onsdag 31 juli 2013

Dog-fight?


Vi har alltid haft mer än en hund och då är det inte mer än naturligt att vi lagt märke till en och annan knepighet i deras internkommunikation.

Till exempel så är det väldigt vanligt att någon börjar sin måltid med att lägga en bit utanför matskålen? En bit som verkar ligga där som en fälla eller en markering?

Varför?

Jag vet inte riktigt men jag tror det handlar om härskarteknik. För det finns ingen måtta på hur sugen den andra hunden blir av att se en matbit ligga "glömd" precis utom räckhåll och det finns inte heller någon måtta på belåtenheten när ägaren till godiset lååååångsamt pillar i sig det exakt i samma ögonblick som den andra hunden chansar på att h*n ska hinna sno åt sig det.

Godisglömmarhundarna brukar också vara de som rusar till fönstret och skäller upphetsat när de ser att någon annan har mat kvar. När sedan den andra hunden gör gemensam sak vid fönsterbrädet så sticker godisgömmarhunden och käkar upp de kvarvarande matbitarna.

 Igen och igen och igen ... dag efter dag?

En annan liten egenhet är det interna hundslagsmålet när det nalkas en fiende som ingen vill ta konflikt med.

Vi kan gå helt fridfullt med 2 eller 3 hundar som inte har några som helst problem med varandra och så ser vi att det nalkas en "farlig", okänd hund som vi oundvikligen måste möta .. eller ser en älg obehagligt nära vägen.

 Alltså, inte vilken hund eller älg som helst utan en som ser ut att kunna spöa hela gänget med tassarna på ryggen!!

Vad händer då?

Jo, då ryker VÅRA hundar ihop i ett präktigt slagsmål .. åtminstone när det gäller ljudnivån .. själva bitandet verkar inte vara såå övertygande???

Det är jättekonstigt .. men beror nog på att ingen vill tackla en fiende som de tror är starkare, ska vinna eller av ren panik, vilket gör att de hellre satsar på att stå som vinnare i ett sammanhang som känns tryggt, riskfritt och ofarligt än att bli avslöjade som de soffpotatisar de i själva verket är. Eller så är tanken att förloraren ska ta fighten med fienden, eller att oväsendet är tänkt som en avskräckande manöver .. "fienden" ska bli så skrämd av allt morrande, vrålande och nafsande att h*n rusar hem med svansen mellan benen?

Men så brukar inte bli fallet. I stället är det vi som får stå som idioter och skämmas medan de "farliga" traskar förbi utan att en bevärdiga oss med en blick.

Att jag kom att tänka på det här beror helt och hållet på att jag .. efter nästan ett års uppehåll .. gick in på s-bloggar för att se hur beredskapen var inför den stundande starten på valrörelsen.

Och mycket riktigt .. herrarna vässar tänderna, morrar livsfarligt och anfaller varandra i gammal känd ordning!

Det finns mycket vi kan lära oss om oss själva genom att iaktta djuren omkring oss, eller hur?


5 kommentarer:

 1. När min hund får nått riktigt gott ex ett grisöra eller ett märgben brukar han ta det i munnen och lägga det framför nån av katterna. Om katten nosar på det så kommer det ett högljutt morrande. Nästan som att hunden försöker säga till katten ha ha ha titta vad jag har fått som inte du har fått

  SvaraRadera
 2. Härlig subtil vink med kommentars länkarna på slutet :)

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning.
  Han verkar vara speciell den där Silfverstrand...

  http://www.eriklaakso.nu/blog/?p=426

  SvaraRadera
 4. Carl Bildt kan ta en dogfight med Saudiarabien, gärna då på Twitter som verkar vara det nya diplomat- språket.
  Se Der Spiegel online idag:
  Den saudiske bloggaren Raif Badawi
  dömdes till sju års fängelse och 600 piskrapp för att ha förolämpat islam Han framförde åsikten att man kan vara ateist, kristen, jude
  eller muslim.
  Kommer detta i svenska medier?

  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 5. Att Der Spiegel skriver en artikel om en bloggare som får ett hårt straff gör det inte till en världsnyhet.

  Förtryck av oppositionella sker i väldigt många länder och det skrivs bara om ett fåtal områden och ett fåtal fall i dessa områden. Folk läser hellre om värmebölja i Thailand än om politik i länder de knappt känner till.

  SvaraRadera