tisdag 5 januari 2016

1920 ..


.. fann man den billigaste lösningen på bostadsfrågan i en annons i tidningen Saisonen - ett magasin för konst, nyheter och mode. .. som även i dag är både mer läsvärd och billigare än vår tids innehållslösa, men glättade magasin.

En "landtlig vinterbonad sportstuga eller villa om ett rum och kök med el, ljus, sofhytter för 5 personer, veranda, källare mm" kunde erhållas för ca 9.000 kronor och "en vinterbonad villa, äfven i gammal stil om ett rum och kök, tambur, källare mm" såldes för endast 5.000 kronor. "Allt med el, ljus och vatten mm". Även "andra större heller mindre hustyper erbjudas i samma billiga proportion. Så t.ex erhålles vinterbonade sportstugor med tegel- eller torftak, öppen spis och järnspis från 2.000 kronor". Vacker och billig skärgårdstomt erbjudes till den intresserade.

Jag undrar om ritningarna finns kvar och om de i så fall kan vara av intresse för bostadsminister Kaplan som verkar har fått slut på idéer?

En helt sidenfodrad smokingkostym, och andra sällskapsdräkter, uthyrdes för 228 kronor från J.E Sandberg - specialaffär för herrkläder och K. M Noréns Elektriska AB lockade med Tjufalarm och Anordningar.

På "Norra Djurgården, nära station på Djursholmsbanan, 25 minuters gångväg från Norrtull", kunde den intresserade köpa "en modern villa om 9 rum, hallar, badrum, värmeledning etc, parkettgolf och korkmattor samt en äldre villa om 7 rum och kök, tvättstuga, badhus. Mer än 3 tunnland tomt med lång egen strand vid Värtan. Ofri grund".. för endast 65.000 kronor. Vilket var ett otroligt högt pris jämfört med de 20.000 som var priset på en "delvis vinterbonad villa vid sjön om 9 rum och 2 kök. Solig, ogenerad tomt, egen brunn med godt dricksvatten". Priset var inklusive möbler och objektet låg på Dalarö, 3 timmars ångbåtsresa från Stockholm.

De välbärgade i samhället kunde skicka sina döttrar till Flickpension Elfenau i Bern, Schweiz, där de erbjöds ett "härligt friskt läge. Undervisning i alla språk af infödda lärare. Öfningsämnen: realämnen, handelsfack samt huslig skötsel och ekonomi". Samt sommar- och vintersport.

Bland recensionerna av de kulturella evenemangen hittar vi denna som konstaterar att "Bland de mera anmärkningsvärda Lifsuttrycken från K. teatern är att framhålla en repris af Méhuls ej på länge uppförda opera "Josef i Egypten", hvilken opera med "Lunkan" och Matilda Jungstedt i de viktigaste partierna förr var en attraktion för publiken. Man vågar knappast hoppas att en från all kärleksintrig eller erotik kemiskt fri opera skall kunna utöfva samma dragningskraft på vår tids raffinerade publik".

.. och 95 år senare så sitter den raffinerade publiken och gottar sig åt Paradise Hotel eller Bonde söker fru. Utvecklingen går i sanning framåt?

En högaktuell modefråga var "Krinolin eller icke. Striden inom nytt och gammalt eller rättare sagt gammalt nytt pågår icke bara inom olika samhällslager, institutioner och i det politiska lifvet utan också inom den kapriciösa modevärlden, där frågan om krinolinens officiella återtagande hör till säsongens mest debatterade fråga".

Och när jag ser illustrationerna så förstår jag helt behovet av en moderniserad krinolin. Som det så riktigt sägs i reportaget "en dam som nu uppträder på en bal i krinolin blir knappast betraktad som excentrisk, utan endast som högst modern, medan hennes granne som är svept i ett brokigt orientaliskt tygstycke, hvilket gör henne smal som en böjlig blomstjälk, också samtidigt kan göra anspråk på att vara klädd efter allra sista modet".

MEN .. "Det är dock ej värdt att profetera för mycket, modet förvillar omdömet  och det har ofta samma makt som en viss grym liten gud med en pilbåge, skicklig i att träffa rakt i hjärtat, det gör oss blinda tills det är för sent och vi äro fångna i dess garn".

Så sant! Så jag lägger ner planerna på en egen krinolin passande till en modell som liknar en upp och nedvänd dubbel tulpan .. som förmodligen hade passat mig som en handske .. och nöjer mig med ett brokigt orientaliskt tygstycke som förhoppningsvis kommer att göra mig smal som en böjlig blomstjälk.

Dessutom ska jag genast göra efterforskningar för att eventuellt kunna hitta ett restlager av Creme Odalisk som "är ett urgammalt skönhetsmedel som endast har godt resultat. Creme Odalisk gör huden mjuk o fraiche, borttager rynkor och förlänar den ungdomliga charm. Innehåller endast för huden välgörande ämnen".

EXAKT vad jag behöver!!

Att läsa om hur livet såg ut 1920 - även om börs- och fondmarknaden betraktades med försiktig optimism efter "det sorgliga börsåret 1919" .. känns som bomull och marshmallows jämfört med det jag läser i dag om "konst, nyheter och moder".

För att inte tala om språket, där skribenten tar för givet att läsaren är en självständigt tänkande varelse som förtjänar ett respektfullt tilltal. Jag blir så nostalgisk och tillbakablickande att det nästan uppnår socialdemokratiska höjder.

1920 - det finns fortfarande människor i livet som levde då, men de kanske var för unga för att kunna konstatera att utvecklingen gått framåt även inom journalistiken.


Ordet "kapriciösa" kändes väldigt tilltalande .. tills det visade sig vara något så simpelt som en beskrivning av dagens politiker ..nyckfulla, ombytliga, egensinniga, lynniga och oberäkneliga, så jag låter politiken och modevärlden behålla det.

3 kommentarer:

 1. Jag såg dokumentären om Leif G W häromdan. Där påstod han att en femhundring på sent 60-tal var ungefär som 10 000 idag. Isåfall borde rimligen ett hus för 5000 på 20-talet kostat 500 000 i dagens värde ??? Det var nog dyrt att leva på 20-talet.

  SvaraRadera
 2. Hej Anybbody! Fattar inte i vilken dystopi vi är med i, men några har väl tankt till! Nu ska Sverige och Danmark sträckas upp av EU, men inte Italien eller andra i Europa. Och 16-åringar ska få rösträtt; Jag säger bara det!

  SvaraRadera
 3. Jag kan skriva mkt om detta,

  "Köln nach den Übergriffen: Frauen sollen zu Fremden 'eine Armlänge' Distanz halten

  Kölns OB Henriette Reker hat sich zum Krisentreffen mit Polizeipräsident Wolfgang Albers (Bild) und Wolfgang Wurm von der Bundespolizei getroffen. Gemeinsam…"

  www.rp-online.de

  Men jag varken vill eller har lust. Ni kvinnor får väl bestämma er hur ni vill ha det. Vi svenska män brukar först lyssna till hur ni vill ha det, och agera därefter.

  V

  SvaraRadera