söndag 3 januari 2016

Intolerans gör den intolerante dum.


Den som är intolerant kan också kallas för ... ofördragsam, fördomsfull, inskränkt, trångsynt, trångsint, trångbröstad, bornerad, dogmatisk och fanatisk.

Bornerad, är förresten ett alldels utmärkt ord som borde användas oftare i dagens debattklimat .. där det vimlar av bornerade debattörer .. som är synonyma med begreppen, inskränkt, dumdryg och uppblåst

Intolerant är i sin tur en synonym för Bigott. Ett annat ord som också används alldeles för sällan, och är synonymt med ... överdrivet from, tillgjort from, religiöst trångbröstad, trångsynt, skenhelig, hycklande, fromlande, intolerant, ofördragsam.

Och plötsligt .. så får jag en oerhörd medkänsla med ordet fromlande .. som är synonymt med hycklande, skrymtaktig, bigott och fariseisk. Har ni tänkt på hur många bra och användbara ord som vi aldrig använder nu för tiden?

Men det som är problemet med intoleranta, bornerade, bigotta och fromlande människor är inte deras trångsynta, inskränkta, skrymtaktiga fördomsfullhet utan deras oförmåga att lyssna på andra för att kunna se om det möjligen finns en annan verklighet, än den de själva lever i.

Eller tror sig leva i.

Det kan medföra att intolerant personer fastnar i sitt eget navelskådande, stannar i sin utveckling och lever sina liv i total självöverskattande verklighetsförnekelse utan att ens försöka öppna sig för något som kan leda till ifrågasättande, vilket i sin tur kan leda kunskap och erfarenhet.

En slags självupptagen dumhet som inte har det minsta att göra med om vederbörande är ointelligent eller inte. 

Jag är själva urtypen för medelväljaren, medelsvensken, medelmedborgaren. Alltså precis den person som våra politiker borde vända sig till för att både lyssna på och tala till. Men av någon anledning så är det ingen som är intresserad? Det finns säkert över en miljon väljare som tänker, tycker och ser på sina liv EXAKT som jag.

Och trots ouppmärksamheten från den politiska eliten har jag .. och förmodligen också de andra ..   levt hela livet utan vare sig klasskomplex eller problem med jämställdheten.

Utom vid två tillfällen, då jag verkligen kände mig förminskad och osynliggjord. Politikerveckan i Almedalen och F!:s första kongress i Örebro .. de enda gångerna jag aktivt närmat mig politiken i vuxen ålder.

Alltså vid just de tillfällen då politikerna borde ha ägnat sig åt att strössla bekräftelse över min person och min grupp i samhället?

Jag har läst och följt fler s-märkta bloggar än borgerliga och jag har förmodligen läst fler ledarkrönikor från AB än vad som är nyttigt för någon människa. Det har jag inte gjort för att jag tycker att det jag läser är rätt eller ens bra .. utan för att försöka förstå VARFÖR de som skriver tycker som de gör.

Jag har kanske inte lärt mig att förstå sossarna, men jag har lärt mig att begripa hur de resonerar, och kan hjälpligt tolka språket som de använder, för att komma fram till det som jag upplever som obegripligt. Samtidigt har jag fått pröva mina egna åsikter för det är ju alltid utvecklande och lärorikt att få ta del av andra människors åsikter .. även jag ibland undrar om de inte helt har förlorat förståndet.

Men om jag närmar mig i kommentarsfält eller rent fysiskt, så ser de åt ett annat håll eller överöser mig med meningslösa floskler och klyschor .. det är rätt obegripligt?

Ännu mer obegripligt blir det när det kommer till dem som ledsnat på att gå omkring osynliga och ohörda och därför söker sig till andra som åtminstone ger ett intryck av intresse.

Då är det DERAS .. väljarnas .. fel att det inte går bra för regeringen? DÅ syns de minsann och måste hatas och motarbetas i alla tonlägen och vid alla tillfällen? Utom vart fjärde år då de ska VINNAS tillbaka??

Slutsatsen jag drar .. i likhet med Ivar Arpi i Svd .. är att de som ger intryck av att vara toleranta och lyssnande samlar på sig mer förtroende och får en djupare insikt om andras verklighet, än de som är intoleranta, fördomsfulla och inskränkta, som bara framstår som dumdryga och uppblåsta.

Intolerans gör alltså den intolerante onödigt dum .. och kan i värsta fall vara skillnaden mellan demokrati och demokratur.

Eller så kan ett parti implodera och dö av ett övermått av bornerad intolerans.
15 kommentarer:

 1. Du sammanfattar allt så väl och dessutom återupplivar alla dessa fantastiska synonymer! Börjar själv undra om socialdemokraterna börjar inse (omedvetet?) att de inte "duger till" längre och därför börjar förakta alla som inte håller med dem? I rädsla för att förlora "allt"? Förstår fortfarande inte varför de inte uppdaterade sin politik under oppositionstiden. Nu står vi "vanliga" utan något vettigt alternativ (som du också tidigare påpekat) till regering.
  Undrar hur det ska gå...

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Den som är tolerant måste fråga sig hur mycket intolerans den tolererar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Bra att du fyller på lådan med adverb och adjektiv. De höll på att ta slut. Ta gärna med "inavlad" också - hämtad från biologin, där det som bekant beskriver vad som händer när utbytet med omgivningen upphör.

  SvaraRadera
 4. Gott Nytt År! Any.

  En liten invändning mot "bornerad".

  Betydelsen "inskränkt" är ålderdomlig och används inte (enl. SAOB).

  Idag används "bornerad" "om drycker: afgifva l. utsända små blåsor l. bubblor af kolsyra, pärla".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det betyder inte att ordet har fått en annan betydelse. Ordet 'borne' på franska är t.ex. en avgränsande sten och att vara 'borné' betyder att vara begränsad. När man använder ordet 'bornerad' på svenska om en dryck betyder det att drycken kan 'överskrida sina gränser', dvs den 'bubblar över' eller är mousserande. Alltså något tvärt emot ordets ursprungliga franska betydelse, vilket mycket väl kan bero på en missuppfattning av svenskar...
   Att använda ordet 'bornerad' tyder på ett rikt ordförråd och det är riktigt roligt att se ordet i bruk!
   Som gammal översättare kan jag inte låta bli att kommentera, SAOB får ursäkta men ibland är SAOB lite väl 'borné'!/Gunilla

   Radera
  2. Tack för ett intressant svar!

   Ordet kanske har lånats in två gånger till svenskan?

   http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M010431


   Radera
  3. Kan mycket väl så vara eller också har det fått en 'överflyttad' betydelse. Som exempel kan jag nämna, att när jag växte upp på 50-, 60- och 70-talet hade ordet 'integritet' en annan betydelse. Det betydde att man stod för sin uppfattning och inte lät sig påverkas, att man var omutlig och opåverkbar m.a.o. en man/kvinna med stor integritet. Idag har ordet en annan betydelse./Gunilla

   Radera
  4. Hej Gunilla!

   Jag har funderat sedan igår kväll.

   När man talar om en person med integritet, så avses väl ofta fortfarande det, som du beskriver?

   Det är väl i konstruktionen att inte "kränka någons integritet", som betydelsen blir en annan - visa respekt för en person och dennes personliga sfär.

   MVH, Johan

   Radera
 5. Suck, aldrig får man vara riktigt glad. :-(

  Nu när "bornerad" i sin ursprungliga betydelse verkligen kommer till sin rätt i meningen ..

  Den bornerade champagnevänstern vässar sina vapen för att uppnå nya intoleransnivåer ..

  .. så har någon bestämt att det i stället ska stå .. Den intoleranta Vänstern höjer sina glas med bornerad champagne för att fira?

  Och jag använde bornerad i sin "ålderdomliga" tappning för mindre än ett dygn sedan och får veta att det inte längre används!!

  Ur led är tiden!! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "för att fira sina vässade vapen" .. skulle det ha stått, givetvis.

   Radera
  2. Hej.

   SAOB i all ära, men ett ord är inte dött förrän det slutat användas, så beskriver du någon som bornerad, så är det också upp till läsaren att bilda sig och utröna den troligaste betydelsen. Att konstfullt väva in olika betydelser och möjliga läsningar av en och samma text är en tradition som går tillbaka ända till bruket av runor och framsägandet av kenningar.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare
   Ps Lite avundsjuka får jag medge; det är allt för sällan jag ids leta obskyra synonymer jämfört med vad jag tycker att jag borde. Ds

   Radera
  3. Jag älskar ord - både de som finns och de som man kan hitta på själv, synonymer - både gamla och nya och dubbeltydiga citat från människor med vidvinkelseende.

   Och om du inte har läst boken "Grejen med verb", så rekommenderar jag den varmt.

   http://www.adlibris.com/se/bok/grejen-med-verb-grammatik-som-du-aldrig-har-sett-den-forut-9789164204233

   Det är precis så grammatik ska förklaras, enligt min uppfattning. ;-)

   Radera
  4. Hej Any!

   Jag har faktiskt IRL hört någon fråga efter bornerat bordsvatten. :-)

   MVH, Johan

   Radera
 6. Eftersom att jag tog paus från dårskaperna och ägnade årsskifte åt att fylla på glädjebägaren, så blir det fösrt under detta inlägg som jag tackar för alla dina insikter från året som gott och passar samtidigt på att tacka på förhand inför alla som jag vet kommer under månaderna som följer.

  Tack!

  (och med mycket små bokstäver; gott nytt år!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här året har jag mitt ego fått så mycket näring att jag måste påminna mig om alla tidigare dikeskörningar i livet för att inte bli övermodig. Tack .. och god fortsättning (med lika små och tveksamma bokstäver.)

   Radera