fredag 16 november 2012

Ja, det var väl bara en tidsfråga ..

.. innan Thomas Bodström skulle dyka upp och lyckliggöra svenska folket med sin specialistkompetens, antar jag. Och om Claes Borgström kravlar sig fram och instämmer i kören så blir jag nog inte heller förvånad .. det är nästan alltid samma människor som vill ha del av strålkastarljuset när media fått igång ett riktigt lönande drev.

Eftersom jag just nu själv kravlat mig upp ur sängen efter ett dygns febermardrömmar så känns det som om jag blivit förflyttad tillbaka till år 2010 igen?

Ledarsidorna frossar i främlingsfientlighet, rasism och sverigedemokrater, journalisterna tar formliga gyttjebad i avståndstagande formuleringar, specialistkommentatorerna upprepar sina mantra, Bodström är som sagt på plats och Jan Helin syns på bild när han gillar lika.

Allt i ungefär samma ordalag som år 2010?

Eller vänta nu? Han gillar inte lika .. han taggar #dethärärmittland. på ett sätt som känns amerikanskt, känsloladdat och ger visioner av barnkörer och fiolstråkar.

Ah .. det är vackert, eller hur? Jag blir nostalgiskt och slutar här, för varför ska jag hålla på och upprepa mig när jag kan återhänvisa till en insändare som skrevs när media frossade i SD-rubriker förra gången och till en fråga som ställdes till Jan Helin i samband med "Gilla lika"-kampanjen?

"Efter Sverigedemokraternas, (SD), nyvunna inträde i riksdagen pratar alla om invandrare.

Redan tidigare pratade vi om invandrare, men debatten lär snart ta fart igen: Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centern - samtliga riksdagspartier lär nu på nytt börja prata om invandrare.

Alla pratar om invandrare.

Om, om, om.

Men väldigt få pratar med invandrare.

Vad som behövs är ett forum för samtal mellan generationer, bakgrund och färg. Ett forum för nära umgänge. Tänk så mycket gott ett "hej" gör. Och en konversation med någon."

Det här är delar av en insändare i SvD:s papperstidning september 2010, signerad Jasenko Dervisic. Det som följer är en kommentar och ett svar från AB:s chefsredaktör Jan Helins blogg vid samma tid:

Fråga från Leif .. Jag vet inte vilken planet redaktören bor på. Själv bor jag i ett område med många invandrare och det är allt annat än en Sörgårdsidyll det vill jag lova. Självklart skall man inte dra alla över en kam. Fakta är dock att vi 2009 tog emot drygt 100 000 människor, det vill säga som en medelstor svensk stad. Flertalet kom från Irak, Somalia samt Afghanistan. Flertalet är analfabeter, man klumpar ihop sig med sina landsmän, vilket jag kan förstå, i enklaver där man inte behöver lära sig svenska eller hur Sverige fungerar. Jag erbjuder redaktören att byta boende med mig en månad, antar att han bor i innerstan eller ett "svenskt" villaområde.

Jan Helin
19 september 2010, kl 09:40
Hej Leif. Jag bor i ett villaområde som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.

Lägg märke till den fluffiga formuleringen i det fetmarkerade stycket. Jan Helin har inga problem med att människor med samma etnicitet "klumpar ihop sig med sina landsmän" på trevliga, trivsamma ställen som till exempel Rosengård eller mysiga flyktingförläggningar .. gärna olika men inte nödvändigtvis tillsammans?

Människor som är lika vill bo nära varandra och om de inte är lika, bör de då bo så långt från varandra som möjligt för att inte påverkas av varandras särart, är det så han menar? Jobb och gemensamma intressen gör att vi gillar varandra ... och om Jan Helin har jobb och gemensamma intressen med sin lilla "Solsida" är det då bara dem han "Gillar lika" i #dethärärmittland.?

Eller vad menar karln?

För mig osar det här bloggsvaret fördomar i minst samma klass som dem han fördömer i sotsvarta rubriker i sin egen tidning, både då och två år senare.

Och nu går jag och lägger mig igen och hoppas att någon hittat något annat att skriva om när jag vaknar igen.

Lite uppmärksamhet borde läggas på att vanliga människor som du och jag är instängda, skräckslagna och dör, nu när Israel åter går till angrepp mot befolkningen på Gazaremsan. Förhoppningsvis kommer någon på att det är en angelägnare nyhet än att tre berusade män i för stora kostymer plockar upp järnrör vid en byggarbetsplats?

Dagens citat .. "Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet. Motsatsen till konst är inte fulhet, det är likgiltighet. Motsatsen till hopp är inte uppgivenhet, det är liktgiltighet. Och motsatsen till liv är inte död, det är likgiltighet."/Elie Wiesel


Expr., Expr., Expr, Expr., AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN,

1 kommentar:

  1. Proximity + diversity = war

    Leifs proximity är avgörande för att han har en annan syn på diversity än Helin. Om de skulle byta plats, så skulle nog Helin ändra åsikt snabbare än Leif.

    SvaraRadera