söndag 10 januari 2016

"Nästan" rasistisk?


Det är inte lätt att veta vad som är rätt eller fel nu för tiden. Det talas mycket om att Sverige har världens starkaste yttrandefrihet, men det skrivs mindre om hur vår åsiktsfrihet ser ut, trots att en fungerande åsiktsfrihet är själva förutsättningen för yttrandefriheten. Enligt min mening.

Men vad vet jag?

Hittills har jag trott att bristen på åsiktsfrihet handlat om de "Goda" som kommer till tals i den godkända pressen och public service företagen .. och de "Onda" som tvivlar på att de förstnämnda skildrar den enda och rätta sanningen. Åsiktsfriheten har också blivit politisk, så till vida att åsikter som kan "gynna" fel parti är olämpliga medan åsikter som är avsedde att misskreditera samma parti är godkända, trots att de statistiskt sätt gynnar partiet som ska missgynnas?

Men efter rapporterna från sexterrorismen i Köln på nyårsnatten har det smugit sig in en massa extra regler att ta hänsyn till.

Det visar sig att det redan i augusti förra året slogs larm om sextrakasserier utförda av unga asylsökande/nyanlända män under ett uppträdande i Kungsträdgården. Dagens Nyheter .. den GODA tidningen .. avstod från att rapportera om att polisen och ordningsvakter fått ingripa mot så många som 90 män .. med motiveringen att redaktören trodde det hela var något som hittats på av det olämpliga partiet. Eller åtminstone kunde gynna det olämpliga partiet.

Trots att det hela var dokumenterat hos polisen och källorna var en polisman och ett ögonvittne, som tidigare varit knuten till polisen som psykolog.

Nu är ju hela grejen med sexuella gängtrakasserier och övergrepp inte längre aktuell, eftersom ordningen är återställd efter det att det hela sorterats in under rubriken "sextrakasserande MÄN"!

ALLA kvinnliga journalister med självbevarelsedrift har mangrant (kvinngrant?) förklarat att tafsandet och övergreppen har varit deras vardag sedan urminnes tider .. och problemet därför inte har någonting alls med kultur, fostran eller en medeltida kvinnosyn att göra?

Inte undra på att en vanlig människa blir förvirrad. Och det räcker inte med det .. den goda tidningen har alltså alltid rätt .. trots att det visar sig att den mörkat en sanning som den onda tidningen avslöjat .. vilket gör att den onda tidningen skrivit om sanningen på ett "nästan" rasistiskt sätt. Som sedan blir icke-nästan-rasistiskt när den Goda Tidningen vänder helt om och publicerar den gamla nyheten som en ny nyhet?

Det kan inte vara lätt att vara journalist i dag. Någon Annan beslutar vad du får skriva och sedan är det du som står i vindriktningen när skiten träffar fläkten.

Så nu räcker det inte med att kalla dem med olämpliga åsikter för rasister, fascister eller nazister ... vi har fått en helt ny kategori: nästan rasister, nästan fascister och nästan nazister som skriver om saker som "känns fel", även om det inte finns något att anmärka på i själva texten.

En text som sedan förmodligen "känns rätt" om den publiceras i ett annat, godkänt sammanhang?


Åsiktsfriheten måste därför få små fusklappar så att vanliga människor lär sig VAR åsikterna är åtminstone "nästan" olämpliga även om de framställs som sanna.

Plötsligt blir det väldigt svårt att urskilja vilka som är offren när det gäller sexterrorismen i badhusen eller vid stora sammankomster som konserter och nyårsfiranden.

Är det alla de unga kvinnorna som får värja sig mot män som inte förstår vad de säger och envisas med att riva och slita i kläderna för att kunna greppa i underlivet eller på brösten medan de försöker kyssa den ovilliga kvinnan?

Eller är det de stackars männen som "flytt för sina liv" som nu får bära skulden för alla mäns kollektiva övergrepp sedan Hedenhös?

Eller är det rent av Sveriges alla, vita, heterosexuella män som skapat den miljö som ger de unga flyktingarna intrycket av att det "är helt ok" att bara ta för sig av det som erbjuds?

Eller är det den onda, fria pressens fel att de unga männen blir offer för "nästan"-rasism när de publicerar den information som den goda pressen anser komma från det onda partiet via (den onda?) polisen?

Och jag då? Vem är jag som läser .. och till och med länkar till .. nyheter utan att ha en fusklapp som styr vem eller vad jag läser?

En nästan-rasist?


10 kommentarer:

 1. Ha, ha. Underbar läsning. Tage Danielsson klass på det inlägget.

  Tummen upp.

  :-)

  V

  SvaraRadera
 2. Hade jag inte en tonårsdotter skulle jag skratta och raljera över idioterna. Har alltid låtit henne ta sig själv någonstans om hon ska träna eller träffa kompisar, nu blir det riskanalys och om så bedöms skjuts.
  Så jäkla tråkigt.
  Grattis alla Sveriges kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Det är inte min sak att lägga mig i hur du uppfostrar ditt barn, så med det ur vägen och med all respekt: välj alltid skjuts. Alltid, utan undantag, och om dottern har väninnor med vars familj du har någon kontakt, så skulle jag rekommendera att ni gemensamt hjälps åt att lösa behov av skjutsning. Det är vad jag hade gjort, om jag haft en hemmaboende dotter, och det oavsett ålder.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 3. Jag vet inte vad jag ska säga... Det hela börjar bli rent Kafkalikt och det börjar kännas som det är bättre att vara tyst än att yttra sig. När svänger pendeln _helt_ åt motsatt håll?

  SvaraRadera
 4. Sverige går snabbt några hundratal år tillbaka i tiden! Och de ensamkommande tar hit släkt, som ska ha ekonomiskt stöd i många år. Jag tvingas nog emigrera!

  SvaraRadera
 5. Nej, du är en begåvad bloggerska med många trogna läsare som är med och försöker få ordning på galenskaperna. Ge inte upp!

  SvaraRadera
 6. Måste bara tipsa om programmet ikväll på TV2 kl. 20.00 "Min sanning" med Horace Engdahl. Ungefär 15 minuter före slutet talar HE om debattklimatet i Sverige.
  Jag njöt! Dels över hans förmåga att uttrycka sig och dels över hans förmåga att göra sig förstådd utan att använda för stora ord men samtidigt vara glasklar! Sök programmet på SVT Play fr.o.m. imorgon om du inte har sett programmet! /Gunilla

  SvaraRadera
 7. Birro uttrycker mina känslor idag.
  http://marcusbirro.se/sverige-sjunker/

  SvaraRadera
 8. Hej.

  Du skriver med vän och mild penna (ok, tangentbord) och jag har aldrig sett dig uttrycka vare sig extrema eller extremistiska åsikter, ej heller inhumana eller diskriminerande sådana.

  Om våra 'journalister' i statsfinansierade media haft den förmåga till reflektion och introspektion du ger uttryck för ovan hade läget inte vart som det är idag.

  Bloggar som din har ett läsvärde långt över statsmedia, och inte sällan ett betydligt trevligare språk, till skillnad från Aftonbladets bornerade formuleringar. :)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera