Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 18 juni 2010

Vindkraftsdrivna höghastighetståg???

Jag var MOT kärnkraft när det begav sig 1980 och jag använde samma argument som Maria Wetterstrand i går talade sig varm för. Det är farligt, riskfyllt och kan skada kommande generationer!!

Jag var en av dem som hade en jätteful, stor gul knapp med "Kärnkraft, nej tack" på jackan och jag röstade för linje 3 .. Avveckla de 6 reaktorer som finns inom 10 år! .. och jag tycker fortfarande att vi skulle ha gjort det.

Det tyckte större delen av Sveriges befolkning också, men då .. precis som i dag .. hade det kostat för mycket i arbetslöshet och höjda kostnader. Ett panikslaget Socialdemokratiskt parti, med stöd av Folkpartiet, slängde då in ett ALTERNATIV 2 som sa .. Vi fördubblar kärnkraften först och avvecklar sedan 2010!

Jag tyckte det var fullständigt vansinnigt redan då!! Men befolkningen föll för samma vackra ord om sol, vind och vatten som vi får höra i dag och röstade för FÖRDUBBLING och AVVECKLING??

Det har gått 30 år och nu skulle avvecklingen ha påbörjats. NU skulle alla NYA tekniker och all NY energiförsörjning vara klara! NU skulle vi kunna driva Sverige med billig, miljövänlig och ofarlig energiförsörjning ... eller hur??

Det är samma löften i dag som för 30 år sedan ... det är 2010 och det har inte hänt ett biddevitt, trots att det parti som LOVADE så dyrt och heligt, har suttit vid makten större delen av de här 30 åren. Tvärtom så sitter vi ännu hårdare fast i ett beroende av kärnkraften för att kunna värma upp våra hem, hålla igång vår industri och behålla våra jobb.

NU ska det bli skillnad säger Maria Wetterstrand. NU ska vi satsa på alla NYA tekniker och införa NY energiförsörjning .. billig, miljövänlig och ofarlig. Men först så börjar vi avveckla vår gamla kärnkraftverk .. så får vi se sedan.

Den vinter vi har bakom oss blev svår för många rent ekonomiskt och även praktiskt bara för att TVÅ av landets kärnkraftverk stod stilla. Om vi inte hade haft de andra så hade helt bergsäkert några människor dött av kylan .. för 40 % av landets elproduktion kommer från kärnkraften och privathushållen kommer långt ner på listan efter industrin, transporter och andra samhällsnyttiga funktioner.

Riksdagen röstade igår för att de befintliga reaktorerna ska kunna bytas ut mot nya, "säkrare" och effektivare .. vi ska alltså inte ha fler. Det skulle innebära att 10 nya, effektiva kärnkraftverk skulle kunna motsvara Sveriges hela energibehov.

Ja, vad fanns det för alternativ??

Maud Olofsson är FEG och saknar MOD, skriker de rödgröna i enad kör när hon anpassar sig till den verklighet som Socialdemokraterna främst har varit med om att skapa .. men vad hade Maria Wetterstrand och Mona Sahlin för alternativ att erbjuda förutom hånfulla tillmälen??

Var är den nya billiga, säkra, effektiva, miljövänliga tekniken som bergsäkert skulle vara klar efter 30 år????

På vilket intelligent, miljövänligt, energibesparande sätt hade de till exempel tänkt sig att bygga alla nya bostäder och järnvägen som ska få oss att avstå från bilen? Och hur ska de fantastiska höghastighetstågen drivas ..

.. med vindkraft?????

3 kommentarer:

 1. Det tåget ser jag redan framför mig. Alla passagerare sitter med ett munstycke i munnen som sitter på en slang uppe i taket. Dessa slangar samlas i en gemensam mojäng, denna leder ut andningsluften uppe ovanpå taket framför den stora propellern ovanpå taket. Flåsar man riktigt ordentligt sätter man igång denna och kommer iväg. Stolsätena är konstruerade för att kunna tillvarataga eventuella fisar. Intet får förspillas!Under sätena framför det egna sätet finns pedaler för reservkraft.Givetvis är toaletterna (modell mulltoa)utrustade med slangar,munstycken och pedaler.Tågen är målade med växtfärg.

  SvaraRadera
 2. Jag har alltid försökt förstå varför miljönissarna ska kasta ut barnet med badvattnet eller låta "the small people"(kul va?) stå för hela uppoffringen. Samma med bensinpris och kärnkraft. Nu är det ju så att oavsett om vi stänger eller ej så kommer reaktorerna stå där de är och kosta pengar och säkerhet. Det är därför bättre att nyttja tills något bättre kan byta av. Beträffande avfall så finns det redan och det gör ingen större skillnad om lagringsutrymmets kubsida är 100 eller 200 meter långt, men volymen är kubiken större. Men risken finns ju redan i några hundra tusen år

  SvaraRadera
 3. Jag bar ingen ful, gul knapp med Nej tack, däremot klistrade jag på vårt utvändiga elskåp en bild av en glödlampa och texten Ja tack. Den sitter faktiskt kvar än idag, illa medfaren med upprullade kanter. Och än idag vill jag faktiskt ha ljus och värme och el till alla arbetssparande apparater vi skaffat under årens lopp, liksom jag än idag anser att det MÅSTE finnas verkliga, fungerande alternativ till kärnkraften innan vi kan skrota den.

  Kusinen från landet

  SvaraRadera