måndag 29 juli 2013

Håhåjaja .. jag brukar inte hålla med Alex Schulman, men ..


.. just nu kan jag inte göra annat än att nicka instämmande när jag läser hans krönika om det icke existerande nyhetsflödet.

Det är inte mycket som manar till eftertanke direkt. Maken tror att alla på de olika tidningsredaktionerna är på semester och att det är ett gäng praktikanter som sköter det hela genom att återvinna gammalt makulerat material .. och jag vågar inte säga emot eftersom det faktiskt kan vara sant.

De politiker som inte njuter av ledigheten gör sitt bästa för att profilera sig innan de andra kommer tillbaka och stjäl mediabelysningen. Fem riksdagsledamöter har undertecknat en debattartikel i DN tillsammans med Anna Linusson, vd för Håll Sverige Rent, där de anser att tobaksproducenterna bör ta ett större producentansvar för sina restprodukter - Fimparna!

Hur det ska gå till finns det som vanligt ingen lösning på och att det är otrevligt med fimpar i naturen eller på gator och torg är det väl ingen som har någon annan åsikt om? Någon slags pant talas det visserligen om, inbyggd askkopp i cigarettpaketen och böter är andra förslag?

Och om det är sant att fimpar är specifika undantag i lagstiftningen och inte räknas som skräp medan själva cigarettpaketet klassas som skräp så verkar det så vansinnigt att det måste ha fattats ett särskilt politiskt beslut just i den frågan .. och då är jag väldigt nyfiken på vem eller vilka som lyfte den frågan??

Kan det vara så att tuggummit också är ett undantag medan paketet är skräp??

Är ALLT innehåll i en konsumerbar förpackning undantaget från ordningsbot om man slänger det på gatan, men sopsorterar förpackningen???

Det är ingen som talar om det personliga ansvaret för konsumenten men förslaget tänder en tanke .. hur ligger det till med producent- och produktansvaret på andra områden?

En annan restprodukt som är rätt äcklig i samma sammanhang är ju hund- och kattbajsen! Hur är det egentligen med producentansvaret där? Kan vi lägga upp ett dna-register på Kennelklubben och SVERAK så är det ju den lättaste sak i världen att bötfälla och ställa hund- och kattuppfödarna till ansvar för vad deras produkter lämnar för restprodukter efter sig på platser där barn leker och vuxna festar eller solar.

Samma sak med cigarettfimpar .. lägg in en markör i varje cigarett som talar om vilket bolag som producerat restprodukten Fimpen .. kör fimparna genom ett räkneverk som utfärdar en faktura till producenten av varje enskilt märke .. så är saken biff och vi har också gjort en vinst i ett nytt låglönejobb för arbetslösa ungdomar - Fimpsamlare.

Och det mest genialiska av allt är att det hela betalas av tobaksbolagen ... eller godisfabrikanterna .. eller läskproducenterna .. eller hunduppfödarna .. eller någon annan producent av någon förargelseväckande restprodukt som bör ta sitt producentansvar.


Någon Annan än den oskyldige missbrukaren/konsumenten som aningslöst slänger tobaksproducenternas äckliga restprodukt, värstingskräpet fimpen, på gatan bör NATURLIGTVIS ta sitt ansvar!!!

SvD, AB, AB, AB,

17 kommentarer:

 1. När jag rökte, för många år sedan nu, kastade jag inte fimparna på marken.
  Jag stoppade tillbaka fimpen i cigarett paketet som jag tömde i soporna hemma sedan. En vana från när jag jobbade på dagis. Då var man noga att ta reda på fimparna efter sig för barnens skull. Tyckte inte det var så märkvärdigt eller jobbigt heller.
  Det är väl klart att det måste vara rökarnas ansvar att hålla rent efter sig.

  SvaraRadera
 2. Här behövs ett nytt statligt verk med generaldirektör och en massa tjänstemän.Det betalar vi så gärna i så viktiga livsavgörande frågor.
  Apropå Alex så är Head & Shouldersreklamen med Henrik Lundqvist och Alex skitrolig.

  SvaraRadera
 3. Nedskräpningen är ett tecken på att det individuella ansvaret och respekten för omgivningen är på nedgång ("någon annans problem, inte mitt")

  Visst, nedskräpare har alltid funnits, men som så mycket annat så har de blivit fler och grövre.

  SvaraRadera
 4. Glöm inte glasspinnarna och alla sugrör! För övrigt så skulle man kanske panta både fimpar och snuspåsar -för att få köpa en ask med cigaretter måste man lämna in en tom ask med 20 fimpar i, samma skall gälla för snusdosor med begagnat snus i. Är det lössnus får väl butiken väga pantdosan. Fler arbetstillfällen för kontrollörer av detta inlämnande och man kan nog få in det på RUT eller något - är ju en sorts "städning". Jag är ett geni, eller hur.

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson30/7/13 14:40

  Tack Any för ditt stöd i JW's blogg!! Spammare som Essbeck skitar ned med dålig stämning och verbal nedskräpning.

  SvaraRadera
 6. Peter Nicklasson .. Ingen orsak.;-) Det är både störande och trist att ett så angeläget ämne slarvas bort av någon som tror att det hela handlar om folkdans??

  Att Essbeck sedan verkar tro att det handlar om någon slags privat konversation som är förbjuden att citera gör ju det hela tragiskt.

  Jag kan/får citera påven, Obama, statsministern och sosseledaren .. men inte den "kända debattören" Essbeck?

  Men jag kan erkänna att jag vid det tillfället .. när det nu var??? .. inte angav källan, och det borde jag kanske ha gjort. Men jag tyckte då att det kändes bäst att låta bli av ren hänsyn. Hade jag gjort det hade ett rätt märkligt uttalande .. vilket det nu var?? .. för evigt förknippats med hennes namn.

  Nu ångrar jag mig eftersom jag inte kan hitta det själv .. :-)

  SvaraRadera
 7. Icke existerande nyhetsflöde??
  NSA-affären: Världshistoriens största spionage avslöjat av Edward Snowden.
  Icke existerande i Sverige.
  Jag läser Guardian,Der Spiegel och
  Die Zeit. Jättenyheten existerar och ger verkligen upphov till existensiella frågor. Jag läste åter George Orwell´s 1984.
  Kontrarevolutionerna i arabvärlden.
  Den stora frågan: Skall vi styras av totalitära religiösa system eller ha sekulära ledningar?

  SvaraRadera
 8. Anonym 16:00 .. I svensk press och som debattämne är Edward Snowdens avslöjanden mindre intressanta än Edward Snowdens person .. vilket gör nyhetsrapporteringen ganska fattig.

  Jag försöker också läsa utländsk press med varierande framgång eftersom jag inte läser direkt obehindrat. Det är en avsevärd skillnad mot att läsa svenska tidningar som i sin enögdhet inte är direkt lättolkade trots att jag är född med språket.

  Men uttrycket "icke existerande nyhetsflöde" är väl att ta i, det får jag väl erkänna.

  SvaraRadera
 9. Peter Nicklasson30/7/13 16:41

  Anonym 16:00 .. och Any,
  Hoppas ni har hittat till bloggaren Morgonsurs funderingar kring ES och hur omvärlden fegar ur för USA, samt hur vi tänjer på övervakning vs vår trygghet. Med mera.
  Den bästa bloggposten jag läst på år och dar - du får ursäkta Any :)
  http://morgonsur.wordpress.com/2013/07/18/om-edward-snowden-och-begreppet-risk/

  SvaraRadera
 10. Anonym 16:00 ville inte vara anonym,
  men min signatur fick inte plats!
  SVERIGE ÄR EN SANDLÅDA!!
  Men ännu allvarligare en sandlåda ledd av en sådan som Carl Bildt.
  Han la in sitt veto mot EU:s gransk-
  ning av NSA-affären!

  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 11. Jag har inga synpunkter på vem du citerar och jag har ingen önskan att begränsa det heller vilket du verkar antyda, jag tyckte bara det var konstigt när jag kände igen textrader som jag skrivit utan att du skrev vad de kom ifrån.

  Du behöver inte ta någon hänsyn till mig om det avsikten att inte ange urprunget.

  Alla får tycka som de vill och det har jag inga synpunkter på.

  SvaraRadera
 12. Peter Nicklasson30/7/13 18:40

  essbeck, sluta ljug nu.... i JW's blogg vräker du ut lite av varje om Any.
  Du är avslöjad, silly boy.

  SvaraRadera
 13. Berätta vad jag vräker ur mig om henne.

  Vad är det som du avslöjat? Utveckla.

  SvaraRadera
 14. essbeck .. herregud!! Lägg ner det där, jag är faktiskt läskunnig och har följt hela tjafset inne hos Johan Westerholm.

  SvaraRadera
 15. Man kan ju DNA-testa fimparna Och annat testbart skräp och skicka räkningen till användaren.....:-)

  SvaraRadera
 16. Peter Nicklasson30/7/13 23:38

  Jag slutade röka för 114 dagar sedan.
  Därför tycker jag naturligtvis att man kan skjuta alla rökare som inte ta hand om sina fimpar!
  Eller åtminstone utvisning, något FAS3-jobb, eller annat kännbart straff (som tex få Tomas Östros som chef).
  Vi daltar med rökarna, de utnyttjar sjukvården mycket tidigare än ickerökarna, det är djuuupt orättvis. Djuuuupt orättvist.

  SvaraRadera