medelklassväljare inte ville skylta med sitt val och därför inte ville ha några politiska uppdrag? Som exempel tog jag mig själv .. jag är helt politiskt obunden och anger aldrig vad jag röstar mer än att det är borgerligt. Inte för att det är hemligt utan för att det är föränderligt. Men om jag skulle få för mig att rösta på Sverigedemokraterna så är det politiska klimatet sådant att jag aldrig skulle tala om det.

Då blev jag avbruten av en moderat kommunpolitiker från Sundsvall som hävdade att det gällde ju alla!

Även henne??

Men du är ju partiansluten, folkvald för att representera moderaterna i din kommun?? .. sa jag. Då kan du väl inte rösta på något annat parti??

Det kan jag väl visst, sa hon och då gick vi ut och åt varsin wrap och boade in oss i en av Aftonbladets pösiga soffor i väntan på Jan Björklund. 

Ibland blir det väldigt konstigt här måste jag erkänna.

Som när jag inför en av våra mest EU-vänliga politiker nämnde att jag visserligen tycker att själva idén och visionen EU är vacker och lockande men inte tror att människorna som är satta att förvalta den är mogna, kapabla eller kompetenta nog för uppdraget.

Då fick jag veta att enda orsaken till att jag tyckte så var att jag var helt okunnig och att jag borde lära mig vad EU stod för.

Och då var det ju bra att jag inte var en ung, obildad, arbetslös man också för då hade jag förmodligen bemötts som en livsfarlig Sverigedemokrat eller Vänsterpartist.

Här i Almedalen får vi gratistidningar. Särskilda Almedalsupplagor. Men när jag läser på nätet så ser jag att det skiljer lite grand i rapporteringen som ni andra får .. den är lite fylligare och mer genomarbetad. Jan Björklunds tal idag uppskattades och applåderades mer än det Gustav Fridolin höll och publiken var dessutom tyst och lyssnade hela talet igenom vilket inte har varit fallet alla gånger.

Jag känner allvarligt talat inte igen mig i beskrivningarna av vad jag ser och hör på plats? Förmodligen beror det på att jag inte fattar det på grund av min enorma dumhet och obetydlighet eller på att journalisterna inte är helt nöjda med det de ser framför sig?.

Låter jag lite sur?

Möjligen beror det på att jag känner mig en aning osynliggjord.  Jag har nog aldrig någonsin varit på en plats där jag så och så tydligt avfärdats som fullständigt ointressant när jag inte kunnat presentera en intressant titel.

Det vimlar också av kända politiker och journalister här och jag som för det mesta inte lägger märke till dem förrän Granntanten väser i mitt öra .. BAYLAN!!, VERONICA PALM!!!, ÖSTROS!!, YLVA JOHANSSON!!, DAMBERG!!!! .. blir ofta nästan nedtrampad när de kommer med sina följeslagare som en liten armé.

Om jag hade varit lika liten som dom tydligen ser mig, så hade jag bitit dem i benen!!!


Det är viss mest sossar ser jag? Men möjligen är det så att Granntanten inte känner igen några andra eller så har de kanske åkt hem och sossarna. måste vänta till på söndag för att stödja den Löfven i den omöjliga uppgiften att hålla ett tal som absolut inte innehåller en antydan till något annat än kritik mot regeringspartierna.

DN, SvD, AB, AB,

5 kommentarer:

 1. De intervjuade ståupparen Jesper Odelberg på radion idag. Han jämförde Almedalsveckan med ett kosläpp....:-)

  SvaraRadera
 2. Odelberg for president!!

  SvaraRadera
 3. och?? Det gjorde jag redan i tisdags =))
  Vilken post i regeringen får jag då?
  Maja sa...

  En mer uppstyrd variant av "kosläpp"?

  en mersofistikerad variant än "vaskande"

  En lite större variant av "kändismingel" för att det är utomhus

  De "vuxnas" variant på tvärfackligt sektmöte

  Tack Any!

  2/7/13 09:20

  SvaraRadera
 4. Ja det verkar vara väldigt enkelriktat intresse hela tiden. Dvs att mässa ut sin egen syn på allting lite halvljumt. Och slippa lyssna på andras synpunkter något speciellt. Och helst inte diskutera något ömsesidigt respektfullt och uppriktigt nyfiket.

  Demokratin innebär att man ger relativt okända människor fria händer var fjärde år att styra och ställa med allting.

  Vad gör man ifall dessa är omdömeslösa, okunniga och fullständigt okänsliga för det som verkligen är viktigt?

  donna danger

  SvaraRadera
 5. Men det är bra att flera partier och politiker lägger fram förslag som är någorlunda lika varandra. Då tvingas man fundera på vilket som faktiskt borde fungera bäst. Verklig konkurrens. Plötsligt. Kan media hantera detta och redovisa skillnaderna?

  Om politiken mera kunde fungera på det här sättet istället för att låtsas bygga alternativa paradis, då blev nog jobbet mer effektivt. Och att gömma sig bakom fina ord svårare.

  LE

  SvaraRadera