fredag 22 januari 2016

Det talas så mycket om ..


.. det polariserade samhället, där alla enögt följer den grupp som företräder den sanning som gruppen anser vara den enda allenarådande SANNINGEN. En sanning som gör DOM ANDRA till en sämre slags människor.

Det är ju ett mänskligt sätt att bete sig, kan man tycka. Men när det SANNINGEN hamnar hos en liten grupp med mycket makt så blir resultatet inte så lyckat.

I det senaste numret av tidskriften Filter finns en artikel av Mattias Göransson, "Lita på oss", som beskriver vad som kan få oss att bete oss som fullständiga idioter när vi låter oss utsättas för grupptryck.

Artikeln finns inte på nätet men rekommenderas varmt och är värd hela priset ..99 kr.

Bland annat finns en liten ruta mitt i texten som radar upp ..

"Riskfaktorer för grupptänkande:

1. Gruppen arbetar avskild från andra grupper.
2. Ledaren är styrande och partisk, vilket leder till att diskussionen inte är öppen.
3. Gruppens arbete är osystematiskt och den beaktar inte olika alternativ.
4. Gruppen har en homogen social och ideologisk sammansättning.
5. Gruppen utsätts för stark yttre stress av något slag.
6. Gruppen har dåligt självförtroende på grund av tidigare misslyckanden.
(Källa: Claes Wallenius, 2014)

Är det någon mer än jag som tycker att detta är en klockren beskrivning av Socialdemokraterna årgång 2014 - ??? Eller fackföreningsrörelsen? Eller polisen under den nya polisledningen? Eller .. varför inte DN och de andra blaskorna?

Grupptryck och gamla förlegade traditioner ligger förmodligen bakom fackföreningsrörelsen oförmåga att se sitt eget missbruk av medlemmarnas förtroende och den osunda kopplingen mellan LO och S som gör att det är svårt för en vanlig dödlig att se var den ena börjar och den andra tar vid .. eller vem som egentligen styr vem?

Grupptryck kan skapa sektliknande grupper som argumenterar utifrån en förutbestämd sanning, som till exempel Quickgänget, som lyckades forma tillrättalagda "bevis" till en kedja som band dem så hårt vid en egenupplevd sanning att de till slut förlorade all verklighetskontakt, även efter det att alla "bevis" motbevisats och/eller underkänts.

Eller försvarsmaktens totala övertygelse om att det finns "bevis" på att ryska u-båtar kryllat omkring i skärgården .. även långt efter det att alla dessa bevis motbevisats och/eller underkänts.

Mänskligt beteende är både underhållande, spännande och förbryllande.

Vi kan jämföra två artiklar som jag läst i dag .. den ena är skriven av en förtvivlad anhörig som skriver om en omänsklig äldrevård/omsorg som inte längre är värd namnet och den andra är författad av Ahmad Al Srahin från Syrien, analytiker och flykting i Sverige sedan juli 2014, som skriver om de outhärdliga förhållanden som asylsökande tvingas i.

Nöd och armod kan upplevas på olika sätt .. och båda skribenterna vädjar till myndigheterna att ta deras nödrop på allvar och åtgärda problemen.

Men det största problemet är att våra myndigheter bara godkänner problem som tillhör den sanning som gruppen gemensamt beslutats sig för att tro på. Så vem kvalar in i denna sanning? Joakim Bergmans mormor eller Ahmad Al Srahin eller ingen av dem?

Ibland kolliderar upplevda eller godkända sanningar på ett närmast bisarrt sätt. Efter sextrakasserierna på nyårsaftonen i Köln diskuterar de tyska myndigheterna öppet problemet med unga män som kommer till Tyskland med en medeltida kvinnosyn i bagaget .. medan Sveriges statsminister står inför EU:s ledare och förklarar ... att sexuella trakasserier inte automatiskt har en koppling till migration och invandring. Vi har haft sexuella trakasserier i Sverige under många, många år, tyvärr.

Och då är det ju inte så konstigt att den rättänkande unga feministen och antirasisten Madelene fick en chock när hon öppnade en skolbok som skildrade verkligheten på samma sätt som de uppfattar den i Tyskland.

Men det skulle vara intressant hur andra länder ser på Sverige och svenska män efter Stefan Löfvens uttalande?


Just nu känns det som om vi befinner oss på en motorväg trafikerad av både blinda eller enögda och mer eller mindre fartgalna åsiktsgrupper som .. i ultrarapid och både från höger och vänster .. kommer att möta befolkningen i en seriekrock av aldrig tidigare skådad slag.


Jag vill inte påstå att jag ser fram emot det kommande året .. eller röjningsarbetet efteråt.


Expr.,  

14 kommentarer:

 1. Hej Anybody! Igår såg jag ensamkommande "barn" boxas på en matvaruaffär i min hemkommun! Jag blir skräckslagen!

  SvaraRadera
 2. Du är i gott sällskap, jag handlar inte längre ensam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar Du det på allvar?
   Bo Adolfsson

   Radera
  2. Ärligt talat, ja .. om jag inte absolut måste. Handlarna i vår lilla stad börjar få problem med kundunderlaget eftersom allt fler handlar i köpcentren utanför stadskärnan eller på nätet.

   Inte så att det är extremt våldsamt eller att jag känner rädsla .. men den trygga småstadskänslan känns numera otrygg och inte särskilt trevlig.

   Så jag handlar med Maken .. antingen tidigt eller sent när det är lite folk, och så slipper jag bära själv också .. som en liten bonus. ;-)

   Radera
  3. ICA lokalt har börjat med matkasse som körs ut inom tätorten. Många äldre vågar inte gå ut längre.

   Radera
 3. vad i HELVETE! Människan är 29år! Och så det obligatoriska "jag känner mig kränk" wäääääh! Väx upp! Hon kan ju börja prata med muslimer om svenska kvinnor. Hon skulle dö. "kvinnor i korta kjolar ska inte klaga när de blir våldtagna". "män som hedersmördar vördar verkligen kvinnor, men kvinnorna betedde sig inte som kvinnor ska"

  de där citaten kommer från två medelålders muslimska kvinnor som bott i Sverige sedan de var små.

  SvaraRadera
 4. Men du, snälla rara. Vi befinner oss inte just nu i en situation där vi kan välja och vraka och diskutera vad som är sanningen. Vi befinner oss i ett nödläge. Nu är dags att bestämma sig. Sen är det för sent.

  V

  SvaraRadera
 5. Jag var mentor för en elev på gymnasiet som kom från Kongo och han berättade för mig om sin upplevelse av Sverige (intressant) och den första gången han var på en badstrand här. "Där låg kvinnor nästan helt nakna och en del hade inget som täckte brösten." Han fick verkligen lägga band på sig själv för att detta inte skulle sluta i våldtäkt eftersom han ansåg att det nästan var "fritt fram". //tompas11

  SvaraRadera
 6. På en punkt skiljer vi oss åt i detta inlägg. Jag kan nämligen mer eller minde garantera att det kryllar av ryska ubåtar i vår skärgård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kryllar nog av ubåtar från andra länder med. Är övertygad om att alla länder med försvar och säkerhetstjänst värd namnet (dvs inte sverige) spionerar på allt och alla.

   Radera
 7. Kommer vi ens kunna ha en försoningskommission? Själv tror jag mera på folkdomstolar.

  SvaraRadera
 8. Kan också garantera det där med ryska ubåtar. Egen erfarenhet.

  SvaraRadera
 9. http://www.dw.com/en/report-cologne-like-new-years-eve-attacks-in-12-german-states/a-18999994

  Men va f-n. Är det fortfarande någon som tror att detta är helt random och slumpmässigt. Skärp er nu för f-n. Tredje världskriget är över oss, vare sig ni tror på [insert what ever] eller ej.

  Om jag hade varit kvinna hade jag stannat inomhus, till dess vi (vita och andra ansvarstagande) män gjort upp med slöddret.

  Detta är nämligen vart vi är på väg, och de som förnekar fakta får f-n i mig skylla sig själva.

  V

  SvaraRadera
 10. Min sanning är att nog inte finns någon sanning vare sig när det gäller "pojkarna" från främmande land, hur samhället fungerar och "de där som skall bestämma åt oss som inte vet bättre. Antigen har jag blivit paranoid eller också är vi väldigt många som deltar i dokusåpan SVERIGE. Jag har inte handväskan med mig längre när jag handlar(om jag handlar)utan drar på en gammal ful Dramaten och försöker vara så osynlig som möjligt. Över torget går jag aldrig efter kl.17.00 även om jag skulle missa bussen hem på grund av detta. Sverige är inte kallt - det är bottenfruset.

  SvaraRadera