Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 15 juni 2010

Miljövänlig, återvunnen jobbpolitikspresentation?

Det rödgröna gänget tar upp en helsida i DN i dag genom att återigen presentera samma förslag till jobbpolitik som de har presenterat i olika tappningar den sista tiden. Bara offentliga utgifter .. inga tänkta inkomster från verkligheten??

JO!! Jag ser att som punkt nummer 4 finns .. "Investera i Sveriges konkurrenskraft". Man vill sänka arbetsgivaravgiften för de SMÅ företagen. "För ett företag med tre anställda innebär det en sänkt kostnad med cirka 50 000 kr om året."

Så vackert tänkt!!

Men .. tyvärr så har de SMÅ företagen sällan så många som tre anställda. Väldigt många väljer bort att anställa någon alls och tackar hellre nej till mer arbete och möjligheten att utvidga företaget .. det kostar för mycket på alla sätt.

En hantverkare .. rörmokare, elektriker, byggare, mattläggare, frisör osv .. som anställer någon för 25 000 kr i månaden får .. i runda slängar .. betala ca 33 000 kr i månaden inklusive sociala avgifter medan den anställde får ut .. ungefär sådär .. 16-17 000 kr.

Sedan måste vår SMÅFÖRETAGARE räkna med att det kan bli dåligt med jobb och att den anställdes lön måste betalas ändå, fast inga pengar kommer in. Om den anställde blir sjuk kostar det i alla fall, trots att företagaren själv inte kan arbeta för två. Det blir ökade transportkostnader och andra merkostnader .. det är inte så konstigt att småföretagen är just SMÅ. TRE anställda i ett litet företag .. då ska du vara jädrans säker på att det finns en långsiktig efterfrågan på dina varor eller tjänster.

Fast de rödgröna föreslår(?) ju också "en riskkapitalfond på 5 miljarder" för att "utforma en rad strategiska branschprogram för svenska nyckelsektorer som till exempel miljöteknik- och fordonsbranschen."

??????

Inte för att jag förstår vad det innebär .. men det sätter säkert fart på arbetsmarknaden så att arbetslösheten sjunker drastiskt, eller vad tror ni???

3 kommentarer:

 1. Vi har läst samma artikel här hemma och min inte alltför pigge make men som arbetat med mambojamboskrivningar hela sitt yrkesverksamma liv, han efterlyste en simultanöversättning till svenskt vardagsspråk från det gRÖDska språket.Maken som läste nationalekonomi innan han hoppade på juridiken vill nötifierade de som undertecknat detta korkade inlägg. Han tyckte att det var självklart att man arbetar lika mycket när man får en skattesänkning men att man konsumerar mera eftersom man har mera pengar och att man därigenom också ökar sysselsättningen för andra genom att konsumera. Älskade fubben är lite luggsliten men det här valet piggar upp honom mycket (den nya medicinen gör sitt till den med). Tänk att en man med neurologiska hjärnskador kan se så solklart på situationen när inte ett gäng slipade politiker förstår vad de yrar om.

  SvaraRadera
 2. Varför jagar jag en lucka i dagsprogrammet för att hinna blogga om samma artikel, när ni är så klockrena i kommentarerna :-)

  SvaraRadera
 3. TÄNK bara om våra topp-politiker läste fler kommentarer från folket .. då kanske de lärde sig hur man kommunicerar begripligt med väljarna??

  Men .. så dum jag är!! .. då skulle ju VI fatta att dem mesta var totalt innehållslöst!! *slår mig för pannan* ;-)

  SvaraRadera