måndag 14 juni 2010

Läkarna sysselsätter sysslolösa byråkraterna.

Köerna är långa till landets akutmottagningar och det händer att människor dör i meningslös väntan på AKUT hjälp.

Göran Hägglund vill införa en garantigräns som ger en väntetid på högst 4 timmar? Det känns så där effektivt.Det kanske vore bättre om Göran Hägglund riktade in blicken mot Landstingens svällande administration och myllrande skara av byråkrater .. både dom som arbetar och dom som dräller omkring med förmånliga avgångsvederlag eller politiskt tillsatta landstingsråd med oklara roller men med generösa avtal.

Personer i landstingsledningen tjänar mellan 70 000 - 115 000 kronor i månaden. Barnmorskor och sjuksköterskor är bland de lägst betalda i landet. Bara i mitt eget landsting känner jag personligen en tjänsteman som helt saknar arbetsuppgifter och har "arbetat" i hemmet under 10 år .. hur många sjuksköterskor hade vi kunnat fått för honom??

Själva idén med byråkrater trodde jag var att de ska administrera och underlätta arbetet för dem som som utför det. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds generaldirektör Aud Sjökvist säger ..

.. "Jag undrar om vården får tillräckligt med resurser eller om man använder resurserna rätt. Byråkratin ska vara ett stöd för vården" .

Eller hur?? Men inom landstingen har det i stället blivit tvärtom, så att läkarna får använda avsevärd tid åt att framställa underlag till byråkraterna så att de har några arbetsuppgifter överhuvudtaget.

Fredrik Reinfeld vill göra större satsningar på vård och omsorg .. det är bra och det behövs.

Men snälla Fredrik och Göran, det går inte att bara pytsa in pengar i en verksamhet som blöder ut det mesta i ineffektiv byråkrati .. ( läs gärna vad jag skrev om det för någon månad sedan i "Det Offentliga Ofantliga Hålet")

Landstingen, kommunerna och försäkringskassan .. tänk så mycket pengar som skulle komma de sjuka till del om vi kunde bli av med lite pappersvändare och höga, politiskt tillsatta "småpåvar"..

.. då kanske vi till och med skulle kunna få AKUT vård när den verkligen behövdes och en äldrevård som var värd namnet???

3 kommentarer:

 1. Snälla du - du glömmer alla jäkla konsulter som man köper in för att utreda varför patienterna dör för att Landstinget förblöder och dör i ekonomisk anemi.Ingen förstår var pengarna tar vägen.Det anställs konsulter för att ta reda på vart 10 miljoner försvinner- konsultationen kostar 12 miljoner. Det är ett under att något fungerar på ett ställe där politiskt tillsatta sitter och värmer stolar när man vill ha 4 barnskötare och en röntgenassistent istället.

  SvaraRadera
 2. Shit!! KONSULTERNA .. dom glömde jag!! Men tänk om vi kunde få bort alla onödiga byråkrater .. då skulle nästan vården och omsorgen bli överbemannad om de ersattes av vårdpersonal?? Det kanske till och med räckte till anständiga löner??

  Fast arbetslösheten skulle ju stiga dramatiskt då förstås???

  SvaraRadera
 3. Arbetslöshet? Dom som går då får fallskärmar och avgångsvederlag.

  SvaraRadera