tisdag 30 juli 2013

Citat från Flashback ..


"Har du inte förstått att "höger" och "vänster" bara är en bluff?

Det är som om en gubbe sitter i en låda med två hål i och sträcker upp händerna genom hålen i lådan. På högerhanden har gubben en blå strumpa och på vänsterhanden har gubben en röd strumpa.

Gubben spelar dockteater med strumporna och får det att se ut som om strumporna är bittra fiender och får dem att käbbla om alla möjliga oväsentligheter. Det korkade svenska folket, [.............] , står och glor dumt på den blå och den röda strumpan och diskuterar vilken av strumporna man skall hålla på.

 Det de inte ser och förstår är att det är gubben i lådan som bestämmer och som styr både den röda och den blå strumpan och att den röda och den blå strumpan trots att de verkar vara ovänner alltid är rörande överens i alla frågor som är verkligt viktiga."

Jag läser många politiska bloggar, försöker följa de debatter som händelsevis kan uppstå och läser alla mer eller mindre enögda ledar- och debattartiklar som jag kan hitta, för att om möjligt få någon som helst inblick i vad min röst i nästa års val skulle innebära.

Hittills är det som att treva omkring i en mörk garderob och oddsen för att det ska finnas en lysknapp någonstans därinne krymper till obefintlighet.

Så, sett ur den synvinkeln, så tycker jag att ovanstående citat var både roligt och träffande.

När det gäller vem som vill regera med vem så tycker jag faktiskt att det är respektive partiledares förbaskade skyldighet att redogöra för hur de har tänkt sig hantera olika scenarion efter valet. Vi vet ju alla att ingen av "sidorna" kommer att kunna bilda regering ensamma och om den nuvarande taktiken håller i sig så kommer Sverigedemokraterna att ta ett rejält kliv framåt.

Fredrik Reinfeldt lämnar hellre över makten till Löfven än regerar med hjälp av Sd .. sa han i Almedalen.

Fine! Det är ärligt oavsett hur man ser det. Då vet vi var vi står.

Stefan Löfven vill inte tala om Sd alls? Han vill inte heller tala om Miljöpartiet? Vänsterpartiet är också ett samtalsämne han duckar för?

Vi har ingen aning om vad Stefan Löfven har tänkt sig om valet 2014 blir en enda röra där ingen kan bilda en regering utan att stödja sig på Sd .. men vi VET att Fredrik Reinfeldt tänker lämna "walk over" om han inte kan bilda regering utan stöd av Sd.

Demokratin och åsiktsfriheten tar nog inte stryk av att partiledarna, som representerar den blå och den röda strumpan, mumlar ur skägget och berättar vilken regeringsform de erbjuder väljarna. För vad ska vi med åsiktsfrihet till om vi inte får tillräckligt med fakta för att överhuvudtaget kunna bilda oss en egen åsikt? 

Själv föredrar jag ärlighet så jag kan låta bli att rösta på den som planerar att använda min röst till något helt annat än det den var avsett för .. utan att berätta det för mig.

Och för att slippa vandra omkring i evigt mörker det närmaste året så har jag bestämt mig för att försöka fokusera på vad de olika partiledarna INTE vill tala om, i stället för att lyssna på en massa klyschor och floskler som är avsedda att dölja att ingen egentligen vill uttala sig om någonting.

DN, SvD, AB,

9 kommentarer:

 1. Liknelsen är felaktig på en rätt viktig punkt.

  Gubben i lådan antyder att det finns någon enhet, makt eller konspiration som styr både de röda och blå.

  Det finns det inte. Däremot så kan de säkert vara så ängsliga om makten att alla försöker lägga fram det opinionsundersökningarna säger dem att en majoritet av folket vill ha.

  Opinionsundersökningspolitik är väl också en form av demokrati även om det förmodligen (på grund av stora gruppers motstånd mot förändringar) mer handlar om förvaltning med små förändringar än riktigt ledarskap, visioner och framtidsbyggande aktiviteter.

  Var är ledarna och visionärerna i dagens politik? Var är den politiker som säger, ge mig förtroendet så ska vi ta börja jobba för att Sverige ska vara globalt mer konkurrenskraftigt om 20-30 år?....lite som kineserna som försöker investera sig till att bli en ekonomisk stormakt igen. Vi har inga ambitioner, inga visioner.

  I väntan på nya tider får vi nöja oss med opinionsundersökningspolitik. Det skulle kunna vara mycket värre :-)  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson30/7/13 23:02

  Bevisligen ligger det något i denna konspirationsteori. Ett tydligt exempel är ju den skumma Bilderbergsgruppen. Miljardärer, oljebaroner, och en mängd internationella och dolda maktmänniskor träffar utvalda politiker. Stor sekretess, inget får läcka. Varför då? Varför får vi inte veta vad de gör upp om? Jag tycker det är exempel på hur makten styr, politikerna lyder, media filtrerar, och vi små luras att tro vi är fria.
  Det är vi inte: det är en balansgång mellan övervakning och terror. Skillnaden mellan terroristen och oss vanliga dönickar är att terroristen vet han är övervakad och söker skydda sig. Den vanlige dönicken inser förmodligen i bästa fall att också han är det, men tror inget ont om det. Det är den vanlige dönicken som är offret. Jag tror att i framtiden kan sådana förtag som Google, Facebook tagit ett bastant politiskt grepp på oss. Risken är mycket stor för en IT-diktatur. Information är makt, och dessa företag sitter redan idag på enorma mängder information om oss alla. Kan det missbrukas så kommer det att missbrukas. Tro inget annat.

  För den som är misstänksam till politiker och media i Sverige i nuläget, är denna otroligt lååånga tråd ett måste att följa https://www.flashback.org/t1423112
  Flashback är flashback. Mycket skräp och konstiga åsikter, men också briljanta skribenter med genialiska analyser. Läs bara vad trådstartaren Dogdylan skriver. Jag beundrar hans/hennes skyhöga intelligens och slutsatsförmåga.
  Läs!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra liknelse om att befinna sig i en mörk garderob och inte hitta ljusknappen,har aldrig svävat i så stor ovisshet som nu.

  SvaraRadera
 4. Det vill jag också vet. Vad de inte pratar om. Ser fram emot dina iakttagelser.

  SvaraRadera
 5. Du menar alltså på fullt allvar att du tror på foliehattsresonemanget Anybody?

  Att Nicklasson gör det gör mig inte det minsta överraskad, men jag trodde ärligt inte att du gjorde det.

  SvaraRadera
 6. Anonym 11:12 .. du kan väl inte på fullt allvar tro att jag menar att det är samma gubbe som styr de båda blocken/strumporna?? Men förmodligen är jag naiv när jag inte insåg att det fanns en risk att bli misstolkad??

  Flashbackliknelsen är ROLIG men naturligtvis inte bokstavligt träffande. Men som bildlik liknelse tycker i alla fall jag att den är kul.

  Men humor är ju olika för olika personer .. fråga bara Jonas Gardell, han borde förstå det i dag. ;-)

  Däremot så står jag för att jag tycker det vilar ett mörker över valrörelsen. Vem vill vad, vad är sant och vad är floskler, klyschor eller valfläsk? Var finns fakta om kostnader, framtidsplaner, regeringssamarbete osv osv??

  Som väljare är det nästan omöjligt att bilda sig en uppfattning när vissa frågor är så obekväma att de nästan inte finns .. annat än i vanliga människors vardag.

  Feghet är ingen bra ledaregenskap, tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Du citerar en klassisk nationalsocialistisk förklaringsmodell. (En konspiration som styr bakom kulisserna med den enda skillnaden att gubben i lådan denna gång inte är namngiven).

  Jag förstår och delar din frustration över att det politiska ledarskapet är intetsägande just nu, men jag reagerar över den förklaringsmodell du väljer att använda som liknelse. Flashback och herrar som Nicklasson använder den för att beskriva en annorlunda situation än du själv har beskrivit när du använder dina egna ord.

  Feghet är ingen bra ledaregenskap, men folkstyre är ett relativt bra styrelsesätt.

  SvaraRadera
 8. anonym 13:00 .. skyll på dumhet, ett skyddat liv eller aningslöshet, men jag hade verkligen ingen aning om att det kunde stå för något annat är en liten lustifikation!!

  Det är nog bäst att jag håller mig borta från Flashbacks politiska sidor i fortsättningen! ;-)

  SvaraRadera
 9. Any-Jag tycker du skriver rakt och lättförståligt,fortsätt för allt i världen med det.

  SvaraRadera