tisdag 12 januari 2016

Ledarskap för hundar .. och/eller Ledare?


Jag skäms lite grand nu i svallvågorna efter avslöjandena om sexövergreppen som verkar ha skett i alla landets större städer.

Själva avslöjandet verkar vara värre än händelsen. Dagens Nyheter gör sitt yttersta för att mörka att de själva valde att tiga ända till Nyheter i Dag´s skribent Chang Frick avslöjade att de haft kännedom om hela händelseförloppet i nästan 5 månader. NU .. helt plötsligt .. är det Dagens Nyheter!! .. som slår sig för bröstet och "avslöjar" det som alla redan visste?

Det är ett dåligt sätt att utöva ledarskap på .. och i andra länder hade "någon" fått se sig om efter ett annat arbete.

Uppgiften om att förövarna fanns att finna inom gruppen "ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan" blev en större pinsamhet än de övergrepp som så unga flickor som 12-13 år utsattes för. Stadsministern påtalade visserligen sin vrede över handlingarna och vikten om att aldrig blunda för övergrepp, men slöt sedan ögonen och vände bort blicken, innan han ens behövde säga ordet förövare.

Feministerna reagerade som om de berövats sin allra käraste ägodel .. och började tävla i vem som kunde överrösta invandrarkvinnornas berättelser med den högljuddaste beskrivningen om vem som har sämst erfarenhet av svenska män.

Det viktigaste blev att finna någon annan ansvarig grupp .. än den som alla hittills omhuldat som utsatta offer!

Och det var ju lätt. Polisen hade ju faktiskt fegat ur och inte vågat rapportera om förövarnas etnicitet och handlingar av rädsla för att skapa problem i kontakten med sina överordnade, vilket i sin tur skapade problem för hela poliskåren.

Högst ansvarig är Rikspolischefen som säger .. usch och fy och det hade jag ingen aaaaning om .. och lovar att granska polisen och utreda ALLA övergrepp som skett i HELA landet för att se om det finns något mönster.

En utredning alltså .. vilket förmodligen är det sista vi hör om den här saken. Om inte några stackars enskilda polismän får bära hundhuvudet, förstås?

I vilket land som helst hade polisens agerande varit ett tecken på urusel kommunikation och bristande ledarskap och den ytterst ansvarige .. Dan Eliasson .. hade fått avgå. Det skedde i Tyskland .. men kommer knappast att hända här.

Så om dörren nu stängs om pinsamheterna som ingen varken vill se eller ha med att göra så kanske det ändå går att tala lite om ledarskap? Det är ju ändå det de får bra betalt för att utöva ... alla våra särskilt utvalda ledare.

Men när jag letar på nätet så hittar jag ingenting om ledarskap som stämmer in på de grupper som det handlar om i det här fallet. Det som finns handlar om stora koncerner, näringslivet, direktörer och styrelseordförande .. men de tipsen passar knappast in när det gäller Stefan Löfven, Dan Eliasson, andra politiskt valda eller redaktörer/journalister som är .. ”emotionella” varelser vilket innebär att de i hög grad styrs av sina känslor.

Det där sista har jag tagit ur en skildring av ledarskap mellan människa och hund .. för det är faktiskt bara där som det går att hitta något direkt överförbart.

Så här är till landets ledare .. både självutnämnda och politiskt valda .. en redigerad version av hur ledarskap ser ut i den verklighet som gäller för en människa .. och ett antal hundar ..

Du kan inte ta ditt ledarskap för givet, du måste förtjäna det.

Folket väljer sina ledare, du ska se till att DU är det enda och självklara alternativet. Folket och de underlydande som du leder kommer då att anstränga sig för att vara dig till lags, de vet vilka regler som gäller och vilka olika roller ni har. Ni slipper då en massa onödiga konflikter.

Ledarskapet handlar inte om att vara hård och tuff. Din uppgift är att skapa trygghet genom att vara konsekvent, bestämd och förutsägbar. 

De du leder ska veta att de kan lita på dig och känna att de vet vad de har att förvänta sig. Det blir obehagligt och förvirrande om du är nyckfull och ändrar reglerna hela tiden, folket känner då inget förtroende för dig. En bra ledare ska inge lugn och säkerhet och skydda och beskydda i alla lägen.

Precis som med hundar föds vissa till ledare medan andra är följare. Människor som föds till ledare kan många gånger vara tuffare att ha med att göra och utan ett tydligt ledarskap kommer de att försöka klättra i rang. Följarna är lättare att ha med att göra, då de inte är ute efter ditt ledarskap utan vill vara dig till lags.

Dessa människor blir ofta nervösa och rädda om du inte tar på dig ledarskapet och de vill definitivt inte ta över ditt ansvar, så tvinga inte in dem i den situationen för då kan du få problem. Båda typerna behöver en stark ledare för att känna sig trygga på sin position och se dig som deras självklara ledare.

Ledarskapstips:

Fullfölj alltid dina beslut. Ge inte upp eller strunta i om du får problem med lydnaden. Om du inte är konsekvent så kommer du att få ett folk som inte tar dig på allvar. Du får det du ger.

Folket vill vara dig till lags, följa dig, det tillhör deras flockmentalitet. Om de inte följer eller respekterar dig så har du gjort fel .. inte folket.

Troligtvis är du då inkonsekvent eller otydlig i kontakten med dem du är satt att leda. Om du letar efter felet hos dig själv så är det lättare att åtgärda.

Ditt ledarskap behöver utövas hela tiden, både i ord och gärning.

Arbeta med tilliten. Oftast beror oönskat beteende hos folket på att de inte litar på dig. De börjar då fatta egna beslut då du i deras ögon inte verkar kunna hantera situationen.

Det finns ingen anledning att ha FÖR gott tålamod. Ger du ett kommando så är det NU som gäller! I det vilda skulle ingen leva till vuxen ålder om den inte löd omedelbart. I en del fall, för allas bästa, så kan det även innebära en rätt brysk tillrättavisande.

(Tänk på att dina underlydande tål att du kräver att de ska lyda när du säger till, liten som stor. De måste inte kissa femton gånger medan de långsamt släpar sig tillbaka till dig på ett HIT!)

Det som finns inom parentesen var lite väl svårt att redigera så det blev som det blev .. andemeningen är väl rätt klar ändå, eller?

6 kommentarer:

 1. Mycket träffande när det gäller s k ledare i den ofantliga sektorn.
  Det finns inte på kartan att Dan Eliasson inte skulle ha känt till detta och vilka grupper som utövade övergreppen. Han har ju liksom sin efterträdare på migrationsverket Anders Danielsson varit chef på SÄPO. De är också mycket ansvariga för att denna grupp av brottslingar har tagits in till Sverige.
  Invandringen av "ensamkommande flyktingbarn" eller som DN nu föredrar att kalla dem unga män från främmande länder utan föräldrar. Detta är den största bluff Sverige har blivit utsatt för.
  Sedan kan man ju fundera över varför två sådana nollor kommer så högt i näringskedjan. Förutom partiboken och långvarigt umgänge bland dagens toppolitiker i båda blocken är ffa den gemensamma nämnaren SÄPO, vilket har gett dem en unik insyn och kännedom om dessa politiker.
  Beträffande DN är det fascinerande hur många artiklar de snabbt fick fram när de förstod att Nyheter Idag skulle publicera. Detta har naturligtvis legat i deras lådor sedan augusti.Sedan flyttar de fokus till polisens fega agerande.Patetiskt!
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 2. Det är naturligtvis ingen slump, vilka som blir ledare i Sverige. GD:n för Arbetsförmedlingen är ju kusin med Göran Persson, så är man tillräckligt smidig mot rätt personer så ...

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Det är så att man rätar på ryggen när man läser den kursiverade texten.

  Det enda jag kan tillägga är följande: Att leda de många kräver samma som att leda de få; att leda de få kräver samma som att leda sig själv. Konfucius, tror jag. Och översättningen är vi engelska dessutom. Men ändå!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tillåtelse från hunden så instämmer jag med ett kraftfullt VOV! ;-)

   Radera
 4. Har de senaste dagarnas skriverier om utländska mäns trakasserier av svenska småflickor något annat ursprung än de verkliga händelserna? Jag tror att de som vill styra den svenska opinionen plötsligt fått kalla fötter inför den verklighet som möter oss efter höstens anstormning av flyktingar. Nu kan inte flyktingar gömmas undan i kommunerna och de som klagar på att det finns för många flyktingar i närområdet kan inte längre tystas med rasiststämpeln. Vi ser alla hur det finns väldigt många som kommit hit och vi förstår att prutningar i vår välfärd och statliga lån får stå för en stor del av de kostnader som uppstår. Äldreomsorgen höjer sina taxor, skolorna får fler elever och därmed fler obehöriga lärare, bostadsköerna blir allt längre och svenska ungdomar kan inte flytta hemifrån, listan kan göras lång. Är det så att media plötsligt insett att folk ser en annan vardag än den som beskrivits i media?
  När det nu klagas på jämställdhet i Sverige så måste vi komma ihåg att det är samma personer som klagar på jämställdheten som brukar prata sig varma för att vi skall ta emot fler flyktingar. Igår reciterade en av de amerikanska presidentkandidaterna en gammal låt 'The Snake', https://www.youtube.com/watch?v=T_ZBqpEUbik. Borde inte våra jämställdhetsgnällare kunna lära sig något av denna sång? Jag har faktiskt svårt att förstå att de en dag kan tycka det är käckt att ta emot alla som vill till Sverige och sedan indignerat klaga över att migranter behandlat svenska småtjejer illa. Att de sedan tycker att det är konstigt att SD går fram i opinionsundersökningarna är för mig en gåta. Flyktingkramarna gör ju sitt bästa för att vi skall se SD som det enda möjliga valet. Jag tror att de flesta svenska män är trötta på att bli utpekade som monster av de som gör sitt bästa för att ta hit fler monster. Om vi inte ställer rimliga krav på de vi ger beskydd kommer vårt svenska samhälle att falla samman. Vi bör snarast genomföra det Angela Merkel sagt i Tyskland, att asylsökande och andra icke-svenskar som döms till villkorligt eller ovillkorligt fängelsestraff skall utvisas. Sverige är märkligt. Om en svensk man jobbar på dagis blir han ibland misstänkt för att vara pedofil och i våra media beskriver de feta typsnitten honom i hemska ordalag, detta oberoende av vad som skett. Om däremot män från andra kulturer verkligen trakasserar småflickor sexuellt i Sverige, då bagatelliseras detta.

  SvaraRadera
 5. Ack, ja. Sparkar man en hund i rumpan var gång den hoppar upp i soffan lär den sig snart att inte göra det. På samma sätt lär sig skribenter som vill behålla jobbet att inte uttrycka sig negativt om Islam, och reklambyråchefer som vill behålla jobbet att inte äta middag med sverigedemokrater.

  Inte konstigt att polischefer och journalister har beröringsskräck för varje nyhet som skulle kunna tänkas gynna SD.

  Jag minns en anekdot som en god vän berättade. Han hade i ungdomligt oförstånd kastat en "turkisk peppar"-karamell till en hund, som fångade karamellen i luften och mumsade i sig den. Smaken föll inte hunden på läppen. Sedan den dagen fångade aldrig den hunden godis från just den grabben.

  Orsak och verkan, helt enkelt.

  SvaraRadera