onsdag 23 februari 2011

Lägga ner, bygga nytt eller ta mer betalt??

"Landstinget är en deprimerande miljö, präglad av ineffektivitet och slöseri" .. sa Ilija Batljan. "Det borde rivas och man borde börja om från grunden."

Och hellre än att vara ett handlingsförlamat socialdemokratiskt landstingsråd, så tog han steget ut ur politiken och in i ett sammanhang där man förhoppningsvis satsar på själva uppdraget före behoven hos dem som gjort det till en konstart att administrera sönder hela verksamheten.

Det säger väl allt, när den som har insikten om behoven och viljan till förändring, också blir den som får gå. Vi behöver fler som Ilija Batljan, men i politikens gräddfiler är sådana som han en klar säkerhetsrisk.

Jag läser om sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson som fått sparken TRE gånger efter det att han försökt reda upp ekonomin inom tre olika landsting som befunnit sig i svårigheter. Hans senaste fallskärm ger honom 3,36 miljoner kronor i avgångsvederlag, och det låter ju förfärligt och inte direkt som en besparing för ett landsting som ursprungligen anlitade honom bara för att de hade ekonomiska problem??

Jag vet inte vad han gjorde för fel. Orkar inte leta reda på det heller .. men tänk om det är så illa att Sigbjörn Olofsson OCKSÅ tycker att de landsting han var satt att utreda var "präglade av ineffektivitet och slöseri", precis som Ilija Batljan. TÄNK om han till och med tänkte slimma till verksamheten genom att flytta på lite administratörer, chefer och lite politiskt löst folk?

Då kan jag förstå att det är värt drygt 3 miljoner för landstinget att göra sig av med honom.

Vem vill bli arbetslös??

I stället gör man som vanligt .. låter dem som själva verksamheten är till för stå för besparingarna.

Svensk Offentlig Ofantlig Sektor slår just nu rekord i att spara underifrån. Människor med medfödda handikapp utan tillfrisknandeprognos måste utredas om och om igen i förhoppning om att ett MIRAKEL ska ha inträffat, så att man kan slänga ut dem på en arbetsmarknad där det inte finns några arbeten. Andra friskförklaras utan att ens ha varit i närheten av den hjälp de borde ha fått för att överhuvudtaget kunna tillfriskna.

Men det kanske löser sig om det dör tillräckligt många i väntan på vård på våra akutmottagningar eller i korridorerna på vårdavdelningarna?

Eller om tillräckligt många pensions- och vårdkrävande åldringar ger upp andan bakom stängda dörrar på dåligt bemannade vårdboenden .. och på så sätt ger lite extra klirr i kassan??

När sedan Landsting och Försäkringskassa gjort sina sparbeting utan att behöva syna själva organisationens "ineffektivitet och slöseri", så läggs samma pengar på jobbcoacher som ska coacha fram jobb som inte finns till människor som inte klarar av dem.

Fast det är ju ett helt annat konto!!

Ingvar Persson skriver om de privata jobbcoach-företagen i dag på AB:s ledarsida under rubriken .. "Fusk, fiffel och privata vinster". Han borde också ta sig en titt på vart pengarna tar vägen i den Ofantliga Sektorn, det går säkert utmärkt bra att använda samma rubrik om man ser ett livstidsjobb med hög lön som en privat vinst!

Sedan tycker jag att det är lite märkligt att jag i framtiden kanske måste betala extra för att kunna se produktioner från SVT:s arkiv på webben .. vare sig jag vill det eller inte .. produktioner som jag redan har betalat för genom min tv-licens genom åren???

Hela mitt liv har jag levt efter regeln ... Det är inte de stora inkomsterna som ger en bra ekonomi, utan de små utgifterna!

Det har fungerat bra för mig och det borde den Offentliga Ofantliga Sektorn kunna ta lärdom av, tycker jag i all blygsamhet.


SvD, Expr.,Expr., AB, AB, AB, AB, DN

3 kommentarer:

  1. Tänker du så får du varken fallskärm eller landstingsjobb 8-)

    SvaraRadera
  2. Har länge undrat över varför det behövs både landsting och länsstyrelse och sen som lök på laxen ett regionförbund som i vårt län tycker att det som är bra för residensstaden är bra för resten av länet. Och sen kommunförbundet.... Det blir många tjänster, mycket snack och lite verkstad.

    SvaraRadera
  3. Mitt i prick,bra skrivet!

    SvaraRadera