onsdag 9 juni 2010

Åhh .. sommarlov!!

Jag minns min barndoms skolavslutningar. Det var både sött och surt .. glädjen över en lång, ledig sommar delades med sorgen över att skiljas från kompisar som jag inte skulle få se förrän till hösten igen.

Och så var det klädseln?? Åhh, vad viktigt det var att ha RÄTT kläder .. att vara FIN och att se ut som alla andra.

Det var lite högtidligt också .. men jag minns banne mig inte om vi var i någon kyrka eller inte?? Jag var ett flyttande barn så jag har många olika skolavslutningar i många olika skolor i bagaget, så någon gång borde det statistiskt sett ha varit avslutning i kyrkan. Men jag minns inte.

Det verkar inte ha varit så viktigt?

Däremot hade jag kommit ihåg om vi INTE hade sjungit "Den blomstertid nu kommer". Det är en psalm som är så förknippad med sommarlov att det borde vara spöstraff på att utesluta den från skolavslutningar .. oavsett var de äger rum.

Björn Ulveus anser att kyrkan är den bästa platsen för att avsluta ett skolår .. han menar att det inte är någon skillnad mellan en kyrka, en moské eller en synagoga. I och för sig har han rätt .. det är ju platser för andakt och eftertanke samtliga .. men jag kan ändå inte riktigt hålla med honom.

För i så fall kan vi ju låta avslutningarna alternera mellan de olika andaktsplatserna i kommunen år efter år. Ena året i moskén .. det andra i kyrkan .. och i synagogan om det finns någon och frikyrkorna vill säkert också bjuda på sig själva. En nyttig inblick i olika trossamfund för barnen .. men hör det verkligen ihop med sommarlovslängtan?

Varför inte vara ute när det går .. eller åtminstone så nära det går?? Naturen tillhör alla oavsett trosuppfattning och högt där uppe kanske det finns någon som vi har namngett, men inte säkert vet vad h*n heter, som kan titta ner och glädjas åt alla som sjunger om en blomstertid.

För DEN sången, den MÅSTE vi bara ha ... annars blir det inget sommarlov!!

2 kommentarer:

  1. Det finns de som på fullt allvar tror att "Idas sommarvisa" är en psalm. Det må vara hänt bland alla högkyrkliga som kräver skolavslutning i kyrkan men du glömde att en avslutning skall dofta lövkoja(enligt mig).

    SvaraRadera
  2. Du och dina lövkojor!! :-)
    Jag vet nätt och jämt hur en lövkoja ser ut?

    SvaraRadera