söndag 20 juni 2010

"Gärna medalj - men först en rejäl pension" ..

.. jag minns att jag har sett den valaffischen från 50-60-talet då den var aktuell i samband med ATP-valet.

Pension .. jag vet inte hur många jag har hört uttala önskemål eller drömmar som ska förverkligas när pensionen kommer.

Då ska vi resa .. tillbringa mer tid i båten, husvagnen eller i sommarstugan .. kanske flytta till Spanien, spela mer golf eller förverkliga drömmar om att måla eller skriva.

Pension .. det är inarbetad lön, det är de rödgröna väldigt noga med att påpeka. Det är inget bidrag, ingen försäkring .. det är VÅRA EGNA PENGAR!!

Men vad spelar det för roll om staten handskas ovarsamt med dem under den tid de förvaltar dem åt oss. Om VÅRA pengar satsas på förlustverksamheter, "lånas" ut för att rädda underskott i de statliga finanserna eller för att subventionera sociala utgifter eller andra verksamheter ..

.. då kanske det inte finns tillräckligt mycket kvar för att vi ska kunna uppfylla våra drömmar.

NU går 40-talisterna i pension och de som får betala är de som arbetar i dag. Det är deras pensionspengar som 40-talisterna får ..

.. för deras egna är sedan länge redan förbrukade. Hur det sedan ska fungera när de äldsta av de betalande går i pension och vill ha SINA pengar, medan merparten av dagens pensionärer fortfarande är i livet .. det vete sjutton? För det här är en ekvation som inte kommer att gå ihop om vi belastar de offentliga finanserna för hårt och inte har en stabil och trygg ekonomi i landet.

I dag skriver fyra pensionerade luttrade politiker ett debattinlägg i DN .. "Därför är Alliansen det bästa valet för oss äldre" .. och om du har något som helst intresse av din framtid som pensionär så bör du nog läsa det. Läs också denna insändare från Värmlands Folkblad och inlägget från författarens blogg .. "vi svindlas på vår pension".

För en sak kan du vara säker på .. det lär inte bli någon medalj och pensionen riskerar att bli allt annat än rejäl om du inte engagerar dig i den här frågan.

4 kommentarer:

 1. När fyrtiotalisterna fått sitt, finns inget kvar till oss femtiotalister. Så har det varit och så lär det förbli.

  Det här lär väl bli 65års-förmånen istället för pension:
  Några gram kaliumsalt kan ju injeceras många gånger med samma spruta, eftersom man inte behöver oroa sig för infektioner när hjärtat omedelbart stannar.

  SvaraRadera
 2. Sen för att förenkla pensionsproblemet ytterligare så får man sprutan på krematoriet, vid ugnen. Då blir den totala kotnaden när man blivit inproduktiv:
  1gram kaliumklorid 1kr
  5 kubikmeter biogas 50kr
  Totalt, kostnad 51kr
  Askdistributionen sköts genom avloppsystemet.

  SvaraRadera
 3. Helt riktigt. Som pensionssystemet ser ut i Sverige (tack Sossarna!) så är pensionen INTE en inarbetad lön. De pensionsavgifter som vi alla betalar in går inte till vår egen pension. De sparas inte på ett konto åt oss själva. De går till att betala pension till dagens pensionärer. Om vi själva ska få någon pension så krävs det att våra barn har jobb och kan tjäna så bra med pengar att de också betalar in pensionsavgifter till oss. Med stigande utansförskap så kan man verkligen fråga sig om vi kommer att få någon pension. Speciellt om Sossarna kommer till makten igen!

  SvaraRadera
 4. 2010 års valaffisch borde vara:
  "Gärna medalj, men först samma skatt (som när jag jobbade)"

  SvaraRadera