måndag 21 juni 2010

Är en presidentfamilj mer demokratisk och billigare ..

.. än en kungafamilj?? Det har jag funderat mycket på de senaste dagarna när jag har läst bloggar, chattar och artiklar där somliga nästan har tuggat fradga vid tanken på hur mycket av VÅRA PENGAR som försvinner in i den kungliga verksamheten .. och att "de" minsann inte ÄR NÅ`T!!

Aftonbladet är den tidningen som gått igång värst med lobbyarbetet för en republik .. vi kan till och med köpa anti-rojalistiska t-shirts genom tidningens försorg .. och det skrivs om att det finns "ett demokratiskt problem", "länge leve brudparet - ner med monarkin", man adresserar artiklar till "Ers kungliga pinsamheter" och Jan Guillou skriver att "rojalisträdslan gör medierna till ett dårhus" (.. och den rubriken kan jag kanske skriva under på).

Jag funderar mer över vårt oemotståndliga behov av att upphöja andra människor till storheter och kalla oss själva för "undersåtar" eller "folket"??

För egentligen kan vi ju bli precis lika välutbildade, socialt välanpassade och lika framgångsrika som vem som helst .. om vi bara riktigt vill, anstränger oss aldrig så lite eller blir sponsrade av någon som vi lyckas övertyga om vår egen storhet.

Det är ju VI själva som avgör vem som ska stå över oss och dyrkas eller aktas, eller hur? Se bara på artister som kvitterar ut en livslön för en dags arbete .. det är ju VI som skapar behovet som ger dem makten att begära orimligheter? Om inte VI ansåg att, till exempel Madonna, stod över oss vanliga dödliga .. så skulle inte hon heller inbilla sig det, förmodar jag?

Om vi skulle leva i en republik .. skulle det bli billigare då?

Knappast .. alla slott med innehåll är vårt kulturarv och vi skulle få fortsätta att betala för drift och underhåll. En presidentfamilj .. demokratiskt vald och allt .. skulle också placeras i ett ståndsmässigt, välbevakat boende .. kanske slott, när vi nu har dem? .. med hög standard och kostsam representation. Vi skulle få betala för att hela familjen var representativ och ståndsmässig inför andra länders överhuvuden .. precis som nu, för säkerhet .. precis som nu, men med den skillnaden att varje ny presidentfamilj skulle vilja sätta SIN prägel på boende och representationsytor .. vilket skulle kosta en förmögenhet.

Oavsett vad vi har .. så kommer vi av någon anledning att ägna oss åt odemokratisk dyrkan och särbehandling. Det har alltid varit så även om föremålen för vår dyrkan varit så skilda som Farao och kamrat Mao.

De vi utser till att vara "finare" och "bättre" än oss själva kommer alltid att få leva i ofattbar bekvämlighet och lyx och anse att de förtjänar det på grund av den överlägsenhet VI har inbillat dem att de har???

Vi är lite konstiga på det viset .. vi människor?

1 kommentar:

  1. Alla republikanska argument jag sett, bygger på PRINCIPIELLT motstånd mot monarkin. Rent ekonomiskt är det nog billigare med monarki eftersom vi inte behöver någon valapparat. Vi glömmer lätt att hovstaten också sköter om alla gamla historiska fastigheter.

    Jag tror på monarkin i den nuvarande formen, trots att jag av princip är republikan och så är det nog för de flesta i det här landet. Antagligen är nog de kungliga också republikaner i grunden.

    SvaraRadera